Riječki bend Turisti predstavio je peti singl, pjesmu »Johnny« koju autorski u cjelosti potpisuje Vlado Simcich Vava, dok je za produkciju bio zadužen Matej Zec.

– Čista petica, dojam je kojim odiše novi singl riječkih Turista. Ne zato što je posrijedi peti singl kojim se bend još uvijek predstavlja publici, s obzirom na činjenicu da još nije u vlasništvu albuma, nego zato što je riječ o skladbi kojom bend sasvim neopterećeno kroči područjem koji mu je, protivno imenu banda, sasvim domicilan. »Johnny« je žestoka blues rock skladba kojom dominira izvrstan glas Ive Močibob, uronjen u brundajuće gitarske naslage Vave Simcicha te lupanje, trešnju i udaranje Bobe Grujičića. Tercet koga pojedinačno znamo iz drugih priča ipak ovdje zvuči vrlo poznato. Dok za Simcicha i Grujičića esencijalne rock strukture predstavljaju neodvojiv dio njihovih izvedbenih ličnosti, pjevačica skupine, Iva, u takvom kontekstu zvuči zrelo, izravno pa i pomalo drsko. Uostalom, neke pjesme na zajedničkom albumu E.N.I. i Vave dale su naslutiti kako bi mogla zvučati u nešto žešćim uvjetima.

I tekstom Turisti prizivaju upravo inicijalne rock reminiscencije, s obzirom da je Johnny pravovjerni lik iz takvog miljea još otkad je Chuck Berry otprašio Johnny B. Goode. Na sve to nakalemljena je i rudimentarna, pomalo prljava produkcija, pa Turisti ovim singlom otkrivaju još jednu dimenziju, onu gdje iščekivanje izlaska nastupnog albuma postaje zadovoljstvo, o novoj pjesmi Turista napisao je Bojan Mušćet.

Komentari

komentara