Tides from Nebula, jedan od najpoznatijih poljskih bendova koji se može pohvaliti da su odradili preko 500 koncerata i da su imali zajedničku turneju s bendovima poput Cynic, sleepmakeswaves, After The Burial, Monuments, Obscure Sphinx, The Ocean, vraća se u Rijeku i Zagreb.

Osnovani u siječnju 2008. u Varšavi, Tides From Nebula su istovremeno emocionalnom i energičnom post rock/post metal svirkom vrlo brzo skrenuli pozornost publike na sebe. Već 2009. godine objavili su prvi album »Aura«, povrđujući pritom kritike koje su ih stavile na tron kao najbolji novi poljski bend te jedan od najboljih novih bendova unutar matičnog žanra.
Drugi album »Earthshine« Tides From Nebula su snimili sa Zbigniew Preisnerom, jednim od najpoznatijih svjetskih kompozitora muzike za film i kazalište. Izolirani u poljskim planinama, snimili su album prepun instrumentalnih soundscapeova koji se preklapaju iz krajnje ambijentalnih do najbučnijih trenutaka, stavljajući konačni proizvod rame uz rame s najboljim radovima njihovih uzora poput Mogwai, GY!BE, Explosions in the Sky… Godine 2013. izdali su album »Eternal Movement« koji je ulovio broje pohvale, a povod povratku pred hrvatsku publiku je promocija najnovijeg albuma »Safehaven« za koji kritičari kažu da je uvjerljivo najbolji album koji su dosad izdali. Sve je to povod za razmjenu nekoliko pitanja s dečkima iz benda.

Treći put u Rijeci

 
Vraćate se u Rijeku. Što publika može očekivati od koncerta?
– Ako se ne varamo, ovo je naša barem treća svirka u Rijeci. Veselimo se povratku jer je publika u Hrvatskoj uvijek odlična. Ovog puta sa sobom nosimo i kul light show, bit će to vrlo atmosferična večer.
Vaš četvrti album »Safeheaven« je vani. Recite nam malo više o njemu, kojoj se pjesmi posebno radujete na koncertima?
– Album je vani već nekoliko mjeseci i stvarno smo ponosni – sami smo ga producirali i to u našem studiju. Ima nekoliko ubojitih pjesmama na njemu koje obožavamo izvoditi uživo, poput »Knees to the Earth«. Na ovoj turneji prvi put ćemo svirati i stvar »Home«. Jedva čekamo!
Što vam je predstavljalo najveći izazov pri realizaciji »Safehavena«?
– Da zvuči svježe i da izbjegnemo klišeje. Pomalo smo već umorni od jednostavnih formula post-rock žanra. Uvijek pokušavamo otkriti nešto novo, nešto što nije tako očito. Nismo sigurni jesmo li ispunili cilj, ali stvarno smo se potrudili. Uostalom, melodija je još uvijek ključna, i na nju smo uvijek fokusirani.
Koliko se bend promijenio od prvog albuma »Aura«?
– Hahaha, više nam nisu 23 godine. Šalu na stranu, svjesniji smo života i glazbe, pokušavamo biti bolji muzičari, ali i bolji ljudi kao i inače u životu – niste isti s 20 i s 30 godina. Rastemo.

I knjige, i znanost

 
Tko vam je bio uzor na početku, a tko vas danas inspirira?
– Na samom početku obožavali smo bendove poput Oceansize i Tool or Caspian. Danas smo više eklektični, slušamo različitu glazbu – od Chopina do Deafheavena… Inspiriraju nas i knjige, ali i znanost.
Što vam je najdraže, a što najteže dok ste na turneji?
– Najteže nam pada odlazak od kuće, biti daleko od obitelji, no to je dosta uobičajeno, zar ne? A najdraže? Publika! I naravno otkrivanje novih mjesta, baš kao i slobodni trenuci koje provodimo jedući sir i ispijajući vino.
Je li vam ugodnije u studiju ili na stageu?
– I jedno i drugo, iako preferiramo pozornicu zbog sirove energije i interakcije s publikom.
Između festivalskih nastupa i onih klupskih, koji su vam draži?

– Definitivno – klupski! Volimo imati pravu tonsku probu, našu rasvjetu… važna je naravno i publika. S druge strane, i festivalske svirke su posebne jer nas većina publike ne pozna i imamo 40+-50 minuta da nas zavoli…
Savjet mladim muzičarima?
– Fokusirajte se na pisanje dobre glazbe, ne na opremu, trikove… Danas svatko može zvučiti dobro, no nije lako napisati dobru pjesmu. Ne postoje trikovi za to.

 

 

Podrška u Pogonu

Tides from Nebula nastupit će u petak 14. listopada u riječkom Pogonu kulture, dan ranije nastupaju u zagrebačkoj Močvari. Cijena ulaznica za riječki koncert je 40 kuna u pretprodaji, 55 na dan koncerta. Na koncertu u organizaciji Distune promotiona, domaću podršku dat će im 0 Asheraah, post-metal bend koji djeluje od 2009. Njihovi nastupi su odlična kombinacija zaraznih riffova koji se spajaju s videoprojekcijama i daju sliku benda u cjelini. Momci iza sebe imaju jedno izdanje, album »The Mountain«.
Line-up podebljava austrijski ambijentalni-sludge duo 00y18. Bend je nastao kao bedroom projekt Michaela Zimmela – gitarist post – metal grupe MetheXis. Vrata Pogona otvaraju se u 22, a pol sata kasnije svira 00y18, u 23 kreće Asheraah, a u ponoć Tides from Nebula.

Komentari

komentara