Riječki prosinački koncerti zagrebačke grupe Pips, chips & videoclips zadnjih su godina prerasli u tradiciju koja neće biti prekinuta ni ove godine. Dubravko Ivaniš i njegovi dečki u petak se vraćaju u Pogon kulture, a što pripremaju – doznajte u nastavku.

Zadnja 4 samostalna koncerta Pipsa u Rijeci bila su odlično posjećena. U petak se vraćate u Pogon kulture na Sušaku gdje ste zadnji put svirali prije godinu dana. Što pripremate ovog puta?

– Ma možemo se mi pripremati koliko hoćemo, ali koncert obično počne kad nešto zajebemo. Ljudi te vole tek kad zezneš. Nadam se da ćemo nešto baš jako pogriješiti, to bi bilo izvrsno, haha…

Piece of cake

Hoće li vam se na repertoaru naći i nova pjesma »Jacques Cousteau«?

– Da, naravno. Vidiš, bilo bi idealno da njega sve promašimo i počnemo sedam puta ispočetka, haha…

Možete li nam otkriti nešto više o toj pjesmi? Kad je nastala? Kako fanovi reagiraju na nju?

– Napisao sam je prije dvije godine. Točno u ovo vrijeme prije godinu dana išli smo je snimati, dovukli smo čak i spektakularne goste, smiksali je i – bacili. Pjesma mi je djelovala njonjavo, presporo, bez energije. Meni je, inače, baciti gotov song vremenom postalo »piece of cake«, nemam skrupula. Ovog ljeta sam je ponovo slušao i skužio da ima neku ljepotu u sebi i da je neću pustiti. Ubrzali smo je dosta, mada je to i sada dosta spor song, promijenili smo tonalitet i značajno obogatili aranžman. Kako dječica reagiraju? Vjerujem da im je lijepa pjesma, mada nije neki smash hit.

Pipsi sljedeće godine slave 25. rođendan? Iako niste skloni obilježavanju takvih jubileja, hoćete li ipak možda nekako proslaviti tu godišnjicu?

– Baš bismo ovih dana trebali uglaviti osnovne detalje eventualne predstavice, a to su svakako mjesto i vrijeme radnje. Tako svaka lektira počinje. Ako u tome uspijemo, tada će se stvari početi multiplicirano komplicirati. Jer predstavica kakvu sam zamislio je kompleksna i nije baš jeftina. Ideja se bazira na izvođenju pjesama iz »Songboxa«, ali bi trebale biti interpretirane na manje očekivan način.

Ispod radara

Spominjete »Songbox«, zbirku notacija za klavir, gitaru i vokal za 25 pjesama iz karijere Pipsa, koju ste nedavno predstavili. Kako ste se i zašto odlučili za objavljivanje takvog jedinstvenog izdanja?

– Mi radimo stvari koje drugi ne rade i ne radimo ono što drugi rade. To mi je nekako normalno. Riječ je o mazohizmu ponajprije, nema tu pametnog biznisa. Inače, nije neobično da bendovi u svijetu imaju notacije, pet minuta guglanja je dovoljno da se otkrije more rokenrol notnog štiva.

Je li vam bilo teško odabrati, i po kojim ste kriterijima birali tih 25 pjesama koje će se naći u knjizi?

– Birao sam songove koji su idealni za izvedbu na klaviru i neke gitarske songove koje je gotovo nemoguće svirati na klaviru. Zdeslavu Klariću koji je napisao sve note, morao sam dati kompleksan zadatak, da se ni slučajno ne opusti. Isto tako sam gledao da ima i zimzelena i songova koji su za većinu prošli »ispod radara«, a ja ih ne dam jer znam da vrijede.

Svaku pjesmu prati prigodna priča vaših kolega, prijatelja i suradnika. Kako ste ih birali, i kako je odabrano koju će pjesmu tko »obraditi«?

– Na početku sam u glavi imao rješenja za njih možda desetak. Ostalo sam ishodio ucjenama i prevarom, tako se ovdje rade poslovi (smijeh). Moram napomenuti da ima autora koji još uvijek pišu svoj tekst, evo, čekam ih više od godinu dana pa ako ovo slučajno pročitaju, nek’ znaju da imaju moju punu podršku mada je izdanje već u dućanu. Nikad nije kasno i tko zna zašto je to dobro.

Ulaznice i satnica

Ulaznice za koncert moguće je kupiti u Croatia records music shopu, Dallas music shopu, u sustavu Entrija te na www.entrio.hr. Cijena im je u pretprodaji 70 kn, dok će na dan koncerta biti 90 kn. Vrata Pogona otvaraju se u 21 sat, The Ant nastupa u 21.30, a Pipsi u 22.15.

Predgrupa – The Ant

Kao predgrupa Pipsima nastupit će riječki The Ant koji će se tom prigodom premijerno predstaviti kao četvorka. Anthony Kukuljan – The Ant složio je rock mašinu sastavljenu od riječkih glazbenika i članova grupa Father, Jonathan i Moskva te će pred domaćom publikom predstaviti nove stvari s nadolazećeg albuma.
THE-ANT-01

Komentari

komentara