David Bowie mogao bi postumno dobiti dva priznanja Brit Awards koje se tradicionalno dodjeljuju najboljim britanskim i stranim glazbenicima u Londonu.

Slavni glazbenik koji je umro 10. siječnja prošle godine, nominiran je u kategoriji najboljega britanskog glazbenika, uz Craiga Davida, Skeptu i Michaela Kiwanuku. U užem je izboru i za najbolji britanski album godine za hvaljeni »Blackstar« koji je izašao na njegov 69. rođendan i dva dana prije njegove smrti.

Nagradu u kategoriji najboljega britanskog glazbenika Bowie je osvojio 2014. godine. Tada je u govoru zahvale koji je zbog njegove odsutnosti pročitala manekenka Kate Moss, pozvao Škotsku da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu. Britanska glazbena industrija je i prošle godine na svečanosti dodjele Brit Awardsa odala počast pokojnome Bowieju.

Njegov prijatelj, glumac Gary Oldman, primio je nagradu Brit Icon u ime pokojnog pjevača i njegove obitelji.

– Davide, bio si smrtan, ali tvoj potencijal bio je nadljudski, a tvoja glazba i dalje živi, izjavio je tada.

Pjevačica Annie Lenox kazala je da je Bowie, koji je mjesec dana ranije umro od raka, bio istinski vizionar i ikonoklast.

Među petero nominiranih u kategoriji najboljega međunarodnog glazbenika je još jedna nedavno preminula glazbena zvijezda, kanadski kantautor Leonard Cohen. Konkurencija su mu mladi sunarodnjaci – kanadski reper Drake i glazbenik The Weeknd, američka grupa Bon Iver i američki pjevač Bruno Mars.

Svečanost dodjele nagrada bit će održana 22. veljače u velikoj londonskoj O2 areni, a domaćin će joj biti kanadski pjevač Michael Buble. Najviše nominacija, po tri svaki, imaju glazbenik Skepta i četveročlana ženskagrupa Little Mix. Nakon Davida Bowieja, priznanje Brits Icon ove će godine primiti Robbie Williams, pjevač koji je na Britsim do sada osvojio već 17 nagrada.

Komentari

komentara