Bezbroj drvenih zvučničkih kutija punih magneta, membrana, zavojnica, tornjevi s tonama materijala i desecima kilovata izlazne snage potrudit će se za zvuk na 14. specijalnom izdanju Seasplasha koji počinje danas na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo.

 

Gostuje čak deset soundsystema. Za zvuk na glavnoj pozornici prva dva dana zadužen je francuski O.B.F Sound System, posljednja dva britanski Abassi Hi Power, a tu su još Warrior Charge, Digitron, Botza, Saso Mange, Seasplash, Munchies, Bass Matters i Barabadub Sound System.

Početak danas u 13 sati

Festival počinje danas točno u 13 sati na pozornici ‘BeachSplash’, i to DJ programom Goulash Diska  – prvi je na rasporedu je Belgijanac, zagrebački zet Yves Taquet, a zatim Suppe, Venom, Kiwi In Space i Iva Kvakić.
Udarno izvođačko ime, kultni britanski glazbenik i redatelj Don Letts, nastupa sutra na ovoj istoj pozornici od 19 do 21 sat.

Don Letts, kultni britanski redatelj i glazbenik

No, središnji njegov nastup je na glavnoj pozornici ‘Mainsplash’ u subotu od 23 do 1 sat, a nakon njega slijede (od 1 do 4 sata) Abassi Hi Poweer, a od 4 do 6 ujutro meksički dub aktivist Mexican Stepper.
Večeras, pak, na glavnoj pozornici ‘MainSplash’ od 1 do 4 ujutro nastupaju Dub Invaders, koje su 2009. pokrenuli članovi francuskog live-dub sastava High Tone.
Don Letts istaknuti je britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, legenda koja je u 70-im bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Uz to je i nagrađivani redatelj dokumentaraca i čak 400 videospotova (među prvima bio mu je spot za pjesmu »London Calling«, nakon čega je snimio sve spotove za The Clash, kao i video za poznatu pjesmu The Poguesa »Summer in Siam«). Pod njegovim utjecajem The Clash uvoze dub i reggae u svoj zvuk, a Johnny Rotten nakon Sex Pistolsa pokreće bend Public Image Ltd.

Satnica MainSplasha večeras
21 – 22 sat   intro by Digitron & Warrior Charge
22 – 23.30 sati Dub Engine
23.30 – 1 sat Kali Fat Dub
1 – 4 sata Dub Invaders / High Tone Crew
4 – 6 sati Funk Guru

Beskrajni valovi zvuka

Abassi Hi Power je projekt Neila Percha, osnivača Zion Traina s kojim njeguje tradiciju jamajčanskih izdanja objavljujući ih kao 7« i 10« vinile na Deep Root labelu, podetiketi izdavačke kuće Universal Egg. Nastupio je i na 12. Seasplashu, a ove godine donosi svoj sound system od 16 kW, koji je posebno za njega izgradio Jah Tubby.

Satnica MainSplasha  petak:
21 – 22 sata Homegrown Sound
22 – 23 sata Egoless
23 – 1 sat Kalbata
1 – 4 sata O.B.F
4 – 6 sati Dubateers feat. Brother Culture

Sutra (noć s petka na subotu) od 1 do 4 sata na glavnoj pozornici nastupa francuski O.B.F. Sound System. Pokrenut je u ranim 90-ima, a Rico i G. već tada počinju graditi svoju muzičku kolekciju od rootsa do UK duba. Ubrzo nakon toga shvaćaju kako im je potreban snažan soundsystem s kojim će prodrmati underground svojom selekcijom pa 2000. godine počinju s njegovom izgradnjom, inspirirani britanskim i jamajkanskim soundsystemima. Veliki utjecaj na njih imala je i ljubav prema roots i reggae muzici, a s druge strane ljubav prema digitalnim uradcima svih žanrova. Donose kombinaciju svega toga, uz nezaobilazni francuski dub touch.
Na pozornici ‘LiveSplash’ u petak su od 23.30 do 1 sat talijanski reggae/roots/dub bend Wicked Dub Division feat. Michela Grena (bend čine i članovi legendarnih B.R. Stylersa; vokal Michela Grena i bubnjar G.P. Ennas). Nakon njih na istoj pozornici, od 2.30 do 4.30 sati slijedi poznati britanski reggae/jungle DJ i producent Aries. Na ovoj pozornici (posve lijevo od ulaza u tvrđavu) u nedjelju od 22.30 do ponoći nastupa udarni balkanski hip hop autor Edo Maajka.

 

Edo Maajka
Na Seasplashu će nastupiti i Kalbata, izraelski pionir bass muzike, i to sutra na glavnoj pozornici od 23 do 1 sat. Kroz njegov set plovi se po beskrajnim valovima 2-stepa, techna i duba, a poznat je po hitu »Ninja We Ninja«, objavljenom 2009 godine.

Satnica MainSplasha subota:
21 – 23 sata DJ Diaz
23 – 1 sat Don Letts
1 – 4 sata Abassi Hi Power
4 – 6 sati Mexican Stepper

 

Više od 70 eminentnih imena

U Puli su i Dubateers, studio, sound system i izdavačka kuća s bazom u istočnom Londonu, osnovani 2004. godine. Okupljeni oko selektora i producenta Nick Dubateersa, utvrda je to iz koje, po mnogima, dolaze najteži dub i reggae zvukovi britanskih ulica čvrsto utemeljenih u undergroundu i rastafarijanskim vrijednostima. Dubateers nastupaju na glavnoj pozornici u noći s petka na subotu od 4 do 6 ujutro, i to u kombinaciji s priznatim londonskim MC-jem Brother Cultureom, suradnikom poznatih imena kao što su The Prodigy, Mungo’s HiFi, Adrian Sherwood, Hammerbass.

 

Satnica MainSplasha  nedjelja:
21 – 22.30 sati Low Frequency
22.30 – 24 sata Sandokan Hi Fi
24 – 3 sata Warrior Charge
3 – 6 sati Digitron

U četiri dana trajanja, sve do ponedjeljka u ranim jutarnjim satima, poštovatelji bass glazbe i kulture imat će priliku čuti i vidjeti više od 70 eminentnih regionalnih i međunarodnih imena reggaea, duba, electra, jazza, funka, hip-hopa i srodnih glazbenih pravaca.
Filmski, pak, program u selekciji DORF-a (vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma) odvija se svake večeri  u FilmSplash zoni. Na programu, jednom večernjom projekcijom u 21 sat, bit će prikazani »Lee Scratch Perry’s Vision od Paradise« njemačkog redatelja Volkera Schanera (četvrtak), »Congo Beat The Drum« izraelskog autora Ariela Tagara (petak), »George Clinton – Tales of Dr. Funkenstein« redatelja Don Lettsa, u produkciji BBC-a (subota) te »I Am The Gorgon« britanskog autora Diggoryja Kenricka (nedjelja).

Greenpeace energijom  sunca puni mobitele

Osim čak deset sound systema i filmskih projekcija glazbenih dokumentaraca, ovogodišnje festivalsko izdanje Seasplasha specijalno je i po tome što će Greenpeace u krugu štinjanske tvrđave promovirati svoj ljetni program obnovljivih izvora energije na Jadranu pod naslovom »Solarna turneja«. Uz napajanje isključivo pomoću energije sunca, nudit će besplatno punjenje mobilnih uređaja, korištenje interneta te led za rashlađivanje pića.

Komentari

komentara