hrvatski rock, alternativni, indie, elektronički i hip hop glazbenici dobili su vlastitu nagradu – riječ je nezavisnoj novinarskoj nagradi Rock&Off koja će prvi put biti dodijeljena u siječnju sljedeće godine.

Pokretači nagrade, koproducenti Unison – Hrvatski glazbeni savez i KD Tvornica kulture te organizator Hrvatsko društvo skladatelja, okupili su više od 60 predstavnika glazbenih portala, novina, televizija i radija te svi zajedno predstaviti najbolje od suvremene hrvatske glazbe i nagraditi najbolje od bogate, ali medijski često zanemarene glazbene scene. Što donosi Rock&Off otkrili su nam direktor nagrade Krešimir Blažević te novinar i umjetnički direktor nagrade Hrvoje Horvat.

Inkubator za mlade

S kojom je željom i ciljem pokrenuta nagrada Rock&Off?

Horvat: RockOff smo zamislili kao mogući inkubator mladih bendova, izlog novog zvuka rock i pop scene, jednako zanimljive kao i domaće jazz scene koja je bila daleko prisutnija u domaćim medijima. Kao što svi znamo, činjenica je da danas nitko ne želi ulagati u domaću rock glazbu, a kao redovitom članu sekcije pisaca HDS-a od 1999. godine, činilo mi se logičnim upravo tamo tražiti podršku. Sve skupa tražilo je ozbiljnu organizaciju, logistiku i ulaganje, mada smo već od druge godine festivala počeli raditi isključivo s podrškom sponzora, na potpuno tržišnim osnovama.

Nagrada je proizašla je iz glazbenog festivala RockOff koji je u četiri godine postojanja profilirao više od 70 bendova i izvođača. Možemo li se prisjetiti kada je i zašto pokrenut RockOff?

Horvat: Kroz festival je prošlo oko 70 izvođača, a festival je i pokrentu zato da bi se promovirala rock glazba pa se pobjednicima po raznim kategorijama pomoglo financiranjem snimanja albuma, singlova i videospotova. Svi izvođači festivalom su dobili odličnu promociju, a pobjednici M.O.R.T., Gretta, Harvo Jay i Rezerve i fond nagrada, kao i pobjednici u ostalim kategorijama. Rezultat je bila jača prisutnost bendova u pisanim i elektroničkim medijima te više emitiranja u radijskim programima.

Golema naklada

Što su, po vama, (bili) njegovi najbolji momenti?

Horvat: Već prvo izdanje festivala predstavilo je izvođače koji su danas prepoznati: M.O.R.T. je jedan od koncertno najaktivnijih bendova, Sara Renar dobila je nagradu Porin za najboljeg ženskog izvođača. Mladi bendovi izašli su iz garaže na više od 140 radijskih stanica, u nacionalni program HRT-a i CMC televizije, u tiskane i internetske medije. CD kompilacija osvajala je Porin za najbolji album raznih izvođača tri godine za redom, a u partnerstvu s Karlovačkom pivovarom prva kompilacija imala je reizdanje u 50 tisuća primjeraka. Radi se o golemoj nakladi kakve se više ne postižu. Ta naklada sudionicima i autorima pjesama uz zaradu od radijskih i televizijskih emitiranja donijela je i značajne prihode. Sve su to novci za glazbenike. I kasnija izdanja RockOffa bendovima su donijela veću radijsku eksponiranost, iskustvo dvoranskih nastupa s grupom Let 3 u Rijeci ili turneju s grupom Vatra te suradnje s domaćim diskografskim etiketama.

Zbog čega je odlučeno da se promijeni koncept i umjesto festivala pokrene glazbena nagrada?

Horvat: »Bazen« novih bendova na domaćoj sceni ipak je manji pa su se neki počeli ponavljati. Zaključili smo da je umjesto projekcije budućnosti, možda konkretnije honorirati prethodnu radnu godinu pa da kritičari i novinari koji prate glazbu dodijele nagrade najboljima po njihovom mišljenju. Mi smo prije svega novinari i djelujemo u medijima pa je cilj nagrade da upravo novinarska struka izabere najbolje iz prethodne godine. Radi se o neovisnoj novinarskoj nagradi u kojoj sami novinari predlažu i biraju najbolje.

Prije 20 godina pokrenuta je novinarska rock nagrada Crni mačak. Ima li sličnosti između te nagrade i Rock&Offa?

Horvat: Sličnosti postoje samo načelno jer se radi o glazbenim nagradama, a svi se mi poznajemo još iz tog vremena i naravno da pamtimo nagradu Crni mačak čiji smo bili glasači i sudjelovali u njemu. Danas je sasvim drugačija situacija na tržištu nego tada, ali Rock&Off je isključivo nagrada novinara koji prate i pišu o glazbi.

Pozitivne reakcije

O dobitnicima nagrade Rock&Off odlučivat će novinari koji prate stvaralaštvo i aktivnosti domaće rock, alternativne, hip hop, indie, kantautorske i elektronske scene. Kako su novinari reagirali na ovu novu nagradu? Jesu li se odazvali u željenom broju?

Blažević: Novinari su dosta dobro reagirali na nagradu i odmah su se javili s dobronamjernim prijedlozima i sugestijama vezanima uz pravilnik i kategorije jer ipak s obzirom da je nagrada isključivo novinarska, bitno je i nama a i njima da sve bude što je moguće bolje napravljeno.

Koliko će predstavnika medija činiti glasačko tijelo?

Blažević: Šezdesetak novinara.

Imate li povratnu informaciju kako su, s druge strane, vijest o novoj nagradi dočekali glazbenici?

Blažević: Za sada imamo samo pozitivne reakcije i svi s nestrpljenjem iščekuju nominacije.

Nagrade će biti dodijeljene u 10 kategorija. Koju biste izdvojili kao najznačajniju?

Blažević: Svaka je kategorija za sebe značajna i ciljano smo išli na manji broj kategorija tako da sve budu značajne, a i u konačnici bitne za pobijediti u istima za glazbenike.

Iako je još relativno daleko, kako će izgledati svečanost dodjele?

Blažević: Znamo da će se održati 31. siječnja sljedeće godine u Tvornici kulture, a ostale detalje smo već počeli dogovarati, no još nije vrijeme da sve iznesemo u javnost. Prvo nominacije i prijedlozi glazbenika i njihovih ostvaranja u tekućoj godini pa potom fokus na dodjelu nagrade.

Komentari

komentara