Pa, Marianne, došlo je vrijeme kad smo zbilja stari i kad nam se tijela raspadaju i mislim da ću te slijediti vrlo brzo. Znaj da sam tako blizu da ako pružiš ruku, mislim da možeš dohvatiti moju. I znaš da sam te uvijek volio zbog ljepote i mudrosti, ali ne moram ništa više reći jer znaš sve o tome. Sada ti želim samo poželjeti dobro putovanje. Zbogom stara prijateljice. Vječna ljubavi, vidimo se na cesti.


Ovako se na svoj način Leonard Cohen oprostio od Marianne Ihlen, svoje velike muze. Marianne je umrla krajem srpnja, a veliki glazbenik je, sad se vidi, proročki znao da ni on neće dugo. Nije mu očigledno legao život na ovoj strani bez svoje Beatrice i Laure, a nije želio ni da se ruke istrgnu. Sada je ta priča na neki način zaokružena, gledajući Cohenov opus, nekako je bilo i nezamislivo da može funkcionirati bez one koja mu je ostala vječna ljubav i inspiracija.
Marianne Ihlen i Leonard Cohen upoznali su se početkom 1960. godine na grčkom otoku Hydra. Ona je bila svojevrsna muza svom tadašnjem mužu, Axelu Jensenu. On je pak bio dobar s Cohenovom tadašnjom djevojkom, s kojom je na kraju i završio. Cohen, tada tek pjesnik i pisac u usponu, pronašao je srodnu dušu u zgodnoj 25-godišnjoj Nordijki.


Tek je Marianne napravila onaj pomak u Cohenu, koji je shvatio da ono što ima kazati može obaviti i pjesmama, ne samo prozom i lirikom. Njihov život na Hydri je nalikovao na kakvu idilu iz bajke, a Cohen prva dva albuma u potpunosti je pripisivao inspiracijom svojom muzom. Njihovi životi su nakon toga, tamo negdje od kraja šezdesetih otišli u drugim smjerovima. No, nikada pjevač zapravo nije bio daleko od Marianne, uvijek su se nekako sretali po svojim svjetskim putovanjima. Ona se naknadno i udala po drugi put, ali žar čiste neokaljane ljubavi modernog Petrarce i Beatrice nije nikad bio ugašen. Stoga je ovakav dovršetak na kraju bio i očekivan na neki način. Marianne i Leonard su ponovno zajedno na nekoj svojoj Hydri.

Komentari

komentara