Članovima riječke grupe Grad, »najvećeg malog benda na svijetu«, na večerašnjem će slavljeničkom koncertu u Pogonu kulture povodom 30 godina rada biti uručeno priznanje Hrvatske glazbene unije za sveukupan doprinos rock glazbi.

Tri desetljeća na domaćoj glazbenoj sceni kultni će riječki rokeri proslaviti zajedno sa svojim fanovima koji u klubu na Sušaku mogu očekivati žestoku svirku. Za večerašnji nastup za koji su ulaznice rasprodane još u pretprodaji Dean Škaljac, Orijen Modrušan, Igor Stevanović, Zoran Žmirić, Bobo Grujičić i Danijel Benčik pripremaju presjek rada – od demo faze do zadnjih singlova.
– Složit ćemo ih na način da ne udavimo ljude, bez velikih padova. Svirka će biti žestoka i iskrena. Dosta emocije je u materijalu, siguran sam da će se to osjetiti na nastupu. Pripremljeni smo ful, iako su pripreme tekle uz dosta kompromisa i odricanja jer nije lako uskladiti privatne obaveze šestoro ljudi. Nalazili smo se uglavnom u kasne sate, nakon radnog dana, no osjećamo veliku obavezu prema publici i ovoj obljetnici tako da nam je rad grupe Grad bio prioritet zbog čega nam se posljednjih mjeseci život događao iza leđa, otkrio je basist grupe Grad Zoran Žmirić.

Bogata pjesmarica

Budući da bend iza sebe ima šest nosača zvuka, odabrati pjesme koje će im se večeras naći na repertoaru nije bilo nimalo lako.
– Bilo je i teže nego smo mislili. Pred kraj smo s popisa izbacili barem deset pjesama koje su već bile uvježbane jer ma koliko nam bile drage, zaključili smo da se ne uklapaju u koncept, a i prevladalo je mišljenje da se ne treba iživljavati i svirati baš sve što nam se čini ok. Nema gore stvari nego kad si čovjek ne zna odrediti granicu, dodao je Žmirić.
O tome kako su zadnjih dana izgledale njihove probe i jesu li možda na njima začete i neke buduće pjesme grupe Grad, Žmirić je rekao:
– Probe smo uspjeli dovesti do usijanja. Naime temperatura u prostoriji je blizu nuli pa smo na popis opreme uvrstili i grijalice. Nove pjesme? Sretni smo da možemo privesti kraju i ove postojeće (smijeh). Gitaristi uvijek imaju viška rifova u glavi, tako da je za nove pjesme dovoljno da smo na okupu, a jesmo. O tome ćemo razmišljati kad odradimo koncert u Pogonu kulture. Trenutno nam je sav fokus na tome.

Koncertni planovi

Obilježavanje 30. godišnjice osnivanja benda članovi grupe Grad započeli su u rujnu na koncertu povodom 70. rođendana Radija Rijeke, a nastavit će ga i na novogodišnjem dočeku na Korzu. U planu su i neki drugi nastupi.
– Kad se bend okupi kako bi javno nastupao, jasno je da ima i planove da to ostvari. No, važnije od toga je pitanje imaju li organizatori koncerata u planu grupu Grad. Osim nešto koncerata na nekoliko sati vožnje od Rijeke, nemamo potvrđene svirke, a što se nas tiče, rado ćemo svirati kamo god nas pozovu, rekao je basist benda.
Godina koja je pred nama za grupu Grad također će biti obljetnička, naime u 2016. će zaokružiti tri desetljeća koncertne aktivnosti.
– Što očekivati?! Sigurno ništa novo, novitete prepuštamo mlađim kolegama. Mi ćemo po starome, trošiti struju uz znoj i žuljeve. Jedan je rock, nema ih sto, zaključio je Žmirić.

Komentari

komentara