Jedan od najboljih hrvatskih koncertnih i klupskih prostora, riječki klub u sušačkom neboderu koji je niz godina radio pod nazivom Stereo, u listopadu ponovo otvara vrata i to kao Pogon kulture. Iza kluba stoji tim zagrebačke Tvornice kulture i frontmen riječke grupe Mandrili Kristijan Ćoza. Klub će koncertno krstiti Damir Urban i Četvorka – Sandi Bratonja, Luka Toman, Marko Bradaschia i Saša Markovski i to s dva koncerta dva dana zaredom – u petak 2. i subotu 3. listopada.

O programskoj koncepciji i planovima Pogona kulture porazgovarali smo s Kristijanom Ćozom i Draženom Goretom iz zagrebačke Tvornice.

Kad se otvara Pogon kulture i što posjetitelji mogu očekivati?

GORETA: Otvorenje kluba proslaviti ćemo pred, nadam se, rasprodanim koncertima Urbana 2. i 3. listopada, a u prvoj fazi namjera nam je raditi koncerte isključivo petkom i subotom. Ukoliko će se situacija razvijati u pozitivnom smjeru, live svirke ćemo proširiti naravno i na ostale dane u tjednu.

ĆOZA: Prije svega, želja je Riječanima ponuditi jedan veći koncertni prostor s izvrsnim ozvučenjem i rasvjetom gdje će se osjećati komotno i ugodno. Mišljenja smo da je Rijeci to potrebno.

Naslonjeni na Tvornicu

S obzirom na to da iza kluba stoji »mašinerija« zagrebačke Tvornice kulture, hoće li se dio programa iz Zagreba odvijati i u Rijeci? Imate li već osmišljen program?

GORETA: Da, iza Pogona kulture stoji dio tima zagrebačke Tvornice kulture i Kristijan Ćoza iz riječkih Mandrila. Program će biti »naslonjen« na dio programa Tvornice no ne možemo reći unaprijed u kolikom postotku će se on preklapati. To je sve stvar raspoloživosti izvođača, a naravno i ukusa riječke publike koja se ne mora uvijek preklapati s ukusima publike jednog Zagreba ili Splita glede odaziva na pojedini događaj. Klub je otvoren za suradnju i prema ostalim promotorima koji organiziraju koncerte za koje misle da je kapacitet Palacha premali.

ĆOZA: Upravo tako. Već je zaprimljen poveći broj upita kako od strane bookera tako i od samih organizatora koncerata u Rijeci te naravno i bendova kako riječkih tako i regionalnih. Do kraja rujna bi se trebao okvirno zatvoriti kalendar programa do Nove godine.

Tvornica kulture već uspješno radi u Rijeci – drži logistiku i sudjeluje u dijelu programa u Palachu, a tu je i Beertija i Klub. na Trsatu. Znači li ovo da Tvornica izlazi iz Palacha? Ili se te tri priče – Beertija, Pogon kulture i Palach – nadovezuju i mogu funkcionirati zajedno? Kakva su iskustva Beertije i programa koji nudi riječki Klub.?

GORETA: Trudit ćemo se da se programi žanrovski ne preklapaju na iste dane događanja kako bi izbjegli kanibalizam samih sebe. Rijeka je veliki grad velike tradicije rock’n’ rolla koja se po nama ponovno vraća na stare slavne staze s kojih je neko vrijeme bila »skrenula« u neke druge vode. Po nama, Rijeka ponovno diše rock’n’roll. S koliko uspješnosti će pojedini klub raditi isključivo ovisi o njegovom voditelju programa i mi iz Tvornice se nećemo miješati u njihovu autonomiju. Možemo samo pomoći sugestijama i naravno većim brojem kontakata kvalitetnih izvođača. Svi klubovi su zasebna cjelina, sa zasebnim strategijama poslovanja i iako smo svi zajednički povezani preko Tvornice, svaki od njih će se boriti za svoju poziciju po principima tržišne utakmice. Tko ostaje u »prvoj ligi« ovisi o njima samima.

ĆOZA: Prijašnja suradnja Klub.a i The Beertije na Trsatu s timom iz Tvornice je bila na odličnom nivou i mislim da je ovaj novi projekt samo jedan logični nastavak suradnje i nadam se stvaranju još jedne lijepe priče u gradu. Također, u korektnim smo odnosima i s udrugama u Palachu, te u dogovoru s njima nećemo se žanrovski uplitati jedni drugima u program. Za napomenuti je da će glavna smjernica za program pri izboru bendova i DJ-eva biti isključivo kvaliteta glazbe, a žanrovski se nećemo ograničavati. Krenuvši preko svih varijacija R’n’R-a , uz reggae, hip hop, elektronsku glazbu, ali ćemo se i potruditi ne izostaviti niti one marginalizirane i ekstremnije žanrove.

Novi identitet

Osim dvostrukog koncerta Urbana&4, imate li već i neke druge datume i imena za Pogon kulture?

GORETA: Popunjeno je već preko pola datuma do Nove godine, no imena ćemo objaviti kad popunimo sve datume nekoliko dana prije otvaranja Pogona. Budući da će Pogon doživjeti i lagani make over u odnosu na stari Stereo, možda vas pozovemo i u goste prije samog otvorenja.

ĆOZA: Od sljedećeg tjedna Pogon kulture će biti vidljiv i na društvenim mrežama koji su važan dio marketinga. Isto tako moram spomenuti da se u lagani make over interijera upleo i riječki arhitektonski ured Čikeš – Ćuzela koji je poradio na vizualnom identitetu te tako izradio novi logo i osmislio konceptualno rješenje prostora. Uglavnom, nestrpljivi smo i želimo da sve što prije počne. Nadam se da će i publika dijeliti naše mišljenje.

Komentari

komentara