Jedan od dva inozemna headlinera trećeg Dark O Metal Festa nizozemski je bend God Dethroned koji je 1990. osnovao Henri Sattler.

Dvije godine kasnije objavili su debitantski album »The Christhunt«, a onda je zbog nesuglasica između članova benda i izdavačke kuće Sattler odlučio raspustiti bend, nakon čega je osnovao thrash metal bend Ministry of Terror s kojim je objavio album »Fall of Life«. Nakon turneje po Europi napustio je grupu i ponovno okupio God Dethroned, nakon čega su nastali albumi »The Grand Grimoire« i »Into the Lungs of Hell«. Nove nesuglasice dovele su do odlaska nekih članova pa su Henri i Arien Van Weesenbeek nastavili sami raditi na albumu »The Lair of the White Worm«. S novim članovima 2006. su objavili »The Toxic Touch«, a potom je uslijedio i album »Passiondale« koji krasi nešto žešći zvuk zahvaljujući povratku bubnjara Roela Sandersa.

Album je snimljen u tročlanom sastavu zbog razilaska s gitaristom Isaacom Delahayem, i bavi se tematikom vezanom za Prvi svjetski rat s neutralnog, apolitičkog gledišta. Uskoro je uslijedio i drugi dio trilogije »Under The Sign Of The Iron Cross«. Iako su 2011. najavili oproštajnu turneju, već 2014. su se vratili na scenu. Trenutno rade na posljednjem albumu ratne trilogije koji je najavljen za 2017. godinu. Grupi God Dethroned ovo neće biti prvi koncert u Hrvatskoj, ali hoće u Rijeci.

Pred 140 tisuća ljudi

O očekivanjima smo razgovarali s frontmenom Henrijem Sattlerom.

– Možete očekivati nastup na kojem ćemo svirati pjesme sa svih albuma. Set-lista će nam biti jako raznovrsna, tako da ćete imati prilike poslušati neke od najboljih pjesama koje smo ikad napisali. Naravno, takvih pjesama imamo još puno, ali da bismo ih sve izveli, trebali bismo svirati najmanje tri sata. Nadam se da ću na festivalu vidjeti mnogo metalaca iz Hrvatske. Mi ćemo vam pripremiti odličan show i nadamo se da ćete i vi nama osigurati dobar provod – rekao je.

Frontmen grupe God Dethroned nada se da će dugo pamtiti riječki nastup, baš kao što jako dobro pamti i većinu drugih svirki.

– Jedan od zadnjih odličnih koncerata imali smo na Graspop Metal Meetingu u Belgiji. Nastupili smo pred 140 tisuća ljudi. Bio je to jedan od najboljih nastupa u našim životima – otkrio je.

Budući da rade na novom materijalu, ovog ljeta sviraju nešto manje nego inače.

– Imamo oko dva festivalska nastupa na mjesec, a ostale dane radimo na novom nosaču zvuka koji nam je trenutno prioritet. Već je šest godina prošlo od našeg zadnjeg albuma tako da je vrijeme da objavimo novi. Bit će to treći album iz trilogije koja se bavi Prvim svjetskim ratom. Pjesme su zasada istovremeno epske i brutalne. Siguran sam da će biti izvrstan album. Nadamo se da ćemo rad na pjesmama dovršiti do kraja ove godine i potom ga snimiti krajem godine ili početkom sljedeće. Mislim da bismo ga mogli objaviti u drugoj polovini 2017. godine, dodao je Sattler.

Ratna tema

Album će naslijediti nosače zvuka »Passiondale« i »Under the Sign of the Iron Cross« koji na jedinstven način obrađuju temu rata.

– Mnogo sam istraživao Drugi svjetski rat i odlučio snimiti nekoliko albuma o tome. Gotovo nitko ne piše pjesme ili cijele albume o tome tako da sam imao puno slobode. Bio je to vrlo brutalan rat i o tome se promišlja u pjesmama. Novi album će se također baviti ratom, posebno njegovim završetkom. To je sve što vam mogu otkriti – rekao je.

Novi album bit će još jedan od uspjeha grupe koja je osnovana prije više od četvrt stoljeća. Koja je tajna njihove dugovječnosti?

– Sve dok uživate svirati u bendu, sve dok ste kreativni, volite nastupati i postizati uspjeh, lako je raditi. Naravno, uvijek postoje usponi i padovi u karijeri, ali ja znam da ja ne mogu živjeti bez sviranja u bendu – zaključio je Sattler.

 

Komentari

komentara