Shamballa Kolektiv je pleme raznovrsnih umjetnika otvorenog uma, nepokorivog duha i izvorne unikatnosti sa šarenim ekspresijama i kreacijama u muzici, vizualnom stvaralaštvu i organizaciji događaja.

Riječki kolektiv široj se javnosti predstavio pjesmom »Moj grad« nastalom u suradnji s Dennom i udrugom MoviSe. Pjesma je stvorena u sklopu akcije za obnovu zgrada grada Rijeke počevši od bivšeg »nebodera smrti« koji nakon obnove s pravom može nositi ime »nebodera svjetlosti«. Kako uživo zvuči »Moj grad« ali i njihove druge pjesme, publika može čuti večeras u opatijskom Old School Pubu.

Sloboda izražaja

Što pripremaju za taj nastup, tko su članovi kolektiva i otkad postoji, otkrio nam je njegov predsjednik Lef Ra.

– Shamballa Kolektiv službeno postoji od početka ove godine, iako se njegovi članovi znaju otprije i surađuju već neko vrijeme, neki češće i više, a neki rjeđe. Zato smo i napravili kolektiv, a ne grupu, da svatko zadrži svoju slobodu izražaja i tempo koji mu paše. Točan broj članova je varijabilan i oscilira, kao što se to i zna događati s kolektivima, ali imamo jezgru koja se sastoji od sedmorice članova: DJ Thako koji radi instrumentale i vrti muziku dok nastupa i na partyjima te je radijski voditelj, Badman Primorski tj. Suicide koji uz to što je artist također vrti muziku i radijski je voditelj, Jahba Vakru koji je izvođač, organizator evenata i također radi svoje instrumentale, Noddy Chi koji je izvođač i tehničar te se kod njega velika većina stvari kolektiva i snima (u Markaba Studiju), 2D tj. Slim-Fit koji je izvođač i organizator, Adriano de la Vega koji je također izvođač, i ja koji sam izvođač, radijski voditelj, sudjelujem u organizaciji i također radim instrumentalnu muziku. I, da, predsjednik sam Shamballe, iako se oko svega kolektivno dogovaramo pa to više dođe kao uloga kada je nužnost i treba se donijeti konačna odluka, a ne navika hijerarhijskog načina funkcioniranja – otkrio nam je Lef Ra.

Pjesmu »Moj grad« potpisuju petorica autora, oni koji je izvode – 2D, Denno, Suicide i Lef, te Josip Jurlina tj. Slombeatz, autor muzike tj. instrumentala. Shamballa Kolektiv s Dennom je već surađivao, a surađivat će i dalje.

– Podržavamo jedni druge u tome što radimo pa je onda i suradnja otvorena i slobodna. Dvojica naših članova su već surađivala s njim, a jedan naš član trenutno radi i cijeli projekt s Dennom, ali o tome više kada njih dvojica odluče kada će i kako sve to predstaviti javnosti. Ipak je to njihovo pravo, dodao je Lef.

Pozitivna promjena

Iza pjesme »Moj grad« krije se zanimljiva priča, povezana s udrugom MoviSe.

– Da, udruga MoviSe pozvala nas je da nastupimo na događaju koji je trebao obilježiti završetak radova na obnovi tadašnjeg »nebodera smrti« a sada »nebodera svjetlosti« u Čandekovoj i bilo nam je drago zbog toga. Naravno, jer je Rijeka inače grad u kojem takve stvari, ako se uopće i događaju, traju jako dugo. Ne želim sada upasti u zamku prozivanja čelnika ili naglašavanja inertnosti pozitivnih promjena do kojih bi trebalo prirodno i redovno dolaziti, ali kakvo god stanje bilo inače, uvijek je lijepo vidjeti pozitivnu promjenu u svome gradu. S obzirom na to da smo dobili priliku sudjelovati u njoj, prihvatili smo je vrlo rado. S projektom smo došli u kontakt preko Irene Grubiše i Dragana Karla Došena koji su u suradnji s projektima EPK, rekao je Lef i dodao:

– »Neboder smrti« bio je monument pozitivnim promjenama u tom trenutku pa smo ga odlučili uzeti i kao konkretan primjer i kao metaforu za takvo ponašanje i akcije transformacije na bolje. Drugim riječima, kao primjer da se može kad se hoće. Reakcije na pjesmu su šarenolike kao i uvijek, ali većinski pozitivne i dobre.

– Ljudi koji inače nemaju veze s našim radom i muzikom u velikom su je broju pohvalili jer valjda osjećaju dobru namjeru i razlog njenog nastanka, dok je »klasična« rap publika možda ostala zbunjena zašto smo odlučili napraviti tu stvar. Odlučili smo je napraviti jer smo Riječani i jer podržavamo pozitivne promjene u svom gradu, našu muziku iovako možemo raditi kad god i kako god želimo, a ovako smo imali priliku biti dio nečega malo većeg od nas, što smo i napravili. Nije poanta da se sve uvijek vrti oko nas, može se ponekada vrtjeti i oko nečeg drugog u čemu sudjelujemo, treba biti otvoren u svojem kreativnom izražavanju. Rap je samo medij i alat koji mi koristimo kako bismo se izrazili – objasnio je.

Neboder smrti

Pjesmu prati i atraktivan videospot koji je, između ostalog, snimljen na skeli i krovu »nebodera smrti«.

– Snimanje je bilo jako zabavno, mislim da govorim u ime svih kada kažem da je to super lokacija. Meni je osobno to bio i prvi put da sam bio na tom krovu i pogled je stvarno predivan, cijeli Kvarner je na dlanu. A što se zabave tiče, uz takvu lokaciju tu je bila i zabavna ekipa pa je rezultiralo i takvom atmosferom. Zahvalni smo da smo dobili priliku otići gore i tamo snimati, iskustvo je bilo odlično – rekao je Lef.

Za večerašnji nastup u Opatiji, kaže, pripremaju jako zabavnu i veselu večer i dobar provod za sve koji dođu.

– Uz nas i naše članova također nam se pridružuju lokalne rap snage Opatije tj. grupa Reinkarnacija, naš prijatelj i kolega Šomi WanKenobi i još jedna grupa iznenađenja iz Zagreba. Ako želite znati o kome se radi, onda dođite i doznajte, moramo ostaviti nešto i za samu večer. Mjesto je Old School Pub, a vibracija je pozitivna, upravo onakva kakva će i ostati, zaključio je Lef.

Komentari

komentara