Raznovrsnost i kvaliteta karakteristika je suvremene glazbe koja se već godinama  stvara na području Rijeke i okolice, a novu potvrdu te činjenice nudi »The Lion From Planet Rotar«, debitantsko ostvarenje skupine glazbenika okupljenih pod nazivom North Coast Vibes.

Davor Vučetić (bas, akustična gitara, vokal i producent), nešto starijim ljubiteljima znan kao član rock teškaša iz grupe Dr. Steel, kaže kako su North Coast Vibes jedinstveni kolektiv kojeg čini petnaestak glazbenika, producenata i DJ-a, a središte njihovog glazbenog stvaranja je opatijski studio s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev.
– Sam naziv North Coast Vibes proizlazi iz krajolika i energije sjevernog Jadrana i tu crpimo inspiraciju za našu glazbu. Radi se o fuziji lakših elektronskih ritmova stopljenih s vokalnim dionicama i uživo odsviranim akustičnim i elektronskim instrumentima, kaže Vučetić dodajući kako sami sebe svrstavaju u novi originalni pravac koji nazivaju: »Adriatic Lounge«.
Skladna cjelina
Album prvijenac »The Lion From Planet Rotar« objavljen je za njemačku izdavačku kuću »Lemongrassmusic«, specijaliziranu upravo za takvu lounge, chill, downtempo glazbu, a stvaran je gotovo pet godina, ponajprije stoga što veliki broj suradnika dolazi iz raznih zemalja i kontinenata. Osnovu NCV-a uz Vučetića čine Amor Jashari (groovemaster, producent), Zlatko Olić (klasična gitara, električna gitara, klavijature, violončelo), Niklas Peerson (saksofon, klavijature, vokal) te Igor Perović (poluakustična gitara, slide gitara), a među gostujućim glazbenicima ističu se MC Rob G, Erika Rossetto, Le Salpé (harmonika) i Astrid Kuljanić.
Ova ekipa ponudila je skladnu cjelinu od sedam skladbi kroz koje su nedvojbeno uspjeli ostvariti svoju temeljnu ideju i kroz spoj elektronskih ritmova i klasičnih instrumenata stvoriti dojmljivu ambijentalnu glazbu za opuštanje, uživanje, trenutke nježnosti… Teksta je u njihovim skladbama malo i u funkciji je glazbe, a širinu iskazuju i time što se, unatoč elektronskoj podlozi, uspješno okreću raznim glazbenim izrazima i pravcima pa u »Mathematics« čujemo natruhe repa, a »Play Jazz« i »PM Blues« već i naslovima upućuju u kojem se smjeru kreće glazba. Spremnost na različite glazbene izraze nadopunjena je i otvorenošću prema jeziku pa je engleskom govotovo ravnopravan talijanski (»Say It (Over and Over)« i »Tutto e per te«).
Perfekcionistički pristup
Gledano u cjelini North Coast Vibes zaista su napravili dobar album. Nedvojbeno glazbeno znanje i nadarenost, perfekcionistički pristup radu i poštovanje u realizaciji temeljne ideje koja ih je okupila doveli su do toga da su stvorili pedesetak minuta glazbe idealne za odmor, opuštanje i nježno uživanje. »Dobre vibre« Kvarnera i sjevernog Jadrana pretočene su u glazbu isto tako pozitivnog ozračja pa njihov »Adriatic Lounge« itekako ima mogućnost uspjeti i van Hrvatske što potvrđuje i činjenica da su im nepuna tri mjeseca po objavljivanju albuma neke pjesme mjesto našle na stranim kompilacijama ove vrste glazbe. Za početak – jako dobro.
Iskusni glazbenici
North Coast Vibes su: Davor Vučetić, Opatijac basist, producent, DJ svirao u Proces i Dr Steel; Amor Jashari, Opatijac, producent, DJ, sudjelovao u projektima: Highland Brothers, Kiano & Below Bangkok i mnogim drugima (otprilike stotinjak svjetskih izdanja); Zlatko Olić, Opatijac, svirao u opatijskom kultnom bendu Beta Centaury, kompozitor i multiinstrumentalist; Niklas Peerson, Šveđanin, saksofonist, klavijaturist i kompozitor; Igor Perović, gitarist, svirao gitaru na prvom albumu Let 3 »Two Dogs Fucking«, Morskom Doprinosu, u Red Hot i surađivao s Cacadou Look na njihovom drugom albumu, već godinama živi i radi u Italiji. Uz njih na albumu sviraju i pjevaju i gostujući glazbenici Robert Greenawalt (Rob G), Njujorčanin; Silvano Martinčić (Le Salpe), opatijski kompozitor i glazbenik, Erika Rossetto, talijanska učiteljica pjevanja, te pjevačica Astrid Kuljanić. Sav materijal snimali su i producirali Davor Vučetić i Amor Jashari u Opatiji, a mastering je radio Zorko Opačić u svom Zox Studios u Amsterdamu.

Komentari

komentara