Mudrutch i njihov album »Mudcrutch 2« još su jedna lijepa priča američkog rocka.

Naime, Mudcrutch je bila prva grupa u kojoj je zasvirao Tom Petty i neki od budućih članova Heartbreakersa, njegovog današnjeg pratećeg sastava. Grupu Mudcrutch osnovali su 1970. godine u gradu Gainesville u Floridi Tom Petty (bas), Tom Leadon (gitara), Jim Lenehan (pjevač), Randy Marsh (bubnjevi) i Mike Campbell (gitara). Dvije godine kasnije Leadon i Lenehan odlaze, a mijenjaju ih basist, gitarist i pjevač Danny Roberts te orguljaš Benmont Tench. Iako puno nastupaju i nastoje uspjeti to im nikako ne polazi za rukom pa se 1975. godine grupa koja je te godine objavila jedini singl »Depot Street« raspada jer ih njihova diskografska kuća Shelter Records više ne želi financirati. Petty, Campbell i Tench osnivaju godinu dana kasnije The Heartbreakers u koju ulaze Stan Lynch i Ron Blair. Time je gotova karijera grupe Mudcrutch. No, prijateljstvo je ostalo…

Novi život starog sastava

I baš zahvaljujući tome pune 32 godine kasnije, točnije u kolovozu 2007. godine, Tom Petty koji je u međuvremenu stekao status rock zvijezde i zaradio milijune dolara, poziva Randalla Marsha i Toma Leadona da zasviraju s njim, Tenchom i Campbellom, odnosno da iznova ožive njihov nekadašnji sastav. Neuobičajen poziv privlači pažnju javnosti, Leadon i Marsh ga prihvaćaju i tako 2008. godine – 38 godina nakon formiranja i 33 nakon raspada – grupa Mudrutch snima debi album! Ploča stiže do osmog mjesta Billboardove ljestvice, a iste godine objavljen je i live EP nazvan »Extended Play Live«. No, tu nije kraj ove lijepe priče o dugovječnom prijateljstvu jer prošlog ljeta, Petty iznova poziva staru ekipu i počinju uvježbavati pjesme za novi album koji se pojavljuje u proljeće ove godine pod »originalnim« nazivom »Mudcrutch 2« te dolazi do desetog mjesta Billboardove ljestvice i pobire niz odličnih kritika koje ga svrstavaju u ponajbolje rock albume prvog dijela ove godine.

Novi Pettyjev izlet u prošlost još je bolji od onog prvog jer je »Mudcrutch 2« zaista dobar album kojeg će rado poslušati svaki ljubitelj southern, heartland, tradicionalnog ili country rocka. Štoviše, slobodno se može reći da je ovo Petty u najboljem izdanju i to u društvu svojih prijatelja koji su podstavili temelje za grupu The Heartbrakers pa stoga glazba zvuči vrlo slično tom čuvenom pratećem sastavu, ali je opuštenija i spontanija. Jednom rječju, pravi album za gušt što potvrđuje i činjenica da su se u 11 novih pjesama svi članovi okušali kao tekstopisci i kao pjevači! Dakle, baš su si dali oduška i to se njihovo zadovoljstvo itekako osjeti na poletnoj i razigranoj glazbi koja se u najvećoj mjeri naslanja na južnjački i heartland rock.

Razni utjecaji

Tako već u prvoj pjesmi »Trailer« uz uvodnu dilanovsku usnu harmonika i tipičnu južnjačku baladu srednjeg tempa slušamo pomalo tužnu ljubavnu priču da bi potom u »Dreams of Flying« strah od ljubavnog neuspjeha bio izražen u čvršćem roots rock ritmu s puno zvečećih gitara tipičnih za Heartbreakerse i Pettyija. »Beautiful Blue« možda je i najbolji trenutak albuma. Šest i pol minuta duga snena psihodelična balada u kojoj Petty pjeva kako bi svoju voljenu želio omotati plaštom plavetnila ide u red njegovih ponajboljih nježnijih pjesama, a u »Beautiful World« ideju o tome kako je »svijet je prekrasno mjesto jer si ti u njemu« prenosi nam tekstom i glasom bubnjar Randal Marsh potvrđujući i svoju i vrijednost sastava s najneobičnijom karijerom u povijesti rocka. »I Forgive It All« divna je starinska akustična balada o tome kako je uz nju oprostio sve i svima i ipak uživa u životu, a nakon ove Pettyijeve lijepe himna sretnih gubitnika Tom Leadon (brat bivšeg gitarista Eaglesa Berniea) pjeva čvrsti bluegrass western »The Other Side of the Mountain« koji nas i glazbom (banjo) i tekstom vraća u doba divljeg Zapada da bi potom u najžešćoj temi albuma, pjesmi »Hope« Petty kroz garage rocku bliski zvuk govorio o nekome (djevojka, Bog?) tko mu je vratio nadu i oslobodio ga. »Welcome to Hell« orguljaša Benmonta Tencha pravo je starinsko rock and roll i rockabilly slavlje s temom o tome kako više nema starinske rock and roll zabave i glazbe kakvu su stvarali Presley, Buddy Holly ili Chuck Berry čiji se utjecaj u ovoj najrasplesanijoj boogie woogie atrakciji albuma itekako osjeća.

Prije svega prijateljstvo

»Save Your Water« još je jedna razigrana a la Byrds gitaristička rock igra, a još je bolja »Victim of Circumstance« rasplesani čvrsti rhytam and blues s puno heartland rock dodira u kojoj dominira gitara i glas Mike Campbella koji u ovoj tipičnoj rock road pjesmi moli djevojku da mu oprosti te slavi putovanje i lutanje. Za kraj ekipa ostavlja sjajnu tamnu baladu »Hungry No More« u kojoj se dotiču siromaštva i gladi.

Dvije godine nakon što je s Heartbreakersima osvojio prvo mjesto albumom »Hipnotic Eye« Tom Petty odlučio je iznova vratiti se prošlosti i napravio s prijateljima iznimno dobar album. Očigledno, dio Pettyija zauvijek je ostao u njegovom prvom sastavu i zahvaljujući toj ljubavi i poštivanju prijateljstva dobili smo za sada jedan od najljepših albuma 2016. godina te definitivno ploču koja u cijeloj bogatoj diskografskoj karijeri Toma Pettyija ide u red ponajboljih.

Komentari

komentara