Jednostavna računica prošlogodišnjeg izdanja Motovuna dovela je do podatka da bi se plastičnim čašama koje su potrošene svakog dana mogao izgraditi toranj viši od motovunskog brijega koji se nalazi na 277 metara nadmorske visine.

Motovun Film Festival koji se održava od 23. do 27. srpnja, stoga se priključuje globalnoj akciji Plastic Free July s ciljem podizanja svijesti o štetnosti jednokratne plastike, trajnom zagađenju okoliša i posljedicama za žive organizme. U roku od dvije godine zabrana korištenja jednokratne plastike ugradit će se u zakone zemalja EU-a i akcije koje se sada poduzimaju kao gotovo pionirska nastojanja postat će obavezne. Motovun Film Festival će poticati ugostitelje da za vrijeme manifestacije izbace čaše, slamke i žličice od plastike.

One koji se uključe u akciju označit će certifikatom Plastic Free, a posjetitelje će pozvati da podrže takve ugostitelje. Jednokratne čaše koje su se do sada bacale zamijenit će se čašama za višekratnu upotrebu koje će posjetitelji moći vratiti uz povrat novca ili sačuvati kao suvenir. Akcije su organizirane u suradnji s Greenpeaceom Hrvatska čiji će predstavnici održati predavanje U okovima plastike 25. srpnja.

Aktivist Marko Capek na vlastitom primjeru izložit će kako iz života isključiti plastiku, a održat će i radionicu izrade neškodljivih dezodoransa i kocki za sunčanje. U subotu 27. srpnja u 18.30 među motovunske kampere dolazi Goran Zgrablić, proslavljeni kuhar, sommelier i laserski fizičar koji će održati mini-tečaj kuhanja bez otpadaka, nakon čega će u zajednički pripremljenoj gozbi sudjelovati svi polaznici njegove radionice.

Komentari

komentara