Paul Kantner, gitarist, pjevač i jedan od utemeljitelja sastava Jefferson Airplane, jedne od ponajboljih rock grupa iz šezdesetih, umro je u 74. godini od zatajenja rada niza organa uzrokovanih srčanim udarom kojeg je doživio početkom ovog tjedna.

Od sredine šezdesetih pa do početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća Jefferson Airplane na čelu sa sjajnom pjevačicom Grace Slick bili su najznačajniji predtavnici tzv. psihodeličnog rocka, kao i za to doba tipičnog San Francisco sounda.

Uz odličnu glazbu vrlo brzo postali su poznati i kao zagovornici što slobodnijeg pristupa korištenju droga zbog čega su imali brojne probleme s američkim vlastima stekavši u generaciji djece cvijeća status vodeće rock grupe, a njihov drugi studijski album, sjajni »Surrealistic Pillow« i danas je soundtrak za ljeta ljubavi hipi generacije, dakle za završne godine šeste dekade prošlog stoljeća.

Naravno, Jefferson Airplane nastupili su na tri najznačajnija rock koncerta tih godina – Montereyu 1967, godine te Woodstocku i Altamontu 1969. godine. Sudionik svih tih uspjeha bio je i Paul Kantner koji je prvi od originalne postave koji je umro.

Komentari

komentara