Kultna slovenska grupa Laibach u subotu, 11. srpnja, nastupa na krovu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) gdje će, uoči odlaska na sjevernokorejsku turneju »Liberation Day Tour« koja se očekuje u kolovozu, uz stare hitove izvoditi pjesme s novog albuma.

Laibach ove godine obilježava 35. godišnjicu postojanja i avangardnog umjetničkog djelovanja. Tim povodom nedavno su u rodnom Trbovlju imali dva nastupa, na kojima su izvodili i pjesme sa skorašnjih koncerata u Pyongyangu, gdje će reinterpretirati pjesme iz mjuzikla »Sound of Music« i korejske narodne pjesme, najavljeno je iz MSU-a.

Zagrebački nastup svojevrsni je povratak u ishodišno mjesto njihove karijere. Na Muzičkom bijenalu u Zagrebu 1983. imali su provokativni nastup na kojemu su dokumentarne snimke Josipa Broza Tita pomiješali s pornoprizorima, a zabrana rada koja je uslijedila poslužila im je za učvršćivanje umjetničkog kreda i jačanje pokreta Neue Slowenishe Kunst, koji je kritizirajući i ironizirajući totalitarne ideologije povezivao glazbu s drugim granama umjetnosti.

Uz pjesme kojima su postali prepoznatljivi i izvan granica Jugoslavije, Laibach će u Zagrebu, kamo dolaze nakon kanadske i američke turneje, predstaviti novi album »Spectre«. Koncert donosi i premijeru njihovog novog spota »We are Millions and Millions are One«, dok se na Medijskoj fasadi muzeja do 15. srpnja prikazuju tri projekcije njihova projekta laibach.total.lab. Riječ je o vizualnom istraživanju njihovih nastupa, utemeljenih na programatskom djelovanju i estetici povijesnih avangardi, u kojem su industrijski motivi preuzeti s grafika, plakata i kolaža transformirani u digitalnom mediju u sustav ambijentalnih epizoda, koji su u pravilnim razmacima digitalno odvojeni modeliranim umjetničkim i političkim simbolima. Po riječima Branka Kostelnika, autora projekta »Ljeto u MSU!«, u okviru kojega se koncert održava, Laibach je savršen primjer sretnog spoja popularne kulture i suvremene umjetnosti, a njihov koncert u zagrebačkom MSU bit će jedan od onih koji ulaze u povijest i koji se može nositi s nastupima njihovih očeva, kultne njemačke grupe Kraftwerk, u najprestižnijim muzejima svijeta, njujorškoj MOMA-i i londonskom TATE-u.

Ulaznica za koncert vrijedi i za obilazak  izložbe »Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse« te za Art kino Metropolis, koji ove subote prikazuje film »Stogodišnjak koji je izišao kroz prozor i nestao«.

Komentari

komentara