Kad se popnem na pozornicu i stanem pred ljude koji su kupili ulaznicu, dajem sve od sebe da ih zabavim. A što bi drugo, sasvim očekivano, na pitanje kako uspijeva biti tako energičan na sceni, odgovorio David Gahan, lider britanskog synth-pop benda Depeche Mode, koji je prošlog tjedna navršio 55 godina.

Ništa drukčiji nije bio ni na nedjeljnom koncertu u Areni Stožice u Ljubljani, gdje su zadnji put nastupili prije jedanaest godina. Mahnitao je Dave svojim kukovima, zaneseno plesao sa stalkom za mikrofon, a da ni nakon dva sata svirke upriličene u sklopu turneje Spirit nije djelovao iscrpljeno.

lj (2)

Četrnaest tisuća obožavatelja koji su pristigli iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Srbije…, dokazalo je da synth-pop nipošto nije mrtav, a da za Depeche Mode u ovom svijetu žestokih natjecanja još ima mjesta. Što je baš ovaj koncert učinilo jednim od onih za pamćenje, izvrsno složena set-lista na kojoj se našlo pet pjesma s novog, još niti pošteno promoviranog albuma Spirit, isprepletenih sa starim hitovima, nostalgija za osamdesetima, atraktivan vizualni doživljaj koji, istina, skreće pažnju s benda, ali i dokazuje da danas više nije dovoljno doći i „samo“ dobro svirati nego se očekuje i popratni sadržaj za one koji nastup prate, doslovno, jedući kokice…, tko će ga znati. A, iznimnu atmosferu i  umalo hipnotiziranu publiku ne može se objasniti time da se Dave natopio nekom vrstom mirisne esencije božanskog Süskindovog parfema.

Na danski indie rock duo The Raveonettes koji je nastupio kao pregrupa, kad već nisu, tko im je kriv, odsvirali I Wanna Be Adored od Stone Roses, zaboravili smo dok su još u tijeku bile pripreme za nastup Depechovaca.

A sviralo se redom Going Backwards, So Much Love, Barrel of a Gun, A Pain That I’m Used To (Jacques Lu Cont klupska verzija), Corrupt, In Your Room, World in My Eyes, Cover Me, Home, A Question of Lust, Poison Heart, Where’s the Revolution, Wrong, Everything Counts, Stripped, Enjoy the Silence, Never Let Me Down Again, te na bisu Somebody, Walking in My Shoes, “Heroes” (obrada Davida Bowieja), I Feel You i Personal Jesus.

lj (3)

Nisu se Bowiejevi „Heroji“ tek tako našli na repertoaru. Priča, naime, kaže da je Vince Clark osamdesetih bio član dvije grupe – French Look i Composition Of Sound. Martin Gore premišljao se između ta dva benda, te se na kraju odlučio pridružiti Andyju Fletcheru u Composition Of Sound. Na jednom lokalnom natjecanju talenata, Vince je čuo Davida kako pjeva “Heroes” i pozvao ga da se pridruži novom sastavu što je on i prihvatio te je tako nastala prvobitna postava grupe. Jednom prilikom, dok je prelistavao časopise, palo mu je na pamet promijeniti ime benda i predložio je naziv francuskog modnog časopisa Dépêche-mode (Visoka moda). Prvijenac Speak and Spell objavili su 1981. godine, a ostalo je glazbena priča sada duga već skoro četiri desetljeća.

Depeche Mode svoj četrnaesti studijski album okarakterizirao je kao sumoran, navodeći kao inspiraciju rat u Siriji i jačanje nacionalizma u Europi.

„Spirit na čovječanstvo ne gleda baš blagonaklono, ali nazivom ipak ostavlja nadu da ćemo se vratiti na pravi put. Znali smo da je pomalo rizično napraviti album koji se može protumačiti kao politički, ali osjetili smo da je to u ovakvim vremenima neophodno“, pojasnio je član grupe Martin Gore dodavši da je prvi singl “Where’s the Revolution?” inspiriran zbivanjima u Siriji 2015. godine.

Grupu koja nije poznata po iznošenju svojih političkih stavova, nemalo je zateklo kad ih je Richard Spencer prozvao službenim bendom ekstremnih desničara, iako je kasnije na Twitteru napisao da se šalio i da je njihov dugogodišnji obožavatelj.

„Možete poslušati bilo koji naš album, pjesmu i shvatit ćete da smo naklonjeni ljevici“, kaže Gore.

Svoju sedamnaestu turneju počeli su odmah po izlasku Spirita koncertom u Tel Avivu, 7. svibnja, dok je zadnji nastup u sklopu globalne turneje planiran 27. ožujka iduće godine u Brazilu, a europski dio turneje odvija se u 32 grada 21 države. Cijene ulaznica za glazbeni događaj u Stožicama iznosila je od 35 do 118 eura, mogle su se kupiti i preko Eventima, a ono što se za ovaj koncert još može reći je da se organizatorima ne može pronaći niti jedna zamjerka. Taj zasad „nadstandard“ organizacije eventa željeli bismo uživati na svakom glazbenom spektaklu.

Komentari

komentara