Grozomorni teroristički masakr u Parizu otvorio je i mnoga pitanja sigurnosti, a između ostalih i ona vezana uz koncertne prostore, s obzirom da je poznata dvorana Bataclan u pariškoj tragediji odigrala ulogu najkrvavijeg poprišta.

Mnogi analitičari smatraju da je najvažniju razliku u konačnom tragičnom ishodu između koncerta američkog benda Eagles of Death Metal na kojem je ubijeno 89 osoba i nogometne utakmice između Francuske i Njemačke gdje je izbjegnuta veća tragedija, činila razina osiguranja.

Prema najvjerojatnijim rekonstrukcijama tragične večeri, napad na unutrašnjost stadiona praktički je spriječen između ostalog i zbog jakog osiguranja na ulazima, što je već desetljećima praksa na sportskim događajima takvog tipa.

Koncerti, a posebice oni klupski, nikad dosad u povijesti nisu bili poprište velikih terorističkih napada, pa ne čudi stoga da je Bataclan, dvorana koja može primiti do 1500 gledatelja, te večeri bila laka meta za teroriste.

Nije bilo prijetnje

– Radilo se o tzv. klupskom koncertu, dakle tipu koncerta na kojem nema jakog osiguranja, osim vjerojatno nekoliko zaštitara na ulazima i u samoj dvorani, jer se to dosad nije smatralo potrebnim na takvim događajima, smatra Zoran Marić, direktor INmusic festivala čija je tvrtka ujedno trebala za dva tjedna organizirati i hrvatski koncert grupe Eagles of Death Metal. Na velikim festivalima, pojašnjava on, razina osiguranja daleko je veća – publika se detaljno pregladava na ulazima, a samo osiguranje ima i više razina na cijelom području održavanja festivala.

– Koncertna industrija dosad se, kad je riječ o sigurnosti, uglavnom bavila pitanjima kako spriječiti »stampeda« i slične incidente, no o potencijalnim terorističkim prijetnjama na velikim festivalima raspravljalo se ipak prošle godine na konferenciji udruženja europskih festivala (Yourope). Tada se, međutim, nije postavilo pitanje manjih klupskih koncerata. Sada će se sigurno morati povećati razina sigurnosti na svim koncertima u većim europskim gradovima i moja je pretpostavka da će se na velikim koncertnim događajima morati uključiti i naoružano osiguranje. I mi ćemo sigurno razgovarati s hrvatskom policijom povodom novih okolnosti i u suradanji s njima i na temelju njihovih procjena razraditi nove mjere sigurnosti na festivalu, kazao je Marić.

Mate Škugor, organizator popularnih festivala kao što su »Žedno uho« i »Superuho«, te niza drugih koncerata, slaže se da će tragični događaji u Parizu sigurno utjecati na podizanje sigurnosti na većim koncertima.

– Mislim da se to neće baš previše odnositi na Hrvatsku jer kod nas nema puno onih najvećih koncerata, no svim većim europskim centrima sigurno će biti nametnuti naoružani zaštitari ili čak i osiguranje policije, smatra Škugor.

Hipotetsku situciju u kojoj i svi veći hrvatski koncerti, pa i oni klupskog tipa zahtijevaju poveći broj naoružanih zaštitara Škugor, međutim, vidi upitnom za opstanak hrvatske koncertne produkcije.

– Organiziranje takve vrste sigurnosti je enormno skupo, a koncertna produkcija u Hrvatskoj ionako muku muči s budžetom. Ako ćemo ići s logikom straha, to su igre bez granica. Možemo se onda ugledati i na Kolumbiju gdje sve veće događaje s puno ljudi osigurava vojska, no to tamo ide na teret države, zaključit će Škugor.

Svi otkazali nastupe

U znak suosjećanja sa žrtvama terorističkog napada u Parizu većina izvođača koji su tamo trebali nastupiti ovih dana otkazala je nastupe. Prvenstveno se to odnosi na članove američkog benda Eagles of Death Metal koji su preživjeli masakr. U terorističkom napadu, međutim, život je izgubio njihov menadžer za prodaju majica i CD-a, te najmanje troje zaposlenika diskografske kuće Universal Music France. Američki bend je do kraja godine trebao odraditi još 21 koncert diljem Europe. U sklopu turneje trebali su nastupiti i u Zagrebu, no iako – kako tvrdi Zoran Marić – službena obavijest o tome još uvijek nije stigla, očekuje se da će i taj koncert biti otkazan.

U Bataclanu je ovog tjedna trebao nastupiti i Rudimental, a svirke je otkazao i irski rock bend U2. Američka grupa The Foo Fighters čiji su članovi Dave Grohl i Taylor Hawkins prethodno svirali s grupom Eagles of Death Metal, u Parizu je trebala nastupiti jučer, a osim tog koncerta otkazali su i nastupe koje su u sklopu europske turneje u sljedećim danima trebali održati u drugim francuskim gradovima, Italiji i Španjolskoj.

Kalifornijski alternativni metal bend Deftones čiji su se članovi tijekom nastupa grupe Eagles of Death Metala nalazili u dvorani Bataclan, također su se vratili kući. Nastupe ovih dana u Parizu otkazala je i kanadska grupa Braids te velški bend Skindred, te popularni Years & Years i Marilyn Manson. Iako su prvotno najavili da neće otkazivati koncert u pariškoj dvorani Zenith, članovi legendarne britanske heavy metal grupe Motorhead zbog sigurnosnih su razloga također bili prisiljeni odgoditi nedjeljni nastup. U istom je klubu trebala nastupiti njemačka grupa The Scorpions koja je otkazala taj nastup kao i još šest svirki koje su trebali održati u Francuskoj, u sklopu svjetske turneje kojom slave 50. godišnjicu rada.

Nakon terorističkog napada u Parizu, otkazivanja koncerata proširila su se širom svijeta pa je tako engleska grupa Coldplay iz poštovanja prema žrtvama otkazala subotnji nastup u Los Angelesu.

Naši sugovornici Marić i Škugor, smatraju, međutim da se otkazivanja koncerata neće nastaviti i u idućim mjesecima. Bilo bi to, smatra Marić, odustajanje od dosadašnjeg načina života – odnosno baš ono što teroristi i žele.

Komentari

komentara