Stvoriti poseban, originalan i u Hrvatskoj rijetko viđen audio i vizualni doživljaj. Zadržati visoke skladateljske i izvedbene standarde.

Stvarati glazbu s posebnim naglaskom na estetiku, u svakom smislu te riječi: glazbom, tekstovima, izvedbom i vizualno. Sve je to riječki Quasarr. »Quasarrovci« cijelo vrijeme nešto rade, a upravo završavaju novi album, pa će skorašnji nastup u sklopu riječkog izdanja Tuluma, gdje sviraju s Bajagom i Silente, iskoristi za promociju novih singlova.

Energično i plesno

Nastupate s Bajagom i Silenteom. Pomalo neobična kombinacija žanrova?

BORIS: Pretpostavljam da se išlo po principu »nešto za svačiji ukus«, a s obzirom na komercijalniji line up i to da u Dvorani mladosti još nismo svirali, ovo je jedinstvena prilika da zasviramo pred nešto drugačijom publikom.

Dugo ste izbivali ispred riječke publike?

BORIS: Mi smo koncertno zapravo stalno prisutni i aktivni, ali se to nažalost ne poprati u medijima uvijek. U Rijeci smo ove godine nastupali u HNK Ivana pl. Zajca, u seriji izvedbi druge sezone baletne predstave »Pour Homme et Femme«.

Što ste joj pripremili za nastup u Dvorani mladosti?

BORIS: Bit će energično i plesno, a zasvirati ćemo i poneku novu pjesmu s nadolazećeg albuma.

Znači, taj nastup iskoristit ćete za promociju novog materijala koji bi uskoro trebao izaći na trećem albumu?

BORIS: S obzirom da album izlazi krajem studenog, pravu koncertnu promociju u Rijeci napravit ćemo na proljeće kada pjesme malo zažive i odlučimo se za koncertni prostor. Prošlu promociju napravili smo u HKD-u i to s gudačkom i puhačkom sekcijom te zborom, vjerujem da ćemo opet napraviti nešto posebno.

Kako napreduje novi album? Kako je išlo stvaranje?

BORIS: Album je gotov i izlazi kroz mjesec dana. Produkciju potpisujemo mi, a miks je radio naš stari suradnik Kevin Paul, koji zajedno s Jayjem Frigolettom potpisuje i mastering. Većinom je sniman u G.I.S. studiju, a nešto i u Megaphoneu. Na albumu će se naći i Porinom nagrađena pjesma »Ljubav« u kojoj gostuje Josipa Lisac.

FILIP: Stvaranje albuma teklo je polako. Ali da bi se dobili rezultati, potrebno je katkad stati na loptu i dobro razmisliti kamo krenuti. Na svaku pjesmu potrošimo puno vremena, jako često ih prearanžiramo dok ne dobijemo ono s čime smo zadovoljni. Naravno, tu je i faktor miksa koji treba biti savršen. Pa master kao točka na »i«. Sve to zahtjeva vrijeme i jako puno rada. Našeg i onih ljudi koji surađuju s nama.

Spomenuli ste Kevina Paula iz Londona. Kako je došlo do te suradnje?

FILIP: Oduvijek smo nastojali izaći iz lokalnih okvira i našim pjesmama dati ono što se naziva »svjetski zvuk«. Nažalost, u Hrvatskoj je to jako teško postići koliko god se trudili. Odlučili smo kontaktirati renomirane ljude glazbene industrije. Razmišljali smo o više opcija, ali smo na kraju Kevinu poslali demo i pitali je li zainteresiran za suradnju. Na naše veliko i ugodno iznenađenje njemu se pjesma jako dopala. Napravio je odličan posao na svim pjesmama na albumu.

Energija nastupa uživo

Znači li ona pokušaj proboja na stranu scenu?

FILIP: Svaki bend koji svira želi postići što veći uspjeh. Rijetko tko svira da bi zadivio publiku u »kvartu«. Za proboj na svjetsko tržište potrebna je velika logistika i ulaganja. Naravno da postoje želje, katkad mogućnosti nisu u skladu sa željama. Ono što mogu reći je da ćemo uvijek davati sve od sebe i pokušati s našim materijalom postići što više. Mislim da je za bend trenutno puno važnije da koncertno održi status koji ima. S novim materijalom sam sebi podigne letvicu, produkcijski, svirački i autorski.

U kojem se smjeru krećete, jeste li ostali vjerni dosadašnjem izričaju?

FILIP: »Quasarr« smo koproducirali s Denykenom, koji je rock producent. »Propaganda« koja je nastala u koprodukciji sa Skansijem, težila je više nekom plesnom pop zvuku. Čitajući neke kritike »Propagande«, jedna od glavnih linija vodilja je bila da album ne zvuči »živo«. Na »Sjenama« htjeli smo uhvatiti taj živi moment. Kod stvaranja ovog albuma okrenuli smo se više pokušaju da uhvatimo energiju koju imamo u live nastupima. Za sada mogu reći da će biti »žešći«, »gitarističkiji«. Naravno sve uz bitove, groove, semplove, gudače, sekvencere… To će biti pop rock koji se ne srami koristiti sve blagodati moderne tehnologije.

Konstanta i rad

Što je danas bitno za uspjeh benda?

BORIS: Mi imamo svoju publiku i status, publika i radijski urednici znaju pjesme pa nas organizatori zovu na koncerte, a pjesme se zavrte u eteru, tako da je nama sigurno lakše nego nekome tko tek počinje. Međutim, situacija za urbaniju i modernu glazbu u Hrvatskoj i regiji nije idealna. Mišljenja sam da su koncerti i prisutnost na sceni stalno novim pjesmama jedini način da bend dugoročno opstane. Jer medijski hype dođe i prođe.

FILIP: Uspjeh svakog benda u osnovi je konstanta i rad. Ono što nas čini drugčijim od ostalih bendova je naš zvuk. Kada čujete pjesmu na radiju i ona započne znate da slušate Quasarr. Naravno da mi više ne želimo raditi pjesme kao što smo ih radili na prvom albumu. Bend je živi organizam koji se mijenja. Ali ono osnovno što Quasarr čini Quasarrom je prisutna na svim albumima. Naša publika voli ono što mi radimo. Onako kako radimo. I hvala im na tome.

Kako zamišljate idealan koncert Quasarra?

FILIP: Idealan koncert Quasarra je svaki dobar koncert, na kojem publika uhvati našu energiju, gdje plešemo svi zajedno. Svejedno je je li to Tuzla, HNK, Vrgorac, Mars music festival … Kad bas krene gruvati i publika uhvati beat – to je to.

Komentari

komentara