Prije točno osam godina u Zagrebu je trebao solo koncert održati Ian Brown, frontmen legendarnih manchesterskih The Stone Roses. Svirka u klubu Boogaloo otkazana je na kraju uz uobičajeno objašnjenje u vidu iznenadnih tehničkih problema, no zapravo se radilo o eufemizmu za činjenicu da je karizmatični Brown uspio u pretprodaji prodati tek poražavajućih nekoliko desetaka ulaznica.

Iako su konačni raspleti bitno drugačiji, premijerno zagrebačko ukazanje Brownovog sugrađanina, Noela Gallaghera i njegovih High Flying Birds u startu je također obilježeno slabijom prodajom ulaznica od očekivanog. Stadionski koncert na Šalati pokazao se prevelikim zalogajem za bivšeg vođu nekad planetarno popularnih britpop prvaka Oasisa, no u ovom slučaju zapravo i nema potrebe stavljati dodatak – nažalost.

Organizator je, naime, tjedan dana prije nastupa donio razumnu odluku i cijelu priču premjestio u Veliki pogon Tvornice kulture, a to se pokazalo punim pogotkom. Noela smo mogli doživjeti u intimnijem klupskom izdanju, rasprodana Tvornica je bila do vrha ispunjena fanovima, a konačni rezultat je slikovito, ali i dosta ispravno na svojim stranicama nakon koncerta opisao organizator iz zagrebačke LAA agencije – “bila je to pijana, glasna i znojna britpop svadba. Oldschool devedeseete“.

B – singlovi Oasisa

Kod nastupa izvođača koji, nakon planetarne bendovske slave – a takvu je Oasis u svoje vrijeme svakako imao – krenu u solo karijeru, uvijek postoji određena skepsa i bojazan. U prvom redu ona da bi mogao ostati dojam “tribute benda” i otužnog gažerskog prosviravanja najbitnijih točaka minule karijere. No ovdje to iz više razloga ipak nije bio slučaj.

Točno pola setliste, istinabog, jest sastavljeno od pjesama iz opusa bivših Oasis. No s izuzetkom na bis odsvirane “Wonderwall”, koja u Noelovoj ponešto drugačijoj pjevačkoj verziji možda predstavlja i jedan od slabijih dijelova koncerta, radi se uglavnom o manje poznatim B-singlovima i pjesmama koje je upravo gitarist Oasisa originalno pjevao, pa ih i ima puno pravo na ovaj način baštiniti.

Zatim, ona druga polovina liste, koja je opet geometrijski sastavljena od po pet stvari s Noelovih solo albuma “High Flying Birds” i “Chasing Yesterday”, nije donosila dinamičke padove u atmosferi. Dapače, potpisnika ovih redova ugodno je iznenadila reakcija zagrebačke publike na taj dio koncerta i to u kojoj je mjeri publika znala tekstove recentnih radova .

KosuljaInstagram

Naposlijetku, zasluge za dobar dojam osim prema dobro raspoloženom Gallagheru, koji u nekoliko navrata između pjesama nije propustio reći da je sretan da konačno prvi put svira u Hrvatskoj, svakako idu i svirački iznimno kompetentnoj postavi “High Flying Birds”.  U njoj  trenutno nastupaju bivši bubnjar Robbieja Wiliamsa i Oasisa Chris Sharrock, bivši klavijaturist Oasisa Mike Rowe, basist Russ Pritchard (The Zutons) i gitarist Tim Smith, Amerikanac čiji je dio karijere obilježen svirkom u pratećem bendu Sherryl Crow.

Sve u svemu, bila je to lijepa i nostalgijom nabijena večer u Tvornici, a zadovoljstvo nastupom je brzo nakon svirke na svojem Instagram profilu izrazio i sam Gallagher, objavivši fotografiju znojem natopljene košulje, napisavši da mu se “nikada neće osušiti”.

– Bilo je vruće. Kao u lošim starim danima. Hrvatska, bila si posebna. Dugo je trebalo da dođemo, ali je vrijedilo, napisao je Gallagher.

Poruka Oasis fanovima

Noel Gallagher je u jednom trenutku u Tvornici poslao poruku i svima onima koji se godinama nadaju pomirenju zločeste braće britpopa i reinkarnaciji Oasisa. Negdje na pola nastupa najavio je da sljedeća pjesma ide za sve Oasis fanove. A potom zasvirao pjesmu simboličnog imena “You Know We Can’t Go Back”.

Zastava Manchester Cityja u hodniku

Noel Gallagher poznat je kao zaljubljenik u nogomet i vatreni navijač Manchester Cityja. Da bez omiljenog kluba ne može ni na turneji, pokazao je i jučer u Tvornici, gdje je u hodniku još prije tonske probe izvjesio trometarsku klupsku zastavu. Noel je jučer zbog koncerta propustio gledati drugo poluvrijeme utakmice kvalifikacija za Ligu prvaka koju je City igrao sa Steauom, ali je nakon svirke imao razloga za zadovoljstvo rezultatom. “Njegovi” su, naime, u gostima slavili s čak 0:5.

Foto Facebook

Setlista

 1. Everybody’s On The Run
 2. Lock All The Doors
 3. In The Heat OF The Moment
 4. Riverman
 5. Fade Away (Oasis cover)
 6. The Death Of You And Me
 7. You Know We Can’t Go Back
 8. Champagne Supernova (Oasis cover)
 9. Ballad Of The Mighty I
 10. Talk Tonight (Oasis cover)
 11. D’Yer Wanna Be A Spaceman (Oasis cover)
 12. The Mexican
 13. Half The World Away (Oasis cover)
 14. Listen Up (Oasis cover)
 15. If I Had a Gun
 16. Digsy Dinner (Oasis cover)
 17. The Masterplan (Oasis cover)

————————————————–

 1. Wonderwall (Oasis cover)
 2. AKA… What a Life
 3. Don’t Look Back In Anger (Oasis cover)

Komentari

komentara