SuperUho festival zaživio je na novoj adresi – nakon dvije godine i više nego ugodnog suživota sa Šibenikom, popularni glazbeni festival agilnog Mate Škugora u ponedjeljak je uspješno preseljen u Primošten.

Treća godina, treća lokacija, a svaka je festivalu donijela nešto novo – prvo izdanje SuperUha održano je na prostoru bivšeg pristaništa nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura u Šibeniku, prošle je godine preseljeno na tvrđavu sv. Mihovila, gdje su nastupila domaća i strana renomirana glazbena imena, a ove godine »žednouhi« uživaju na dvije pozornice smještene unutar kompleksa nekadašnjeg primoštenskog hotela Marina Lučica.

Dobar početak

Festival je službeno porinut nastupom zagrebačkog Side Projecta na takozvanom »drugom« stageu, da bi glavnu pozornicu krstili odlični Pips Chips & Videoclips. Uslijedio je nastup prog noise dvojca Lightning Bolt, a po završetku njihova žestoka rasturanja na manjem stageu, velika je pozornica bila spremna za headlinere prvog dana – Petera Hooka and the Light.

Basist grupa Joy Division i New Order u Primošten je došao sa svojim bendom s kojim izvodi posvetu matičnim Joy Division. Oni koji su prije nekoliko godina svjedočili svirci u Zagrebu, znali su da Peter Hook and the Light nije ni u kojem pogledu cover bend Joy Divisiona. Nije dugo trebalo da se publika već navikla na glazbene poslastice SuperUha opusti i raspleše uz odličnu svirku pjesma s dva kultna albuma Joy Divisiona – »Unknown Pleasures« i »Closer«.

Zadnje u nizu imena koji su pred »žednouhim« nastupili prvog dana festivala bio je njujorški pjesnik, glumac i velikan eksperimentalnog hip hopa – Saul Williams. Rijetke su osobe koje u svom djelovanju objedinjuju toliko različitih umjetničkih formi, a da su u svima uspješne.

Saul Williams je jedna od tih osoba koji je uz pet izrazito hvaljenih studijskih albuma za sobom ostavio niz zapaženih uloga u nagrađivanim nezavisnim filmovima, a lista glazbenika i pjesnika s kojima je surađivao uistinu je respektabilna.

Meki jastuk

Glavne zvijezde drugog dana festivala su Mudhoney iz Seattlea, jedni od glavnih inicijatora uzleta tamošnje scene krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća na krilima kojeg je i nastao popularni grunge, te Squarepusher i njegov bend Shobaleader One.

Trećeg dana festivala headlineri su Mark Lanegan i Devendra Banhart. Američki alternativni rock glazbenik Mark Lanegan nakon četiri zagrebačka koncerta, dolazi na svoj prvi festivalski nastup u Hrvatskoj.

Prvi put uopće u Hrvatsku dolazi i američki kantautor Devendra Banhart, koji je uostalom baš u intervju za mjesečni prilog Novog Lista – Rif otkrio:

– Da, dolazim s bendom, ali to neće mijenjati koncept nastupa. I s bendom planiram izvesti vrlo nježan koncert. Nakon cijelog dana žešćih svirki na festivalu, mi ne želimo biti headlineri, već želimo biti nešto poput mekanog jastuka na kojem će ljudi moći odmoriti glavu nakon dugog dana. Tako da možete očekivati laganiji set uz koji se možete opustiti i uživati. Naš je glavni cilj i želja da se nakon dugog dana koncerta svi mogu opustiti, objasnio je. Bit će to jedan od svega nekoliko koncerata koji će prethoditi izdavanju novog albuma najavljenog za jesen, na kojima će se premijerno moći čuti i pjesme s tog albuma, navode organizatori festivala u kolovozu.

Komentari

komentara