Jedna od zanimljivijih atrakcija alternativnog elektro prog rock zvuka, kanadska indie četvorka Suuns premijerno stiže u Rijeku i 4. travnja u OKC-u Palach otvara šesto izdanje riječkog Impulse festivala.

Pred riječku publiku stiže u sklopu europske turneje koja počinje upravo u Rijeci, a koja predstavlja još uvijek aktualni album »Felt« objavljen prošle godine. Svoj premijerni nastup u našoj zemlji Suuns su imali 2011. na Terraneu, nakon čega su 2013. svirali u Tvornici kulture. Dan nakon Rijeke, . travnja Sunns će nastupiti i u zagrebačkoj Tvornici,  praćeni dvojcem Scattered Clouds.

Montrealska krautrock, art punk, neo-psihodelija Suuns u sastavu Ben Shemie (gitara/vokal), Joe Yarmush (gitara/bas), Max Henry (bas/klavijature) i Liam O’Neill (bubnjevi) adut je izdavačke kuće Secretly Canadian, a zajedno od 2007. kreiraju uzbudljiv glazbeni kaos koji je vraški precizno strukturiran i već poslovično hvaljen spektrom relevantne kritike.

Suuns

 

Izlaskom prvog EP-a, kad su se još zvali Zeroes, njihov rad privlači pozornost prestižne izdavačke kuće Secretly Canadian koja im u jesen 2010. nudi ugovor za debi album »Zeroes QC«. Tri godine kasnije stiže i »Images du Futur«, s kojim dalje istražuju mračnije zvukove, prisutne još od njihova prvijenca. »Hold/Still« izlazi u travnju 2016. Zamjetan utjecaj elektronike, s kojim nastavljaju stvarati iduće godine, kada se uz producenta Johna Congletona vraćaju u studio, može se čuti i na posljednjem hvaljenom izdanju, izdanom prošle godine. Pitchfork zavodljivo ističe četvrto studijsko izdanje »Felt« kao album koji konačno popušta silama koje čekaju oslobođenje još od »Zeroes QC«. Album nastaje u pet neformalnih samoaranžiranih sesija kroz nekoliko mjeseci, i donosi presjek eksperimentalne gitare i synthom inspiriranih stilova koji prolazi kroz prepoznatljivu prizmu Suunsa: soft-fokus, gusto nabrana zvučna abrazija, oslobođena svestranošću nagrađivanog producenta, koji uz njih surađuje i sa St Vincent.

Felt

Ulaznice po pretprodajnoj cijeni od 65 kuna u prodaji su od danas, 28. siječnja do dana koncerta kada cijena raste na 85 kuna, a prodajna mjesta su Dallas Music shop Rijeka, Croatia Records Rijeka i sustav Entrio.

Šesto izdanje Impulse festivala traje od 4. do 13. travnja i kao u dasašnjih pet izdanja, glazba će biti posvuda. Impulse organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci, Zaklada Kultura nova i HDS-ZAMP. Vizualni identitet festivala oblikovao je dizajnerski duo Radnja – Petra Vrdoljak i Antonio Karača.

Komentari

komentara