Početkom 2013. godine Nick Cave & The Bad Seeds objavili su petnaesti studijski album »Push the Sky Away«. Tri i pol kasnije došlo je vrijeme za objavljivanje njihovog šesnaestog nosača zvuka, materijala pod imenom »Skeleton Tree« koji u prodaju dolazi danas, a poseban je, nažalost, po tome što je dijelom stvaran u tragičnim okolnostima – nakon tragične smrti Caveovog sina Arthura.


Priča o nastanku albuma »Skeleton Tree« započela je krajem 2014. godine u studijima Retreat u Brightonu, nastavila se u jesen 2015. u studijima La Frette u Francuskoj gdje su radili s producentom Nickom Launayjem, dok je materijal dovršen početkom ove godine u studijima AIR u Londonu s Kevinom Paulom i Jakeom Jacksonom.

Krhka i sirova priča

Legendarni australski glazbenik i njegov bend album su prošlog tjedna najavili singlom »Jesus Alone«, a nakon objave prve od osam pjesama s materijala, neki su kritičari već zaključili kako će »Skeleton Tree« biti jedan od najljepših i najzahtjevnijih albuma ove godine. Pjesmu koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim prati i jednostavan, ali potresan videobroj koji već ima više od 630 tisuća pregleda na YouTubeu. Režiju spota potpisuje Andrew Dominik, redatelj koji je zaslužan i za crno-bijeli 3D dokumentarac »One More Time with Feeling« koji je u svjetska kina stigao jučer.
Album koji neće biti lako slušati donosi i pjesme: »Rings of Saturn«, »Girl in Amber«, »Magneto«, »Anthrocene«, »I Need You«, »Distant Sky« i »Skeleton Tree«.
Ovo je prvi album koji će biti objavljen nakon što su Nick Cave i njegova obitelj doživjeli veliku tragediju – smrt sina Athura koji je preminuo nakon pada sa stijene. O Arthuru u filmu uglavnom govori Caveova supruga Susie Bick, dok je slavni glazbenik o svojoj tuzi i boli progovorio kroz glazbu. O tragičnoj smrti sina koji je izgubio život u srpnju prošle godine, u vrijeme dok je slavni australski glazbenik sa svojim bendom snimao »Skeleton Tree«, Cave je radije odlučio progovoriti kroz dokumentarni film, a ne kroz intervjue koje bi trebao dati povodom promocije novog nosača zvuka. Uz njegovu naraciju, izvedbe pjesama i intervjue, dobili su jaku, krhku i sirovu priču, istinsko svjedočenje umjetnika koji traži svoj put iz tame.

Intimno svjedočanstvo

Nakon što je Cave pogledao film, rekao je da je očito kako je film napravljen s ljubavlju i nije želio ništa mijenjati.
– O albumu nije želio govoriti izvan konteksta u kojem je nastao, a to je pogibija njegovog sina. Nije stvar u tome da nije želio govoriti o tome što se dogodilo Arthuru, već mislim da jednostavno nije htio o tome govoriti s potpunim strancima, stoga je njegova odluka bila snimiti film koji će mu pružiti potrebnu sigurnost, o uratku koji predstavlja intimno svjedočanstvo Caveovih nemira i emotivnih paraliza nakon smrti sina, na Venecijanskom filmskom festivalu izjavio je Andrew Dominik.
– Nick mi je rekao da je želio reći neke stvari, ali nije znao kome da ih kaže. Ideja tradicionalnog intervjua nije bila izvodljiva, ali je imao potrebu reći ljudima koji vole njegovu glazbu kakvo je stanje stvari. Mislim da je zapeo negdje i da je morao nešto napraviti, bilo što, barem dati dojam kako dalje, objasnio je redatelj napominjući kako po njegovim saznanjima ne postoji neanimirani crno-bijeli 3D film u modernom vremenu.

Komentari

komentara