Ovih dana svjetsku rock scenu obilježit će pojava dva nova albuma živućih legendi rock glazbe – Leonarda Cohena i Brucea Springsteena.

Oba autora za objavu novih albuma odabrali su svoje rođendane, a prvi će to učiniti 82-godišnji Leonard Cohen koji je 21. rujna, svijetu predstavio svoj novi studijski album nazvan »You Want It Darker«, dok je Boss sam sebi 67. rođendan čestitao u petak, 23. rujna objavljivanjem »Chapter and Verse«, albuma koji, u stvari, predstavlja uvod u njegovu veliku autobiografiju koja će se pod nazivom »Born to Run« u prodaji pojaviti 27. rujna. Pojavljivanje spomenutih albuma i Springsteenove autobiografije privlači veliku pažnju zbog iznimnog značaja njihovih autora koji i u poznim godinama neumorno rade i stvaraju.

Kandidat za Nobela

Pravi je fenomen pri tom Leonard Cohen, briljantni kanadski šansonijer (rođen je 21. rujna 1934. godine u Montrealu) koji je svjetsku slavu stekao najprije kao sjajan književnik (bio je i kandidat za Nobelovu nagradu) da bi se rock glazbi okrenuo tek u 33. godini života objavivši 1967. godine svoj debitantski album »Songs of Leonard Cohen«. Rock glazbom Cohen se, po vlastitim riječima, odlučio početi baviti jer je shvatio kako će stihovi koje piše do čitatelja puno prije doći bude li ih pjevao uz gitaru. Već na samom početku karijere, u trenucima dok u svijetu glazbe još nije bio poznat, vrlo je hrabro ustvrdio kako će on biti novi Dylan. Naravno, to mu, kao ni mnogim drugima koji su to željeli, nije uspjelo, ali je uspio postati kantautor po mnogočemu ravan Dylanu te nedvojbeno originalan i umjetnički iznimno vrijedan, kako u stihovima, tako i u glazbi.

Pojačani ritam

No, glazba nije bila jedina stvar kojom se Cohen bavio pa je tako i dalje pažnju privlačio svojim književnim radom, ali i ozbiljnim bavljenjem budizmom. Zbog svega toga on je studijske albume objavljivao rjeđe od drugih izvođača, u prosjeku svakih pet do šest godina, a taj ritam bitno je ubrzao pred četiri godine kad je uz studijski album »Old Ideas« počeo i s nizom koncertnih nastupa da bi s ovim danas objavljenim albumom sažetak njegova rada u posljednje četiri godine bio tri studijska albuma, dva live albuma i niz fantastičnih koncerata tijekom kojih smo ga vidjeli u u Hrvatskoj, najprije 2014. u Zagrebu te potom godinu kasnije u Puli. Uzrok ovom bitno pojačanom radu leži u činjenici da ga je grubo iskoristila i prevarila njegova dugogodišnja menadžerica Kelley Lynch skinuvši s njegova računa više od 5 milijuna dolara! Iako je sud presudio u njegovu korist, Cohenu novac još nije vraćen (teško da će i biti!) pa se on pod stare dane, na svu sreću, iznova prihvatio pisanja i pjevanja. Sve što je napravio u posljednjih pet-šest godina, pogotovo koncerti, bilo je vrhunski pa treba vjerovati da će na toj razini biti i novi studijski album koji će ponuditi devet potpuno novih pjesama za koje oni koji su ih čuli kažu da su mala remek djela, odnosno klasične Cohenove nezaboravne balade.

Bruce Springsteen

Boss književnik

I dok Cohen kao bivši vrlo uspješni književnik, sada pažnju privlači glazbom, Bruce Springsteen, već duže vremena vodeći svjetski rock glazbenik, ove će se jeseni predstaviti ponajprije kao – književnik. Naime, album »Chapter and Verse« koji će se pojaviti ovog petka bit će svojevrsna glazbena pratnja knjizi »Born to Run«, Springsteenovoj velikoj autobiografiji od petstotinjak stranica. Album će ponuditi 18 pjesama, mahom poznatih i velikih hitova, među kojima će biti i pet do sada nepoznatih i neobjavljenih, vezanih uz sam početak njegovog rada u rock glazbi. Tako ćemo prvi put moći čuti pjesmu »Baby I«, prvu ikad napravljenu Springsteenovu snimku napravljenu 2. svibnja 1966. godine dok je Boss bio član svog prvog sastava The Castiles, kao i godinu dana kasnije s istom grupom snimljenu obradu Wilie Dixonovog blues standarda »You Can’t Judge a Book by the Cover«. Početni dio svog rada Boss će nam približiti i pjesmom »He’s Guilty (The Judge Song)« koju je 1970. godine snimio kao gitarist i pjevač sastava Steel Mill, pjesmom »Ballad of Jesse James« koju je 1972. godine snimio The Bruce Springsteen Band te pjesmom »Henry Boy« koju je sam snimio iste te godine. Ostalih trinaest pjesama probrane su s albuma objavljivanih od 1973. do 2012. godine i svakoj je cilj pojačati dojam i približiti čitatelju i slušatelju ono što je napisano u knjizi.

Slučajan početak

A knjigu je, po vlastitim riječima, počeo pisati 2009. godine, neposredno nakon nastupa na Super Bowlu, finalu američkog nogometa, najgledanijem sportskom događaju. Nakon tog nastupa Boss je za svoju web stranicu napisao kratak osvrt i tako je, kaže, počelo.

– Taj zapis probudio je u meni želju da i dalje pišem pa sam, bez plana da napravim knjigu, počeo stvarati zapise – rekao je Boss dodavši kako je sve skupa trajalo punih sedam godina, a uz praćenje sadašnjosti sve se više okretao i prošlosti pišući o svojoj karijeri i svom životu.

Zanimljivo je da je pisanje knjige usporedio s pisanjem stihova.

– Kao i kod pjesama i u slučaju knjige najprije bih napisao prve misli i ideje, a ako bi mi se kasnije učinilo da to mogu proširivati, onda bih to i činio – rekao je Springsteen dodavši kako mu je najteže bilo pisati o sadašnjosti jer to uključuje i pisanje o ljudima s kojima živiš.

Komentari

komentara