Odbrojavaju se zadnji dani do jednog od najvećih događaja u Istri ove sezone, prvog Sea Star Festivala koji će se održati u Umagu od 25. do 28. svibnja zahvaljujući kreativnoj ekipi Exita koja je nakon izleta s Petrovaradinske tvrđave u crnogorsku Budvu 2014. i rumunjski Temišvar godinu dana kasnije, novu fazu kontinuirane misije regionalnog povezivanja nastavila dolaskom u naše krajeve.

Na prostoru Stella Marisa u Umagu, tik uz more, od 25. do 28. svibnja izmjenjivat će se 70-ak izvođača i DJ-eva regionalne i svjetske glazbene scene. Prvi dan festivala, 26. svibnja, ima nevjerojatan line up izvođača, pa će nas uz uvijek energične Britance The Prodigy i Modestep dobro zagrijati i Urban & 4, te regionalni fenomen svjetskih razmjera Dubioza kolektiv.

Dubiozu ne treba posebno predstavljati domaćoj publici. Bend se rodio 2003. godine iz jednog općeg stanja nezadovoljstva, duboke moralne i ekonomske stagnacije, pa čak i općeg potonuća u beznađe u zemljama regije. Mladi su tražili način da ih se čuje, a Dubioza je na svijet došla ritajući se i vrišteći jasno i glasno i direktno u glavu sva mišljenja mladih o tom sveopćem rasulu u kojem smo živjeli. Svoje deklarativne stihove savršeno su upakirali u zvukove balkanske tradicije te ih primjereno začinili ska, punk, rock, reggae, elektronik i hip-hop ritmovima postavši gotovo odmah fenomen na ovim prostorima.

Magnetska privlačnost

Čini mi se kao da ste se konačno i u svjetskim okvirima etablirali kao zaista prepoznat, cijenjen i tražen bend. Kako ste vi zadovoljni dosadašnjom putanjom vaše karijere?

– Dosadašnja putanja karijere je bila više nego zadovoljavajuća, osim na dionici puta od bosanskohercegovačke granice kod Slavonskog Broda. Ta putanja zbog očajnog stanja puteva kroz Bosnu doživi određene devijacije, ali čim dobacimo do Zenice, gdje počinje autoput do Sarajeva, putanja opet dobiva svoj normalan oblik. Najveće zadovoljstvo u karijeri ćemo tek doživjeti kad spoje autoput od Zenice do granice na sjeveru.

U godinu dana održali ste više od 110 koncerata. Kako uspijevate izdržati taj tempo i je li došlo do laganog zamora?

– Najvažnija je redovna tjelovježba, pravilna ishrana i uravnotežen koktel osvježavajućih alkoholnih pića koja se u neograničenim količinama konzumiraju prije svakog koncerta.

Lagano zamaranje je strogo zabranjeno članovima benda. Dubioza kolektiv dopušta isključivo teški, kronični zamor koji nastaje samo onda kad, nogometnim žargonom rečeno, ostavite srce na terenu i zaigrate do posljednje kapi krvi i znoja. Utakmica traje do zadnjeg sudačkog zvižduka, plus još dva bisa u sudačkoj nadoknadi.

Marko Ristić

Što mislite da je zapravo ključno u toj vašoj magnetskoj privlačnosti kojom ste stvorili obožavatelje diljem svijeta?

– S obzirom da nijednog člana benda ne krasi pretjerana fizička privlačnost i da nismo baš najvještiji svirači – samo saksofonist Mario zna čitati note – jedina karta na koju smo mogli zaigrati je magnetska privlačnost. Sada ćemo za vaš medij otkriti pravu tajnu popularnosti i masovnog odaziva publike na naše koncerte. Najvažnije je potencijalnoj publici u bilo koji komad odjeće ubaciti komad metala, a ispred bine postaviti veliki magnet. Nakon toga pustite da fizika radi svoje. Uz pomoć magnetne privlačnosti se puno bolje prodaju karte bez obzira na kojem govornom području svirate.

Tri godine nakon Apsurdistana objavili ste EP i album »Happy Machine«, a sada se šuška da bi uskoro publici mogli predstaviti najnoviji materijal?

– Ovog puta su šuškanja točna i zaista spremamo nove pjesme koje će se naći na albumu koji planiramo izdati do kraja ove godine. Kao najava albuma, ovih dana izlazi prva pjesma i novi video spot. Ovim putem apeliramo na režisera i montažera video spota da zasuču rukave i prionu na posao da bi sve završili na vrijeme. Cijeli bend i svih 400 statista koji su sudjelovali u snimanju spota nestrpljivo očekuju da vidimo kako će sve izgledati na kraju.

 

Uvijek spremni pogurati

Moram priznati da će biti zanimljivo vidjeti Dubiozu i Prodigy na istom koncertu. Kako se vi osjećate povodom tog nastupa s velikanima elektropsihodeličnog punka?

– Mi se, kao velikani međukantonalnog turbo-halucinogenog balkanskog funka, veoma radujemo tom nastupu.

Kada je Brano čuo prvi album grupe The Podigy »Music for the Jilted Generation«, odlučio je da će kupiti prvi sampler i početi radit beatove tako da ovaj koncert za njega ima posebnu težinu.

Nama je generalno puno važnije vidjeti Adisa na bini nego Keitha, jer bez Keitha možemo svirati koncert, a bez Adisa ne možemo.

Bez obzira na vaš napredak, nikad se niste odmaknuli od te svoje izrazite društvene angažiranosti kao neki drugi bendovi, već ste ustrajni u tome?

– Zbog naše kronične nesposobnosti da napišemo pjesmu ljubavne tematike, osuđeni smo inspiraciju tražiti na drugim, manje seksipilnim mjestima, što nam u startu donosi puno manje napaljenih obožavateljica, a puno više gostovanja u emisijama koje se bave problematikom ustavnih promjena koje uglavnom prate penzioneri.

Mi bismo se rado odmakli od napaljenih penzionera i kao i svi normalni rock bendovi kuburili sa suprugama koje žele znati kome to pišemo ljubavne pjesme nakon toliko godina u braku.

Dubiozu se dosta spominje kao vrlo pristupačan bend, kojem nije problem pogurati nekoga na estradi za koga vjerujete da je glazbeno dobar. Je li to točno?

– Dubioza je uvijek tu da pogura, pogotovo mlađe bendove. Jednom prilikom smo nakon festivalskog nastupa svi zajedno pogurali kombi od Brkova koji se zaglavio u blatu koje je nastalo zbog obilnih padalina tog dana. Uvijek je lijepo pomoći kolegama.

Komentari

komentara