Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. Dvoje iskusnih, svestranih glazbenika duge i bogate karijere, životni i glazbeni partneri, svoju jedinstvenu glazbenu priču već neko vrijeme stvaraju pod imenom Mr. Lee & IvaneSky.

Kao Mr. Lee & IvaneSky počeli ste nastupati relativno  nedavno. Kako se to dogodilo? Kada ste i kako zaključili da biste trebali zajedno stati na pozornicu?

– U biti, nije baš ni tako nedavno, nego ima oko dvije godine od prvog nastupa i izvedbe »Zadnjih riječi« iz filma »Kauboji«. Od tad smo osim dva soundtracka, napravili i materijal za naš projekt. Desetak pjesama.

Da ne fali zabave

Koji repertoar izvodite na nastupima?

– Prvi nastupi, duhovito rečeno, uključivali su »Zadnje riječi« iz Mršićevih »Kauboja«, a onda je bio jedan »nastup« na izložbi Danijela Žeželja. Tamo smo s bubnjarom Bobom Grujičićem izveli improvizaciju pjesme »Colours«. Sljedeći je nastup bio ispred galerije »Juraj Šporer« u Opatiji na »OP.art 2015.« s čak tri pjesme. Osmjeh. U tom nastupu sudjelovali su: Vlado Simcich Vava, Dražen Baljak i Limena glazba Lovran.

Otkrili ste nam gdje ste sve do sada nastupali kao Mr. Lee & IvaneSky. A sad nam otkrijte – kako publika reagira na vaše nastupe?

– Ti nastupi od pet do dvadeset minuta imaju, čini nam se, lijepo djelovanje na ljude. A oni koji su neugodno iznenađeni nisu nam prišli. Čim se takva stvar dogodi možemo vam dojaviti.

Gdje će vas se još sve moći poslušati ovog ljeta, i u kakvim kombinacijama?

– Bit će neke mogućnosti. Prva je 3. kolovoza, opet u Opatiji u sklopu Solo Positivo Film Festivala. Tu ćemo priču širiti i minutažom i novim licima. Ivan Valušek će nam se pridružiti sa sitrom, Ivan Bojčić na bubnju, Baljak i Vava na gitarama… Budući da postava nije fiksna ni stalna, možda se ekipi pridruži još poneko. To naravno ovisi i o aranžmanima… Nadam se da će biti prilika u kojima će se izvedbama pridružiti neki manji ili veći orkestar. Očekujemo vas. Osim toga, još jedan nastup pripremamo na plaži Bivio u Empeduji. Za to još nemamo još dogovoren datum. Znamo da će biti ovog ljeta i da će biti u maniri indijskih noći glazbe spojene sa bazarom, hranom i pićem. »Mali Goa« maskenbal da se malo zabavljamo. Da ne fali. Zabave.

Razgovaramo s Anđelima

Imate li ponude za nastupe izvan Hrvatske?

– Nažalost, u ovom trenutku ne. Što ne znači da ne radimo u tom smjeru i razgovaramo s Anđelima.

U zadnjem ste intervjuu za Novi list otkrili kako surađujete s Vladom Simcichem Vavom, Matejom Zecom, Oljom Dešićem, Iztokom Turkom, Slavkom Avsenikom Jr-om, Matijom Dedićem. Je li ekipa vaših suradnika još uvijek ista, ili imate i neke nove?

– Evo, Dražen Baljak, Ivan Valušek, i mnogo novih koje željno iščekujemo na našem putu. Kao što je to projekt, mi nikad nećemo imati »stalni postav« i u tome ćemo uživati. Ujedno će se naš opus konstantno širiti i sužavati, kreirati s obzirom na priliku.

Nedavno ste bili u New Yorku na Soho Film Festivalu. Kakva iskustva nosite iz Amerike? Jeste li uspjeli dogovoriti i neku poslovnu suradnju?

– Dogovorili smo sudjelovanje na nekim stranicama. To smo već spomenuli, poput Hollywood Elite Composer’s gdje smo upali prije godinu dana na jednom natječaju (Oticon). Iskustva su genijalna, privatno smo uspjeli vidjeti dva megagrada i vjerujem da ćemo se vratiti. Kako god.

Vratimo se malo vašoj glazbi. Glazba koju izvodite žanrovski je vrlo specifična. Da baš morate, kako biste je okarakterizirali?

– Njena osnova, podtekst, je ambijentala. Uglavnom, kreće iz neartikuliranih zvukova koji se u kombiniranju lagano artikuliraju i nakon Ivankine vokalne intervencije poprimaju oblik »neklasične pjesme«.

Ništa na silu

Možete li izdvojiti Ivankine utjecaje i Mrletove utjecaje? Kako se stapaju i povezuju vaše dvije glazbene priče?

– Bez obzira na razlike naših glazbenih radova u drugim projektima, privatno uživamo u sličnoj glazbi koja nas spaja i koju pokušavamo skupa stvoriti u novom obliku koji ne podsjeća ni na jedan od naših bendova. To nije bilo na silu. Dogodilo se jer su nas, prirodno, ljudi počeli angažirati, no nije nas to »bacilo u posao«, nego se dogodio baš »opozit«. To nas je odmaralo i najviše spajalo. Ta, malo drugačija glazba nego ona koju smo dosad stvarali. Slikovito bi to bilo najlakše opisati kao izlaz na mikro +1 meridijan, gdje postoji lift pomoću kojeg se vrlo brzo prelazi u prostor koji ima LEE, LAA jeku, pa ona stvara spektre od ljubičaste do fuksije. Tako je nekako i krenula cijela priča oko Mr.Lee & IvankaLaa country glam kao pristupa glazbi, u kojem nije bitno kako i što će se svirati, pa često pjesme gradimo od naizgled nebitnih stvari. Npr. krenemo od nekog ukrasa, boje, riječi… Uglavnom se u konačnici to pretvori u lijepe pjesme iako to nije nije uvijek cilj… Problem je što Ivanka uspijeva pjevati na najgoru škripu i cvileže koje možete zamisliti; na kraju se sve pretvori u vjenčanje suprotnosti.

Radili ste glazbu za filmove »Kauboji« i »Sonja i bik«, kao i glazbu za nekoliko predstava za što ste osvajali i nagrade. Pripremate li nešto novo u svojoj radionici soundtracka?

– Radimo za neke stvari ujesen, no prerano je reći da ne prepadnemo muze.

Kakva još iznenađenja možemo očekivati od vas dvoje?

– Nadamo se da ih imamo, nadamo se da vas još, ili tek, možemo iznenaditi jer to je prekrasan osjećaj.

Komentari

komentara