Grupa Artan Lili nastala je 2013. godine i u samo nekoliko godina postala neizbježno ime samog vrha regionalne pop scene. Malo tvrđi, noise zvuk, dovoljno je elaboriran i za zahtjevnije slušače, a melodiozna pop slika, pamtljivi refreni i nevjerojatno zarazni rifovi čine ih prijemčivima i puno široj publici.

Ono po čemu su specifični jest način na koji su objavili svoj prvi, eponimni album. Suksecivno su, jednu za drugom u razmaku od dvije godine objavljivali pjesme, da bi ih tek na samom kraju spojili u album, što je bila samo točka na kraju rečenice, a ne događaj koji bendovima u tradicionalnom pristupu diskografiji označava tek početak. Mnogi glazbenici odgovaraju na krizu klasične diskografije u eri digitalnih formata i interneta kako znaju i umiju, ali ono što su Artani napravili u »regionu« dosad je nezabilježeno. Budući da su se odnedavno počele pojavljivati i nove pjesme, to nam je bio odličan povod da ih zamolimo za intervju. Razgovaramo s osnivačem benda, pjevačem i basistom Bojanom Slačalom.

Sukcesivno izdavaštvo

Dugo godina unazad normalno pitanje nekom bendu bilo bi: kad će novi album? S vama je potpuno drugačije, pa se može pitati samo: kad će nova pjesma? Otkud vam ideja za sukcesivno objavljivanje pjesama?

– Budući da smo svi dosta dugo u ovom poslu, spontano od sebe neki zaključci su se nametnuli sami. Neke zakonitosti uvijek moraju postojati. Takva je stvar i sa sukcesivnim izdavaštvom, koje koliko vidim postaje uobičajena praksa mnogim bendovima i veoma mi je drago što smo inicijatori jedne takve ideje u suvremenom izdavaštvu. Jednostavno, na taj način ostvarujete principe sveprisutnosti na sceni, a to je ono što je najbitnije.

Prvi album objavljivali ste dvije godine, ako se ne varam. Hoće li vam toliko trebati i za ovaj? Evo ipak pitam kad će novi album…

– Trudimo se da tempo objavljivanja pjesama osmislimo tako da godi publici, ali i da mi uživamo u tome što radimo. Nadam se da ćemo do sljedećeg ljeta imati cijeli drugi album »New Deal« objavljen, a već danas ga se može preuzeti s linka: https://artanlili.bandcamp.com/album/new-deal i kupovinom se pretplatiti za sve ostale pjesme koje će se tek naći na njemu. Mislim, mi smo od početka rada benda u konstantnoj fazi produkcije jer to ovakav način izdavaštva uvjetuje. Mislim da smo jedinstveni po tome i nije nam lako, ali je dovoljno za dostojanstveno bavljenje umjetnošću na Balkanu!

Omaž Morriconeu

Prema prvim znakovima, a mislim na pjesmu »Na vodi«, drugu pjesmu s novog albuma, moglo bi se zaključiti da idete u malo jaču društvenu angažiranost. Okomili ste se na projekt »Beograd na vodi«. Idete li u tom smjeru ili će ova pjesma ostati usamljena u društvenom angažmanu?

– Mi smo smislen i društveno angažiran bend od samog starta bez obzira što vas ljubavna tematika može zavarati, kao vas sada, pa da mi postavite ovakvo pitanje… Radili smo i radit ćemo po tom pitanju onoliko koliko bude bilo potrebno, kao uostalom i sve do sada. I nije da smo se okomili na taj projekt koji ste spomenuli, to je samo naša umjetnička reakcija na sumnjiva zbivanja u našem gradu!

Što kažete u pozadini zvučne slike, ponovi se nekoliko puta tijekom pjesme, a nije zabilježeno u tekstu?

– HU-HA-ŠA je neki naš balkanski kaubojski karate uzvik, svojstven muzici iz špageti vesterna koje obožavamo… To je jedan mali omaž Morriconeovoj muzici.

Ubojitiji i snažniji

Način na koji objavljujete pjesme gotovo da svakoj pjesmi uvjetuje potencijal singla. Kad biste objavljivali cjeloviti album, mogli biste o nekim pjesmama razmišljati kao o mostovima, mogli biste biti konceptualniji. Koliko ovaj sukcesivni način objavljivanja pjesama utječe na pjesme same?

– Htjeli-ne htjeli, ovim načinom izdavaštva dobijate i taj efekt da neke pjesme postaju poveznice. Ništa se tu ne gubi, jer na kraju kad se završi s objavljivanjem svih pjesama s albuma, mi ih stavljamo na ploču i dobijemo jednu kompletnu sliku albuma. Nikada sve ne mogu biti jednako uspješne i uvijek će biti hitova i onih pjesama koje to nisu, ali imaju svoje mjesto u okvirima albumske cjeline.

Osim specifičnog noise popa, u muzičkoj slici karakterizira vas i jednoglasno pjevanje. Ne volite dvoglas ili je nešto drugo u pitanju?

– Pa, to nije sasvim točno, jer se mi koristimo različitim intervalima, ali je jednoglasno pjevanje jako bitno kada želite naglasiti sadržaj teksta. Tako postajete razumljiviji, direktniji i ubojitiji. U našoj muzici sve je promišljeno do kraja i odabrana su najbolja rješenja za svaku pjesmu, vjerujte mi na reč. Ništa se nije desilo tek tako.

Tko god je pažljivije slušao vaše tekstove na prvom albumu, mogao je primijetiti da je on većinom ispjevan u ženskom rodu. Ako nije ženski, onda je neodređeni rod, a tek je jedna pjesma uvjetno u muškom rodu. Otkud taj poriv da pišete iz ženske perspektive?

– To je početni impuls oko koga je i nastao bend. Tako da ga mi samo slijedimo dalje, slušajući tu ženu koja progovara iz nas.

Anonimni Albanac

Artan Lili je zapravo Artan Ljilji, ali objasnite našim čitateljima priču o vašem zvučnom imenu.

– Dok sam bio na turneji u Makedoniji, prije dosta godina sa Stuttgart Onlineom, zadesili smo se u Kumanovu i na zidu željezničke stanice videli natpis Artan Lili i odmah pomislili kako je to neka djevojka Lili na Artanima i kako bi to bio odličan naziv za bend. Dosta godina kasnije, tj. danas, imamo grupu iz Beograda koja se tako zove, a u stvari po nekom anonimnom Albancu koji se ni kriv ni dužan potpisao na zid.

Dosta pažnje polažete na vizualni identitet, što se može vidjeti od dizajniranog loga do odjeće i videospotova. Dolazi li to spontano ili se morate truditi? Koliko je za bend važno da je i vizualno upečatljiv?

– Rad, rad i samo rad. Ništa drugo. Ukoliko ste u igri, sve je veoma važno za ukupan uspjeh!

Pretpostavljam da ćete imati radno ljeto, kao većina bendova. Gdje će vas se moći čuti i vidjeti u idućem razdoblju?

– U Beogradu sviramo više puta, a tu su naravno i neizbježni razni festivali u regiji od kojih ističemo Tučepin, Tjentište, Užice, Kraljevo, Kikindu, kao i još mnoge druge.

Kako biste u jednoj rečenici nekome tko još nije čuo Artan Lili opisali vaš bend?

– Počnite istraživati tko smo mi i uživajte u tome!

Pet Provokativnih brzopoteznih

1. Studio ili stage?

– Oba!

2. Tekst ili muzika?

– Oboje!

3. Vučić ili Nikolić?

– Nikad nijedan, bez obzira na ponuđeno!

4. Beograd ili voda?

– Beograd zauvijek!

5. Artan ili Lili?

– Artan Lili!

 

Komentari

komentara