Kad bi se na nezavisnoj sceni tražio čovjek s nevjerojatnim talentom za melodiju i stvaranje pitkih pop pjesama, kojem istodobno širi komercijalni uspjeh iz nekog nejasnog razloga nepravedno izostaje, jedno bi ime među prvima moralo pasti na pamet.

Kanađanin Dan Boeckner proteklih je godina – u vrijeme kibernacije matičnih mu Wolf Parade – radio na nekoliko projekata od kojih je jedan bolji od drugih. Počevši od tri vrlo solidna albuma koje je pod imenom Handsome Furs snimio s bivšom suprugom Alexei Perry za Sub Pop, sve do sjajne supergrupe Divine Fits što ju je osnovao s Brittom Danielom i Alexom Fischelom iz Spoon i Samom Brownom iz kultnih New Bomb Turks, svima je, međutim, zajednička jedna stvar.

To da je za njih malo tko čuo.

Pa tako, primjerice, jedan istinski pop biser poput singla “My Love Is Real” Divine Fitsa, koji bi u svakom normalnom svemiru bio na vrhovima top lista, danas na YouTubeu ima barem desetak puta manje pregleda od nekog prosječnog pjesmuljka bilo koje trećeligaške zvijezde hrvatske zabavne glazbe.

Slično će nezapaženo, nažalost, vjerojatno proći i ovih dana objavljeni “Blue Wave”, album prvijenac novog Boecknerovog benda – Operators, kojeg je, kako je izjavio, okupio sa željom “da napravi plesni bend bez korištenja laptopa, samo uz analogne sintesajzere”.

Radi se o deset ujednačenih i vrlo dobrih pjesama u kojima se može čuti široka lepeza utjecaja – od ranih Depeche Mode, Talking Heads i New Order, do LCD Soundsystem. Punk križan s dance glazbom, tjeskoba i nervoza s radošću. Cijeli “mišmaš” na okupu drži prepoznatljiv Boecknerov vokal i ono već spomenuto, ali valja opet naglasiti – sjajan autorov osjećaj za melodiju.

“Blue Wave” bi komotno mogao figurirati kao ozbiljan kandidat za “mali album godine”, iako za to, kao što već rekosmo, neće znati baš puno ljudi.

No postoji razlog zašto bi Operators barem na području Balkana mogli biti poznatiji nego bilo koji Boecknerov bend dosad.

Klavijature mu u bendu svira djevojka koja ima umjetničko ime – Devojka.

O tajanstvenoj Devojci malo se toga zna, osim da je rodom iz Skopja. Pa ako ništa, barem ovaj geografski moment može biti razlog za radoznalost i “bacanje uha” na Operators. Možda vam se isplati.

Operators-preorder-image

Komentari

komentara