Iako je razvoj suvremene digitalne tehnologije u veliko pitanje doveo smisao objavljivanja novih albuma, mnogi glazbenici još su uvijek skloni tom načinu predstavljanja vlastite glazbe.

Vidi se to i iz činjenice da su za posljednja dva mjeseca ove 2015. godine najavljeni brojni novi radovi, a dodamo li tome i činjenicu da je u dosadašnjem dijelu godine već objavljen niz vrlo dobrih albuma, onda je jasno kako album kao način izražavanja – unatoč svim poteškoćama i golemom utjecaju video spotova i skidanju glazbe s interneta – još uvijek znači jako puno.

Iznenađenje!

S friško objavljenim albumom na samom početku studenog iskazali su se veterani iz britanskog heavy metal sastava Def Leppard koji su pod nazivom »Def Leppard« objavili jedanaesti studijski album, prvi nakon punih sedam godina od prethodno objavljenog »Songs From the Sparkle Lounge«. Album je sniman u tri različlita navrata u tijeku ove godine, većinom u studiju pjevača Joa Elliota u Dublinu i nudi 14 novih pjesama, a tek ćemo vidjeti hoće li, kako Leppardi »prijete«, nadmašiti njihov najuspješniji album, ploču »Hysteria« objavljenu još davne 1987. godine.

Dvostruko duže od grupe Def Leppard, dakle punih 14 godina, na novi album čekala je grupa Electric Light Orchestra. Štoviše, ima li se na umu da ih je njihov idejni vođa Jeff Lyne 2001. godine okupio samo da bi nakon 15 godina stanke snimili trinaesti studijski album »Zoom«, onda je ta stanka još duža i proteže se na punih 29 godina pa će biti zanimljivo čuti kako to danas na novom albumu pod nazivom »Alone in the Universe« zvuči grupa ELO koja je sedamdesetih i osamdesetih godina bila jedna od najzanimljivijih i najneobičnijih rock grupa. Taj album trebao bi se pojaviti u prodaji 17. studenoig, a desetak dana ranije – točnije 6. studenog mnogi će s još više zanimanja poslušati što se to krije pod imenom »Perfectomundo«, nazivom debi albuma bradatog ZZ Top gitariste Billy Gibbonsa. Naime, kako je najavio sam Gibbons, njegov debi album neće biti blizak boogie rocku kakvog već desetljećima svira njegov sastav, već – kubanskoj glazbi! I to stoga što je Gibbons kao dječak bio vezan uz tu glazbu!

Britanci u studiju

Nove album do kraja godine, ali bez konkretnijeg datuma objave, najavljuje i niz britanskih rock grupa i autora. Najiščekivaniji je svakako »A Head Full of Dreams«, sedmi studijski album grupe Coldplay koji će imati nimalo lagan zadatak nasljeđivanja prošle godine objavljenog i vrlo zapaženog »Ghost Stories«. Po izjavama članova grupe novi album bit će znatno brži i energičniji od svog prethodnika, a po riječima pjevača Chrisa Martina koji je na »Ghost Stories« iskazao osjećaje i misli vezane uz raskid braka s Gwyneth Paltrow, album će biti puno vedriji, plesniji i pozitivniji od prethodnika.

Na novom albumu rade i Gorillaz, britanski virtualni crtani bend kojeg čine Damon Albarn, čuven kao pjevač grupe Blur, i likovni umjetnik Jamie Hewlett. Novi album čiji se naziv još ne zna, uslijedit će punih pet godina nakon prethodnog »The Fall«, a iako su ga planirali za 2016. godinu, čini se da će ipak na tržište još u ovoj godini.

To će se pak sigurno dogoditi s debi albumom Jonathana Jonnyja Greenwooda, sjajnog gitariste grupe Radiohead. Album pod nazivom »Junun« sniman je tijekom ove godine u Indiji, a pomagali su mu izraelski kompozitor Shye Ben Tzur i kolega iz grupe Nigel Godrich te lokalni glazbenici. Zajedno su, kako je sam Greenwood rekao, stvorili zanimljivu kombinaciju arapske, indijske i zapadnjačke glazbe. Rad na albumu zabilježio je kamerom i oskarovac Paul Thomas Anderson (Bit će krvi, Kralj pornića, Magnolija) s kojim je Greewood, kao i ostali članovi grupe, već surađivao.

Ne samo rock

Novitete će do kraja godine ponuditi i čuveni crni soul pjevač Seal koji bi početkom ovog mjeseca, točnije 6. studenog trebao objaviti album pod nazivom »7«. Svoje viđenje glazbe inspirirano keltskom folk tradicijom uskoro će nam podariti i Enya svojim osmim studijskim albumom »Dark Sky Island« koji je već najavljen singlom »Echoes in the Rain«, a pojavio se i u vinilnom izdanju oduševivši ljubitelje zvuka ove lijepe irske pjevačice, pogotovo stoga što je proteklo predugih sedam godina od njenog posljednjeg albuma, ploče »And Winter Came…«. Nakon četiri godine novim albumom na svjetsku rock scenu vraća se i rock veteran Chris Isaak kojeg mnogi pamte po sjajnom hitu »Wicked Games«, a novi album zove se »First Come the Night«, dok će američki teški metalci iz grupe Danzig krajem ovog mjeseca, točnije 27. studenog, objaviti pod nazivom »Skeletons« deseti studijski album na kojem će obraditi niz njima dragih autora, od Elvisa Presleya i Everly Brothersa pa do grupe Black Sabbath, ZZ Top ili Aerosmith.

Tajnovitost

Uz sve spomenute lako je moguće da do kraja ove godine doživimo i niz zanimljivih iznenađenja. Naime, niz autora i grupa u studijima je i marljivo radi na novom materijalu, ali su poprilično tajnoviti kad je riječ o datumu objavljivanja što znači da je moguće da do kraja godine objave albume, ali je isto tako moguće da se to dogodi tek naredne godine. Primjerice, iz kultnog američkog HM sastava Metallica stižu informacije kako je čak dvije trećine pjesama dio pjesama za novi, deseti studijski album gotov. Slične vijesti stižu i iz tabora grupe Radiohead koja radi na devetom studijskom albumu koji bi trebao biti nasljednik pred četiri godine objavljenog »The King Of Limbs«.

Za ovu godinu album je sa supergrupom zvanom Supernova najavio i Carlos Santana, a novinarima se radom u studiju pohvalio i kultni gitarist Led Zeppelina Jimmy Page. Na novom su albumu nakon tri godine i ploče »King Animal« počeli raditi i Soundgarden čijeg ćemo pjevača Chrisa Cornella na proljeće vidjeti u Hrvatskoj pri predstavljanju četvrtog studijskog albuma »Higher Truth«.
Naravno, ako se ovi albumi ne pojave ove, bit će izdani naredne godine što znači da je njegovo veličanstvo rock album i dalje vitalno i živo.

I Stonesi prijete…

Za 2016. godinu već imamo niz vrlo zanimljivih najava koje već sada potvrđuju kako bi i to mogla biti pažnje vrijedna rock godina. Već 8. siječnja David Bowie na svoj će 69. rođendan objaviti 25. studijski album pod nazivom »Blackstar«, a dva tjedna kasnije, točnije 22. siječnja grupa Suede objavit će sedmi studijski album pod nazivom »Night Thoughts«. Početkom veljače, Elton John objavit će pod nazivom »Wonderful Crazy Night« svoj 33. studijski album, a nove albume u prvom dijelu godine trebali bi objaviti i Red Hot Chilli Peppers, The Offspring, Jesus and Mary Chain… Tom Petty navodno će s prvom grupom Mudcruthc također u studio, a novim albumom prijete i najveći od najvećih – The Rolling Stones!

Najveći hitovi uoči Božića

Do kraja godine pojavit će se i niz »greatest hits« albuma i kompilacija, pogotovo u doba Božića kad svi nastoje nešto zaraditi. No, dva albuma ipak privlače posebnu pažnju. Već 13. studenog trebao bi se pojaviti »Montage of Heck: The Home Recordings«, solo album pokojnog Kurta Cobaina utemeljen na glazbi pronađenoj na njegovim davno snimljenim kazetama. Standardna verzija ponudit će 13 pjesama s tog starog kazetara, a deluxe verzija s 31 pjesmom bit će vezana uz istoimeni dokumentarni film o Cobainu. Uz Cobainov prvijenac svakako pažnju privlači i najava live albuma »The Wall« kojim će Roger Waters podsjetiti na veliku svjetsku turneju kojom je 2012. i 2013. godine promovirao kultni album grupe Pink Floyd.

Komentari

komentara