Patti Smith jedna od najutjecajnijih pjesnikinja, punkerica, kantautorica, najbliže će nama u okviru europske turneje “Horses 1975 – 2015” nastupiti 2. kolovoza na ljubljanskim Križankama. »Kuma punka« na turneji će održati 37 koncerata, a osim Ljubljane, nama najbliže destinacije su Beč 14. srpnja, te Milano 20. lipnja.

Glazbenica, pjesnikinja, revolucionarka, borac za pravdu, umjetnica, aktivistica, vizionarka – to su samo neke uloge koje se mogu pripisati Patti Smith, ali one i dalje nisu dovoljne da bi opisale njen neprocjenjiv utjecaj na svijet glazbe, poezije i aktivizma. Njeno ime postalo je sinonim za ispreplitanje poezije i rock glazbe, nekonvencionalnosti i rata protiv sistema te je tako cijelom svijetu pokazala da su žene ravnopravne i na stageu i ispred njega.

Poslije hipijevskih optimističnih 60-ih godina i okončanom razvoju idealnog američkog sna nakon Vijetnamskog rata, SAD su se našle na političkoj i kulturnoj prekretnici. Sve je to bila savršena pozadina za Patti Smith i njen novi glazbeni pravac kojim je otvorila vrata uličnoj poeziji i urbanom senzibilitetu koji je zauvijek promijenio svijet glazbe. U drugoj polovici 70-ih na scenu je ušao punk, a prije udarne eksplozije, 1975. Patti Smith je objavila svoj prvijenac ”Horses”, od kritike njen najprihvaćeniji album, koji je služio kao neka vrsta katalizatora za cjelokupnu zapadnoobalnu punk i new wave scenu.

Patti je korjenito utjecala na razvoj glazbene scene u New Yorku kao i globalne glazbe koja je bila inspiracija za glazbene izvođače svih smjerova poput Ramonesa, Madonne, Brucea Springsteena, Sonic Youtha, PJ Harvey, R.E.M.-a, Courtney Love, Pretendersa, Televisiona, Cat Power i mnogih drugih…

 

U nedjelju, 2. kolovoza 2015., Patti Smith će s pratećim bendom u cijelosti izvesti svoj prijelomni album ”Horses”, pri čemu jednako tako očekujemo čuti i ostale skladbe iz njene bogate diskografske karijere.Ulaznice po cijeni 347,10 kn (44,50€) mogu se kupiti u Dallas Music Shopovima i u sustavu Eventima.

Komentari

komentara