I ove godine, a povodom skorašnjeg Međunarodnog praznika rada, članovi iznimno aktivne i u kulturnoj svakodnevici svoga grada sve prisutnije udruge Kreativni Krk pripremaju vrlo zanimljiv i sadržajima bogat višednevni festival – Prvomajski inkubator. Zagrijavanje je već u petak na plaži Plav održati i prigodni Warm up party na kojem će nastupiti riječka grupa Silk Milk, krčki Buco i Kalašnjikovi, te DJ Smeđi Šećer.

Posljednjih godina tematski obojeno događanje ove godine svoj lajtmotiv pronalazi u tematici »propasti industrije« koju će angažirani krčki ali i njima priključeni kreativci iz svih dijelova svijeta problematizirati i obrađivati na različite načine, a ponajviše kroz tematsku izložbu fotografija »Urbane ruševine«. Ovaj je izložbeni projekt, doznajemo od predstavnika spomenute krčke udruge Luke Adžić Kapitanovića i Tea Marevića, već u fazi pripreme nadišao i najoptimističnija očekivanja organizatora i to kroz neočekivano dobar odziv foto-kreativaca koji su se svojim radovima proteklih tjedana doslovce zasuli članove stručnog žirija zaduženog za odabir najboljih radova, fotografija koje će biti prezentirane na prigodnoj »prvomajsko-inkubatorskoj« izložbi.
Žiri u čijem su sastavu bili Bruna Justinić, Lucija Štefančić, Mario Depicolzuane i Igor Gržetić odabrao je najbolje radove od preko tisuću prijavljenih autora iz više od 30 zemalja, fotografije s temom »estetike propadanja« koje će u sklopu spomenutog kulturnog festivala biti izložene u krčkoj galeriji »Decumanus«, i to u razdoblju od 6. do 19. svibnja.
Što se pak glazbenog dijela tog svake godine sve šarolikijeg kulturnog projekta tiče, headlineri glazbene noći koja će se zbivati u subotu, 7. svibnja na krčkoj plaži Plav, bit će sve popularnija riječka grupa Jonathan uz koju će, iste večeri i na istom mjestu, još nastupati i njihovi sugrađani iz grupa Mlat i The Black Room jednako kao i članovi krčkog benda Drunken Monkeys.
Spomenutoj će koncertnoj večeri, na sam dan Praznika rada, prethoditi pak Prvomajski šušur – također glazbom obojeno događanje kojim će članovi i aktivisti »Kreativnog Krka« svim svojim sugrađanima spomenuti praznik čestitati kroz manifestaciju u obličju tradicionalne ribarske fešte. Na Ribarskom mulu gradske luke tog će se prazničnog dana, već od 11 sati, Krčanima i posjetiteljima tog iz dana u dan sve življeg i turistima ispunjenijeg grada besplatno dijeliti frigane ribice, i to uz taktove za prvomajski štimung zaduženih članova grupe Insula.
Spomena je vrijedan i podatak da će se ususret prvomajskom vikendu, u petak 29. travnja, na plaži Plav održati i prigodni Warm up party na kojem će nastupiti riječka grupa Silk Milk, krčki Buco i Kalašnjikovi, te DJ Smeđi Šećer. Svemu tome valja pridodati i da će krčki kreativci, u suradnji s riječkom udrugom Filmaktiv u sklopu Prvomajskog inkubatora održati niz edukativnih produkcijskih radionica u sklopu kojih će polaznici, u periodu od 6. do 9. svibnja, imati priliku steći osnovna znanja i vještine potrebne za izradu kratkih, dokumentarnih odnosno eksperimentalnih video uradaka. Malu vijećnicu Grada Krka u prazničnom će vikendu članovi »Kreativnog Krka« učiniti mjestom na kojemu će se održavati brojne tribine, rasprave i okrugli stolovi na temu propasti industrije ali i turizma kao industrije odnosno industrije turizma.

Komentari

komentara