Niz poznatih njemačkih »elektroničara« koje je dosad dovela u Rijeku Hartera nastavlja ove godine uz dva DJ-a koji trgaju plesne podije diljem svijeta, a produkcijom su česti gosti u setovima brojnih poznatih kolega za pultom.

Kultni label mobilee šalje svoja dva istaknuta predstavnika berlinskog undergrounda, Re.You i Kevina Overa, koji će Harteru rasplesati drugi dan festivala, 17. rujna. Pitate li Kevina Overa gdje je bio ’91., reći će vam da je tada tek bio rođen. Toplina glazbe tog vremena odlikuje njegov plesni groove koji itekako odgovara ljubiteljima techna i housea, koketirajući s ostavštinom Chicaga i Detroita, kao i modernim techno zvukom namijenjenim velikim halama. Laurent Garnier, Maya Jane Coles, Adam Beyer, Stacey Pullen i Kerri Chandler samo su neki od vodećih svjetskih »tastemakera« koji njegove radove redovito uvaljuju u svoje mikseve. Pored labela mobilee produkcija mu se našla i na cijenjenom Get Physical, kao i Truesoul etiketi Adama Beyera. Sa samo 25 godina Kevin Over postao je ime na čija se izdanja obraća posebna pozornost, a na flyerima garantira dobar ples!

Pravi ključ

Prvi put nastupate u Rijeci. Što očekujete od publike, a što publika može očekivati od vas? Koja je tajna dobre atmosfere na partyju?

– Očekujem vrućinu, znoj i presretna tijela… a ja ću se potruditi da se ta tijela gibaju!

Za DJ pultom našli se jako rano, s tek 14 godina? Kako vas je publika tada primila? Kako je izgledao prvi nastup?

– Bio je to početak kolekcioniranja različitih iskustva. Od tad, svako mjesto ima svoju atmosferu i svaka noć treba pravi »ključ« za ulazak glavu publike. Zato i danas često imam osjećaj da prvi put nastupam.

Tko su vam tada bili uzori, a što vas danas inspirira?

– Nikad nisam imao specifičan uzor, no uživam u toliko različitih žanrova otkad sam počeo slušati glazbu. Još uvijek je vrlo uzbuđujuće kopati po internetu u potrazi za novom muzikom. Ima toliko stvari koje se »muvaju« i događaju cijelo vrijeme – mali lebeli objavljuju umjetnost koja ne donosi profit. To je zaista velika inspiracija.

Obožavam Petra Dundova

Tehnologija, pa i ona glazbena, užasno brzo napreduje. Koliko je ona važna u kreiranju glazbe?

– Osobno nikad nisam mario za kupnjom i testiranjem nove opreme i tehnoloških inovacija. Pomalo me straši koliko su te nove mogućnost srasle s glazbom. Ako pogledamo u prošlost, većina bezvremenskih hitova nastala je s minimalističkom opremom. Vjerujem da je manje – više. Ne osjećam trake koje zvuče poput Marvelovih 3D filmova.

Elektro scena je vrlo napredovala tijekom godina, izašla je iz undergrounda, a poneki DJ postali su »rock« zvijezde. Što vi mislite o sceni, posebice onoj njemačkoj? Koliko ste upoznati s hrvatskom scenom? Koliko su zapravo festivali pomogli u širenju “dobre riječi” o pojedinim DJ-evima i producentima?

– Mislim da elektronička glazba danas povezuje mnoge različite ljude. Ona nije više rezervirana za »lude« ljude. Sve je postalo više »stylish«. No još uvijek postoje posebna mjesta, ona koja eksplodiraju iz ničega i stvaraju trenutke za koje smo mislili da su zauvijek nestali.

P.S: Obožavam Petra Dundova. On je Hrvat, zar ne?

U sklopu Hartera festivala nastupate u nekadašnjoj tvorničkoj hali Torpeda. Jesu vam drži nastupi u velikim halama ili u klubovima? Koliko zapravo okruženje utječe na atmosferu?

– Volim držati ravnotežu između nastupa u velikim prostorima i manjim klubovima. Ambijent je uvijek ključan faktor, on određuje temeljni smijer večeri. A Torpedo tvornička hala zvuči baš opako!

Tijekom stvaranja glazbe, koja vam je faza najdraža?

– Kad si unutra 100 posto, kad sampelu počneš pisati »ljubavno pismo« i kad se nađeš u uzvišenom stanju uma dok završavaš »posao«.

Gdje se osjećate ugodnije – u studiju ili za DJ pultom?

– Mislim u studiju. U studiju mogu u potpunosti izraziti sebe u dijelu koje na neki način traje do u beskonačno.

Budite uporni

Kao »slušatelju« što vam je najvažnije kad ste na nastupu nekog drugog DJ-a?

– Kad pronađem vremena uvijek pokušavam biti »slušatelj« u klubovima koje volim. Tako punim mozak idejama i inspiracijom. Jako je važno »čuti« glazbu koju nikad prije nisam čuo.

Što biste savjetovali mladima koji maštaju o karijeri producenta i DJ-a?

– Budite uporni – ako je to vaš životni put, trajat će zauvijek. vaše unutarnje zadovoljstvo mora biti na prvom mjestu.

Komentari

komentara