Kakav je to spektakl bio! Jubilarni 40. Ri Rock zaključen je proteklog vikenda rock i punk feštom.

Posljednji dan festivala u Pogonu kulture otvorena je nastupom ča-metal benda Po’ metra crijeva čiji je efektni nastup bio super uvod u žestoku večer koja je uslijedila.
Ri Rock/Snimio Vedran Karuza

Ri Rock/Snimio Vedran Karuza

Nakon njih predstavio se sastav radnog naziva Valter svira Parafe, svojevrsna riječka supergrupa sastavljena od frontmena legendarnih Parafa Valtera Kocijančića te još trojice vrsnih riječkih glazbenika: Vlade Simcicha Vave, Roberta Jovanovića i Alena Tibljaša. Kratki ali vrlo efektni punk show u režiji fantastične četvorke pokazao je da riječke himne kao što su »Narodna pjesma« i »Rijeka« itekako žive i raspiruju riječki rokerski i pankerski duh.
Ri Rock/Vedran KARUZA
Osim Ri Rocka, ove godine 40 godina slave i legendarni slovenski punkeri Pankrti koji su  zapalili Pogon kulture.
Pankrti/Snimio Vedran Karuza

Pankrti/Snimio Vedran Karuza

U Rijeci su nastupili nakon 10-godišnjeg izbivanja, a mnogobrojna ih je publika dočekala s neskrivenim oduševljenjem. Jedna od najutjecajnijih grupa jugoslavenskog novog vala trenutno završava turneju »Gospodje, jest vam ne verjame«, a koliko dobro zvuče i koliko energije imaju Peter Lovšin, Bogo Pretnar, Slavc Conarič, Marc Kavaš i Boris Kramberger pokazali su sinoćnjim nastupom.
Pankrti/Snimio Vedran Karuza

Pankrti/Snimio Vedran Karuza

Od prvih pjesama »Lepi in prazni« i »Lublana je bulana«, preko kultnog »Anarhista« do nove pjesme »To ni več Slovenija« i bisa u kojem su uz poruku »Neka se budi narod!« zajedno s publikom u glas pjevali antifašističku himnu »Bandiera Rossa« – Pankrti su u Pogonu priredili spektakl za pamćenje.
Krešo i Kisele Kiše/Snimio Vedran Karuza

Krešo i Kisele Kiše/Snimio Vedran Karuza

Najbolji mogući završetak 40. Ri Rocka bio je finalni nastup: onaj riječkih punk legendi Kreše i Kiselih kiša. Pobjednici ovogodišnjeg festivala, dobitnici Ri Rock Kipića za Bend desetljeća i pripadajuće vrijedne nagrade, ludom su punk feštom osvojenu titulu i više nego dobro opravdali. Uz udarni presjek s tri dosadašnja albuma, odsvirali su i nekoliko pjesama s nadolazećeg materijala, a izveli su i jednu novu obradu, onu hita Haustora »Uzalud pitaš«.
Krešo i Kisele Kiše/Snimio Vedran Karuza

Krešo i Kisele Kiše/Snimio Vedran Karuza

Finalnoj večeri festivala trebao je nazočiti i organizator prvog Ri Rocka Duško Rapotec Ute koji se ispričao zbog nedolaska poručivši kako je sretan i zahvalan što festivaL još uvijek živi.
Jubilarni Ri Rock, od ove godine s novim konceptom, tijekom svih četiriju večeri bio je izvrsno posjećen i s obzirom na viđeno, možemo zaključiti da nema straha ni festival ni za riječku rock scenu.

Komentari

komentara