U ponedjeljak je u riječkom »Tunelu«, omiljenom okupljalištu onih malo »drugačijih« promoviran isto tako »drugačiji« novinski prilog.

Riječ je o »Rifu«, novolistovskom prilogu o urbanoj kulturi čiji prvi broj ide na kioske od utorka 2. lipnja. O tome što je, kome se obraća i čemu stremi »Rif«, njegova urednica Danijela Bauk, rekla je:

– Rif je glazbeni prilog Novog lista koji se obraća svima onima koji uživaju u muzici, bilo da ju stvaraju i sviraju, bilo da ju konzumiraju. Izlazit će svakog prvog utorka u mjesecu jer nam je želja biti i kompletan vodič za sva koncertna zbivanja ne samo u Rijeci i okolici, već i u Hrvatskoj i regiji. No nije Rif samo najava koncerata, bit će tu intervjua s aktualnim imenima s glazbene scene, recenzija, tema, predstavljat ćemo mlade glazbenike… Iako je u svojoj biti nastao kao mjesečni prilog, radeći na konceptu shvatili smo da zapravo nema smisla ukoliko Rif ne zaživi i na internetu te je zahvaljujući entuzijastima, a posebice uredniku portala Novog lista Damiru Kundiću rođen i svojevrsni podportal koji će na dnevnoj bazi uz sve ono što se nalazi u tiskanom Rifu donositi najnovije vijesti iz svijeta muzike, recenzije, najave, top liste.

Zahvaljujući svim entuzijastima iz Novog lista – uredniku portala Damiru Kundiću, grafičkoj urednici Anamariji Reljac, uredniku fotografije »Rifa« Marku Gracinu, Silviji Gerc Vodopija, suradnicima te svima onima izvan Novog lista koji su kritikom, savjetom i idejom pomogli da prvi broj izađe, urednica Danijela Bauk, dodala je i jedno veliko hvala Vladi Simchichu Vavi koji je udario prvi uvodničarski rif »Rifu«, ekipi »Tunela« koja je »udomila« ovu promociju, kao i bandu Jonathan koji je svirao »Rifu« u čast.

Brojnim glazbenicima, novinarima i inima obratio se i Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu grada Rijeke kazavši kako je bilo i bit će dežurnih cinika koji će odmah reći »e, evo opet onih istih 50, samo se u projektima rotiraju, i nikad ništa«, te dodao kako je to uobičajena nazovimo »perverzna riječka situacija« koja nikog ne iznenađuje.

– Bili cinični ili ne, činjenica jest da je Novi list napravio »Rif«, da je Jonathan izdao album, a uskoro će i drugi, da Savez udruga Molekula živi i radi, da će Rijeka ili neće dobiti titulu Prijestolnice europske kulture – da se radi, a ne samo sjedi i njurga, kazao je Šarar i zaželio Rifu još puno rifova.

Ono što je Rifu zaželio Edi Prodan, zamjenik glavnog urednika Novog lista izazvalo je salve smijeha na sinoćnoj promociji. Prodan je zaželio da što prije Novi list bude prilog Rifu, a ne Rif Novom listu.

– Kad dođemo u takvo stanje da dnevnopolitičkim događajima bude dostatno osam stranica, a sve ostale budu slobodne za teme kakve obrađuje Rif i slične njima, značit će da smo konačno došli u normalu. Da nam je život pjesma, kazao je Prodan.

I tako riječ po riječ, Jonathan za Jonathanom i »Rif« bi poslan u život. Kako će se snaći ovisi o mnogočemu, no sudeći po zanimanju što ga je izazvao njegov prvi broj, s čitalačkom publikom mogao bi imati vrlo solidan i konstruktivan odnos. E, pa sretno mu bilo!

Hrabar potez

Mnoštvo je komentara na račun »Rifa« palo na njegovoj promociji. Osim što su mahom svi poželjeli da u skoroj budućnosti »Rif« dobije veći broj stranica, drugih zamjerki nije bilo. I dok su jedni hvalili sadržaj, drugi grafički izgled, dečki iz Jonathana hvalili su fotoreportera jer su si baš lijepo na slikama ispali. »Rif« stvaraju oni koji su odrasli na riječkom zvuku ali pišu svoju »partituru«, a o njihovoj ludosti ili hrabrosti, odnosno ideji da u ova novini i novinarima nimalo sklona vremena pokreću glazbeni prilog, Velid Đekić, publicist i novinar reče:
– Ništa nema bolje od optimističkih poteza u neoptimistička vremena. Zapravo oni tad su najdragocjeniji. Znam da su neka druga glasila u Hrvatskoj probala uvesti priloge za ovakvu vrstu kulture ali im nije uspjelo. To znači da su u Novom listu ili slijepiji od svih ili pametniji od svih. Držim palčeve da je na djelu to drugo.
.

Komentari

komentara