Sutra, s početkom u 20 sati, u Art-kinu Croatia bit će održana riječka premijera glazbenog dokumentarca »Dan oslobođenja« Mortena Traavika uz gostovanje Ivana Novaka i Mine Špiler iz grupe Laibach.

Film prati kultni slovenski bend koji je, u kolovozu 2015., postao prvom rock grupom ikad koja je nastupila u Sjevernoj Koreji.

– Pod očinskim, ali strogim vodstvom nekad starog obožavatelja a danas redatelja i kulturnog diplomata, te na iznenađenje čitavog svijeta, bivši jugoslavenski a danas slovenski kultni bend Laibach postao je prvi rock sastav u povijesti koji je nastupio u zatvorenoj državi Sjevernoj Koreji. U sukobu strogih ideologija i kulturnih različitosti ovi su se glazbenici morali potruditi da provuku svoje pjesme kroz cenzorsku ušicu prije no što ih se izloži publici koja se nikada nije imala prilike susresti s alternativnim rock’n’rollom. Duž granice dviju Koreja postavljeni su propagandni zvučnici, i najavljeno je odbrojavanje do rata, piše u najavi filma koji su režirali Morten Traavik i Ugis Olte.

Cijena ulaznice iznosi 20 kuna, a Filmskom klubu ulaz je slobodan uz obveznu prethodnu rezervaciju.

Komentari

komentara