Brian Wilson, osnivač i vođa grupe “Beach Boys” punih sedam godina nakon posljednjeg ozbiljnog studijskog rada s vlastitim kompozicijama, albuma »That Lucky Old Sun«, odlučio je iznova ući u studio i stvoriti nove kompozicije.

Po vlastitom priznanju ponajviše ga je motivirao pred tri godine povodom pedesete obljetnice postojanja objavljen slavljenički album “Beach Boysa” »That’s Why God Made the Radio«. No, kako je Wilson još za najvećih dana slave ove čuvene grupe bio svojeglav i znao iskočiti iz njihovog općepoznatog zvuka, tako je i ovom prigodom napravio album koji je daleko od klasičnog “Beach Boys” zvuka, ali je, što je za Wilsona tipično, savršeno produciran i majstorski odsviran tako da je sve na svom mjestu, od glazbene podloge do savršenih harmonija, uigranog međuglasja… Samo, kao da malo fali onih pravih emocija.

U središtu Wilsona kao tekstopisca na “No Pier Pressure” je (lijepa) prošlost pri čemu (pre)često djeluje poput nekog starog gunđala kojemu nikako nije jasno kako to da više nema plaža, djevojaka, beskrajnih noćnih izlazaka i svega onoga što je, bar kroz glazbu “Beach Boysa”, simboliziralo vječno tinejdžersko ljeto pod suncem Kalifornije. O tome govore pjesme »Whatever Happened«, »The Right Time« i »Saturday Night«, a djelomično i ponajbolja pjesma albuma, moćna balada »The Last Song« kojom na jednom mjestu uspijeva povezati i umjetnički snažno izraziti bol za izgubljenom mladošću i posljednjim danima rada grupe “Beach Boys”. Natruhe nostalgije te vrste moguće je naći i u nizu drugih pjesama koje su mahom ljubavne tematike, osim odlične »Sail Away« u kojoj mu pomažu bivši članovi “Beach Boysa” Blondie Chaplin i Al Jardine i koja predstavlja uspješan pokušaj oživljavanja nekadašnjeg “Beach Boys” zvuka.

U ostalim se skladbama nudi puno toga, ponajviše suvremenog r’n’b zvukovlja (»Our Special Love«, »The Right Time«, »Tell Me Why« ), ali ima i vrlo dobrog poigravanja s jazzom (»This Beautiful Day«), nepotrebnog koketiranja s discom (»Runaway Dancer«), zanimljivog približavanja zvuku Mediterana (»On the Island«) ili country glazbi u pjesmi »Guess You Had To Be There« u kojoj mu pomaže odlična američka country pjevačica Kacey Musgraves. Od ostalih gostiju svakako valja istaknuti doprinos čuvenog gitarista Jeffa Becka, bivšeg BB člana Davida Marksa i mlađe garde koju čine Sebu Simonian iz grupe “Capital Cities”, Nate Ruess iz grupe “Fun” te dvojac “She and Him” zahvaljujući kojem je »On the Island« jedan od boljih trenutaka jedanaestog studijskog albuma Briana Wilsona koji, potvrđuje to i ova ploča, već odavno nije dečko s plaže.

Komentari

komentara