Brkovi su hrvatski turbofolk-punkrock sastav iz Zagreba. Udaljene žanrove su duhovito spojili u melodioznu cjelinu. Od turbofolka koriste emotivne stihove spojene sa žestinom punk rocka i težinom heavy metala. Albume objavljuju samostalno, bez posredništva diskografske kuće. Tako nekako stoji na službenoj stranici Brkova koji će 8. i 9. travnja imati dva koncerta u zagrebačkoj Tvornici kulture na kojima će promovirati posljednji album »Torzo Dade Topića«. Tim povodom par pitanja razmijenili smo s basistom Tomcem.

Zadovoljni reakcijama

U Zagrebu imate dva koncerta, dan za danom u Tvornici kulture. Pripremate li različiti program?
– Prvi dio programa svakako će biti isti – svirat ćemo cijeli novi album, a onda nakon toga možda izmiješamo stare hitove po danima. Ali svakako ćemo osim novog albuma, oba dana svirati i stare pjesme, i to njih dosta.
Na koncertima ćete imati i goste, solinski bend Sila nečista i novosadski Pero Defformero?
– Da, s Perom Defformerom smo prijatelji već godinama, tako da nije čudno da i sad dijelimo binu, jer se i privatno družimo. I sa Silom nečistom smo prijatelji, možda nismo toliko puta svirali zajedno kao s Defformerom, ali znamo se i s njima privatno, a i oni se znaju s Defformerom, pa će to sve biti lijepo druženje.
Koncerti su zapravo promocija nedavno objavljenog albuma »Torzo Dade Topića«. Kako je prošao album, kod publike i kod kritike? Jeste li zadovoljni?
– Jako smo zadovoljni kako je album prošao kod kritike i kod publike. Što se tiče koncertnih iskustava, promociju počinjemo tek sada s beogradskim, zagrebačkim, sarajevskim i splitskim koncertom, pa ću tek nakon toga znati kako publika uživo prihvaća pjesme. No, i sad je jasno da je publika već usvojila par hitova s novog albuma.

Besplatan download

Album ste opet postavili na besplatan download. Ne cijenite baš diskografsku industriju? Ili možda na ovaj način dopirete do šire publike?
– Godine 2016. imati izdavača u Hrvatskoj nema smisla. Možda mi ne vidimo nešto što drugi vide, ali mislim da je obratno. Od diskografske industrije ne bi imali ništa posebno, što već nemamo od Facebooka i Youtubea. Jedino bi nas možda više vrtili na radiju, ali opet, mi nismo sa svojim opusom bend za radio, tako da se vraćamo na isto. U suštini, htjeli smo da naše pjesme budu lako dostupne svima, zato ih stavljamo na besplatan download.
Nedavno ste izbacili singl »Ovce« u kojoj se kao gostujući vokal pojavljuje mlada tuzlanska reperica Sassja. Kako je došlo do te suradnje? To vam zapravo i nije prva takva suradnja?
– Nije nam prva hip hop suradnja, ako brojimo Krme Mic Maestra koji je gostovao još na »Toleranciji«. Sassju znamo preko FM Jam ekipe iz Tuzle s kojima smo prijatelji još od Lastova 2010. Javila nam se da bi rado uradila duet s nama. Mi smo smislili neku glazbenu podlogu na koji je ona napravila stihove. Ispalo je bolje nego smo se nadali. Moram pohvaliti i Filipa Filkovića koji je napravio odličan spot za tu pjesmu.
Kako uopće spajate turbofolk i punkrock? I zašto?
– Zato što smo o tome maštali. Mi smo pankeri koji su voljeli slušati turbofolk i često smo razmišljali kako bi zvučala neka turbofolk pjesma da se odsvira na pankerski način. Napravili smo bend da bi udovoljili svojoj znatiželji.
Opet ste dosta kritični u tekstovima, osvrćete se našu društvenu zbilju. U Hrvatskoj ali i regiji ne nedostaje inspiracije?
– Ovaj album je ispao dosta angažiraniji, ali nije nam to bila namjera. Neke od tih pjesama postojale su kao ideja i ranije, ali nisu ušle na prijašnje albume. Igrom slučaja ovdje se skupilo dosta »angažiranih« pjesama. Sljedeći možda bude samo s ljubavnim pjesmama. Što se tiče inspiracije, ne nedostaje je.

Koncert karijere

Prošle ste godine napunili Dom sportova. Koliko takvi koncerti utječu na atmosferu u bendu?
– To nam je bio najveći koncert do tog trenutka u karijeri. Ima tu dosta stresa, kojeg treba pretvoriti u pozitivno uzbuđenje i onda je sve ok. Naravno da je lijepo doživjeti da si napunio tako veliku dvoranu, pogotovo jer to prije par godina nitko nije mogao maštati. Ali, život tu ne staje, kad se taj koncert završi treba odraditi sljedeći, pa snimiti novi album, ne možemo živjeti na staroj slavi.
Nakon uspješne 2015. i u 2016. nastavljate u pozitivnom smjeru?
– Naravno. Kad završimo ovih par promotivnih koncerata, počinjemo raditi nove pjesme. Imamo u planu novi album početkom sljedeće godine. Nadamo se da ćemo stići!

Komentari

komentara