Krešo i Kisele kiše imaju treći nosač zvuka. Album »U potrazi za bijelim zecom« donosi šesnaest autorskih pjesama i jednu obradu. O čemu pjevaju na novom materijalu i gdje će ga sve predstaviti, više nam je otkrio frontmen benda Krešo Burić.

Vaš treći studijski album snimljen je u studiju Hrvatske radiotelevizije, kao nagrada za pobjedu treće sezone HR Demo kluba. Što vam je sve, uz plaćeno snimanje albuma, donijela ta pobjeda?

– Nakon pobjede, cijela priča oko benda malo se više zakotrljala. Medijski smo bili popraćeni više nego prije, počeli smo se pojavljivati na televiziji, pjesme su nam se počele češće vrtjeti na radiopostajama, pozivani smo na razna tv, radio i slična gostovanja i intervjue, a i koncerti su bili učestaliji, tako da smo na kraju jedva sve i stizali.

Jer je Kunda tako rekao

Na albumu se nalazi i obrada pjesme »Ti si moj hit« grupe 777. I na prethodna dva albuma imali ste obrade. Je li to postala tradicija, ili se događa slučajno?

– Budući da je na sva tri albuma jedna obrada, moglo bi se reći da je to već postala tradicija, ali se sve u biti događa sasvim slučajno. Obrada pjesme »Ti si moj hit« je, kao i obrada pjesme »Na na na« Josipe Lisac na prošlom albumu, bila ideja trubača Krešimira Kunde, što je dokaz da bez obzira na to što često zna biti izrazito neugodan i ponekad zna zaspati na bini, ima dobar odabir pjesama za obradu.

Zašto ste za ovaj album odabrali baš ovu pjesmu?

– Zato što je Kunda tako rekao. Na prvu smo skužili da je to pjesma koja je kao stvorena za nas i naš đir glazbe, a još kada se podeblja trubom i trombonom, stvarno postaje hit! Čak se i autoru pjesme, gospodinu Sertiću, iznimno svidjela i bilo mu je drago da smo obradili baš tu pjesmu, što mi je i osobno priznao na zametskoj placi.

Ilustracije za omot CD-a djelo su nagrađivanih mladih umjetnica Agate i Apolonije Lučić s kojima ste surađivali i na prošlom albumu. Što su ovog puta stvorile? Jesu li imale 100-postotnu slobodu kreiranja?

– To treba vidjeti jer je riječima teško opisati. Agata i Apolonija Lučić što god naprave, odlično naprave. Nakon naslovnice za prošli album, uopće nismo imali dvojbe tko će nam raditi naslovnicu za ovaj album. U njih imamo apsolutno povjerenje tako da im dajemo stopostotnu slobodu, bez ikakva utjecaja na njihove vizije i rad. Ovom prilikom im još jednom zahvaljujemo, stvarno su pokazale karakter i pustile srce na terenu.

Rušenje servera

Osim što ga je moguće kupiti u fizičkom obliku, album je dostupan putem free downloada. Imate li podatke o tome kako ide download?

– Download ide i više nego dobro. Točnu brojku nažalost nemamo, ali nekoliko puta nam se zbog velikog zanimanja srušio server, ali kako smo okruženi talentiranim programerima, vrlo brzo su smetnje bile uklonjene.

I na ovom materijalu niste štedjeli s pjesmama, ima ih čak 17. Za one koji ga još nisu poslušali – o čemu sve pjevate?

– Na ovom albumu smo čak i štedjeli jer nismo htjeli, kao prošli put, izbaciti u komadu gotovo 30 pjesama, već smo neke ostavili i za sljedeći album. I dalje su to teme iz svakodnevnog života: posao, kuća, birtija i antijunaci bez pe*erskih fora i kojekakvih glazbeno-tekstualnih filozofija. Konstantno ismijavanje svega i svačega te, povrh svega, samog sebe.

Novi ćete album u Rijeci koncertno predstaviti 4. studenog u Pogonu kulture. Kad će biti održan taj koncert i što pripremate za njega?

– Uz cijeli novi album, izvest ćemo i velik broj naših uspješnica s prva dva albuma, tako da posjetitelje očekuje više od 90 minuta koncentiranja te puno pirotehnike. Cijeli koncert snimat će čak tri kamere. Uz promociju albuma, iskoristit ćemo priliku i za promociju naše nove aplikacije za traženje i hvatanje bijelih zečeva, koja nije virtualna. Uz nas, nastupat će i još nekoliko nama jako dragih bendova i osoba. Nećemo u detalje, bit će to veliko iznenađenje. Uglavnom, pripremamo pravi cjelovečernji punk spektakl.

S više od 100 odsviranih koncerata i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, spadate među najaktivnije bendove na hrvatskoj alternativnoj sceni. I ovog ste ljeta dosta nastupali. Jeste li zadovoljni brojem svirki?

– Ovog ljeta smo dosta svirali, ali manje nego inače, zbog cijele priče i pripreme albuma i snimanja spota. Brojem koncerata smo zadovoljni, zaista nas zovu sa svih strana, tako da ne možemo prihvatiti sve koncerte zbog toga što svi radimo, često i vikendima, tako da nam je teško uskladiti se.

Gdje vas najviše vole?

– Bez lažne skromnosti, stvarno imamo veliku bazu fanova, što i nas čudi i zato je teško reći gdje nas najviše vole. Gdje god nastupamo, koncerti su dobro posjećeni i atmosfera je sjajna. Možda mala prednost ide na stranu Šibenika. Postoji jedna grupica Šibenčana koja nas redovno prati po većini koncerata u Hrvatskoj i bližoj okolici.

Provod u Bugarskoj

Kako stojite sa svirkama u jesensko/zimskoj sezoni koja je pred nama? Najavili ste da planirate promociju novog albuma po Hrvatskoj i susjednim zemljama. Gdje ćete sve nastupiti?

– Za sada imamo dogovorene svirke u Rijeci (4.11.), Zagrebu (9.11.), Buzetu (25.11.) i Puli (26.11.), a ostale gradove i termine još dogovaramo. Dobili smo i pozive iz Njemačke i Engleske i nadamo se da ćemo dogovoriti nastupe i uspjeti ih uskladit s radnim obvezama.

U svibnju ste održali mini turneju po Bugarskoj. Kako je bilo svirati pred bugarskom publikom i planirate li možda ponoviti nešto slično u nekim drugim bugarskim gradovima?

– U Bugarskoj je bilo ludo i nezaboravno. Svirali smo u Sofiji, Burgasu i Varni, prešli više od 3000 kilometara i vratili se puni dojmova. Moram priznati da nitko od nas nije očekivao da će nam biti tako dobro i da će nas ljudi tako dobro prihvatiti (neki čak znati i tekstove pjesama). Ostali smo iznenađeni i posjećenošću koncerata te samom njihovom kulturom odlaska na koncerte i sudjelovanja u koncertu. U klubovima gdje smo svirali ne puši se i kad tijekom koncerta nitko ne ode van zapalit’ cigaru, to je stvarno pravo iznenađenje u gostima. Igrom slučaja, na svim koncertima su se pojavili organizatori velikih festivala u Bugarskoj kojima smo se jako svidjeli, tako da smo za sljedeće ljeto dobili pozive za te festivale pa bismo sljedećeg puta, uz tri grada gdje smo već svirali, trebali svirati i u Plovdivu, a u igri je i susjedna Rumunjska, odnosno Bukurešt. Kad se svemu tome doda da je cijena četiri piva i jednog soka 2,5 eura, čovjeku dođe da se tamo preseli i prekvalificira.

Komentari

komentara