Ne robujući izvedbenoj perfekciji, oslanjajući se na grupni funk groove s bar deset glazbenika i kreativnim neredom na bini, strašću, impresivnom energijom i neuništivom vedrinom unatoč 74. godini jednog burnog života, George Clinton rodonačelnik funka, osnivač Parliament/Funkdelica kao glavna festivalska zvijezda zaključio je u nedjelju na glavnoj i dojmljivo preuređenoj The Clearing pozornici četvrto izdanje Dimensions festivala.

Taman kad nam je 15-ak minuta nakon koncerta jedan pulski par izricao negativne dojmove kako im je koncert bio dosadan i kako je bend bio donekle dobar, ali ne i Clintonov posustali glas, on je upravo prolazio s pratnjom do službenog vozila, ispraćen dugim pljeskom okupljenih posjetitelja iz raznih zemalja. Stao je, okrenuo se, dugo gledao u njih i tek onda pozdravio rukom. Bolji poznavatelji njegova rada reći će da je i u vrhuncima prije tri-četiri desetljeća bio guru koji scenu drži energijom, a manje pjevač. Taj su zadatak u Puli posebno dobro odradile pjevačice, uz dva korektna muška vokala.
Gotovo punkerskog glasa lišenog pune snage, u pojedinim uvodnim pjesmama osnažen i instrumentalnim matricama, kasnije i dužim gitarističkim i sax digresijama, čestim psihodeličnim glazbenim momentima, trebalo je svakako vidjeti živu legendu u Puli. I baš taj slobodan, kreativni nered, po rubu, bez gažerskog pristupa koji zna pratiti nastupe nekih drugih zvijezdi u poodmakloj dobi. O ukusima se, dakako, ne raspravlja, ali, eto, jedan je Puljanin kazao da mu je ovo bio draži koncert nego svojedobni nastup Jamesa Browna u pulskoj Areni.
Skoro dvosatni nastup pred oko četiri tisuće poklonika otvorili su pjesmom »Mothership Connection«, a s tog istoimenog albuma iz 1975. godine koncert su zaključili najvećim hitom »Give Up the Funk«.
Lijepa »One Nation Under A Groove«, druga po redu, aranžmanski je zvučala malo drugačije i bila prepoznatljiva tek u refrenu, a bliža originalu bila je predzadnja »Flash Light«, pojačana s četiri-pet dobrih ženskih pratećih pjevačica, koji su »prljavu« funk bazu oplemenjivali soulom i R&B-om. Mnoštvo je možda najviše rasplesala »Get Up for the Down Stroke«.
Hvalospjevima na račun Georgea Clintona, svoj je dvosatni plesni set na istoj pozornici zatim otvorio poznati detroitski glazbenik Moodymann.

Inače, tijekom Dimensons festivala većina od 8.000 posjetitelja ovog festivala – Engleza, ali i, dosta Skandinavaca, Austrijanaca, Nijemaca, Talijana, »naših«, uz ove godine porast broja Francuza – uživala je u odmoru u Istri. Prizori s plaža pokazivali su “čudnu” sklonost posjetitelja – posebno Engleza koji dolaze s hladnijih oceanskih obala – da se više sunčaju, a daleko manje kupaju, unatoč sjajnoj plaži i optimalnoj temperaturi mora.

Komentari

komentara