Jučer je u Novom Sadu završeno 19. izdanje festivala Exit koje je po mišljenju publike i brojnih izvođača bilo dosad možda i najbolje.

Uoči godine kada Exit slavi 20. rođendan, festival je dostigao povijesni maksimum po brojnim parametrima. Rekord posjeta bio je oboren već prve noći kada je kroz ulaze na Petrovaradinskoj tvrđavi prošlo 56.000 od ukupno oko 200.000 posjetitelja koji su se rasporedili na 40 pozornica i zona, od 4. srpnja navečer do 8. srpnja ujutro. Nikad duža lista headlinera učinila je da ove godine publika uživa na svim pozornicama.

Program na glavnoj pozornici je svakako najviše obilježio povijesni koncert jednog od najvećih svjetskih bendova The Cure koji je tamošnja publika čekala čak četiri desetljeća. Rock&roll se vratio na velika vrata uz američku senzaciju Greta Van Fleet čiji je visokoenergetski nastup opravdao status grupe o kojoj se najviše govori zadnjih godina.

Američki sastav The Chainsmokers pokazao je zašto nosi titulu jednog od najpopularnijih glazbenih zvijezda današnjice. Na dosad najspektakularnijem izdanju mts Dance Arene čija je produkcija sadržala i staro vinčansko pismo, nastupale su vodeće zvijezde svjetske elektroničke scene. Već prve noći je ljestvica postavljena na energetski maksimum u zajedničkom nastupu Carla Coxa i Maceo Plexa, kao i tandemskoj rapsodiji Solomuna i Tale of Us koja je trajala više od šest sati. Čast da zatvori cijeli Exit i mts Dance Arenu imala je najtraženija techno zvijezda današnjice Amelie Lens koja je prve ovacije i skandiranje imena dobila već po izlasku na scenu. Inspirirana poviješću grupe The Prodigy i Exit festivala, na kraju seta Lens je pustila je pjesmu »Firestarter« u čast preminulog pjevača grupe Keitha Flinta što je izazvalo opću euforiju među publikom.

A da Exit nije samo glazbeni festival, potvrdili su Yoko Ono i Novak Đoković videoporukama upućenim publici, a uživo na otvaranju festivala i stari prijatelji Exita, društveni aktivisti iz sjevernoameričkog plemena Standing Rock, ogranka Siouxa čiji su članovi danas na prvoj liniji borbe za očuvanje života na Zemlji. Završne večeri, prije spektakularnog nastupa najbolje rangiranog svjetskoj DJ dvojca Dimitri Vegas & Like Mike, popularni američki motivacijski govornik Henry Amar ukazao je na važnost održavanja mentalnog zdravlja i poručio publici da sve što traže već imaju u sebi i da im nije potrebno da koriste narkotike.

S Exita je krenula i nova humanitarna akcija »Izgradimo vrtiće zajedno« koju su pokrenuli Fondacija Novak Đoković i EXIT fondacija, predstavljena je kampanja »Vrati prirodi – Pridruži se i posadi drvo«, a održani su i brojni drugi popratni programi.

Komentari

komentara