Splitska kantautorica Billie Joan domaću i regionalnu publiku zaintrigirala je prvim albumom »Barren Land« objavljenim prošle godine.

Mlada kantautorica pravog imena Ivana Pezo na svojem je debitantskom nosaču zvuka objavila jedanaest pjesama otpjevanih na engleskom jeziku. Među iskrenim, beskompromisnim pjesmama koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim nalazi se i naslovna skladba za koju je nedavno predstavljen i videospot čiju režiju, prema vašoj ideji, potpisuje 19-godišnji Dominik Belančić.

Bez idealiziranja

Kako je došlo do suradnje s Dominikom, i zašto baš s njim?

– Dominik je mlada nada snimateljske scene u Sinju, ima samo 19 godina i rastura. Sam je izrazio želju da radi sa mnom i da uradi stvari onako kako sam zamislila, a komunikacija između nas bila je bez greške. On se kuži u režiju i snimanje, a ja točno znam kako spot treba izgledati. Nije moglo bolje.

Što ste željeli poručiti spotom?

– Da je »lako otići, treba preuzeti rizik i ostati«. No, to je samo moje mišljenje.

Rekli ste da »Barren Land« simbolizira odlazak i ostajanje, sjetu i tugu, ljepotu i tragediju… Kako se boriti protiv odlaska i negativnih emocija?

– Možda radom, kreativnošću… Nekim novim idejama, ambicijom i možda realnošću, bez idealiziranja stanja u drugim državama.

Razmišljate li vi o odlasku iz Hrvatske?

– Iskreno i rezolutno: NE.

Sve je u razmatranju

Glazbeni portal Muzika.hr vaš je prvijenac »Barren Land« uvrstio na šesto mjesto najboljih debitantskih albuma u prošloj godini, a pohvalili su ga i među najbolje uvrstili i drugi mediji u zemlji i regiji. Što za vas znače takve pohvale?

– Posljedica takvih pohvala je moj odgovor na vaše prethodno pitanje.

Krajem prošle godine najavili ste da će u 2018. godini biti još novih singlova, novi album i horde nastupa te da se nadate i pokojem prekooceanskom letu. Kad bismo mogli očekivati vaš drugi album? Što će se naći na njemu?

– Negdje ujesen, nadam se, a na njemu se može očekivati isti vrag kao i u prvom, samo u drugačijem pakiranju. Još ništa nije sigurno, sve je u razmatranju…

Bojite li se »prokletstva« drugog albuma; i kako se borite protiv njega?

– Nisam se bojala sve do sad, dok to niste spomenuli…

Pjevate na engleskom. Zašto ste se prvotno odlučili na engleski i hoćete li i dalje pjevati na engleskom?

– Otkad sam počela pisati, instinktivno pišem na engleskom. Iako ima (malo) prigovora, još me nitko nije uvjerio da je hrvatski bolja opcija (za mene), tako da nastavljam u istom tonu.

Vaše su pjesme vrlo angažirane i aktualne, progovaraju o temama o kojima mnogi šute. Za one koji vas još nisu slušali, ili ne znaju engleski, o čemu sve pjevate?

– Pjevam o društvu, socijalnim okolnostima, vjeri i gubitku iste. Ponekad čak i o sebi, iako rijetko.

Svaka sličnost – namjerna

Tko su vam glazbeni uzori?

– Dylan & Springsteen & Harvey & Smith.

Prošle ste godine nastupili na INmusic Festivalu. U kakvom vam je sjećanju ostao taj nastup?

– Pola sata čistog adrenalina, opuštena ali sretna publika, puno podrške, velika pozornica… Kasnije sam saznala da sam bila jedini ženski solo izvođač na festivalu što me istodobno razveselilo ali i rastužilo.

Dogovarate li već svirke za ovo ljeto? Kakva su vam očekivanja, a i želje, što se nastupa u 2018. godini tiče (onih prekooceanskih pogotovo)?

– Da, lagano se dogovaraju svirke, za prekooceanske nisam sigurna, ali ovih lokalnih i regionalnih sigurno će biti.

Zapaženi ste širom regije. Gdje vas sve slušaju?

– Rekla bih: svugdje, ali pomalo.

Za kraj: zašto Billie Joan?

– Zbog Billie Holiday, Joan Jett & Joan Baez… A i Joan je Ivana. Igra ulogu i sličnost sa slavnom »Billie Jean«.

 

Komentari

komentara