Marius Maier ljubiteljima berlinskog elektroničkog undergrounda puno je poznatiji pod imenom Re.You. Član je ekipa Mobilee, u Rijeku stiže s kolegom Kevinom Overom, a domaću će publiku rasplesati na Harteri, točnije drugog dana riječkog festivala 17. rujna u nekadašnjoj tvorničkoj hali Torpeda.

Marius Maier, odnosno Re.You, kao tinejdžer je pratio rad DJ Premiera, zahvaljujući prijateljima koji su brijali na turntablism, no možda se on sam ne bi okušao u glazbenim vodama, da mu brutalna ozljeda koljena nije naglo prekinula košarkašku karijeru. Gubitak za sport, ali dobitak za glazbu, jer Maier se brzo našao u društvu Rampe i s njim oformio live PA, da bi ubrzo počeo i puštati glazbu kao Re.You. Uspon je bio meteorski, zahvaljujući nekoliko top singlova koje su na svojim kompilacijama gurali meštri poput Svena Vatha te editu »Video Games« Lane Del Rey.

Vraćate se u Rijeku. Kakvi su dojmovi s prošlog nastupa i u kakvom sjećanju vam je ostala riječka publika?

– Bit će to zapravo moj treći nastup u Rijeci. Lani sam nastupio na European Mixed Arts & Electronic Music Audition festivalu s Radio Slave i Monkey Safari, a prije dvije godine s ekipom iz Mobilee sam gostovao na Delta festivalu. Sviđa mi se Rijeka, i Hrvatska općenito. Mjesta gdje smo nastupili su bila posebna, i veselim se ponovnom dolasku i novoj lokaciji. Nadam se da će nas i vrijeme poslužiti kako bismo Kevin Over i ja mogli malo i prošetati gradom prije nastupa.

Danas je sve – biznis

Glazbom ste se intenzivnije krenuli baviti nakon ozljede koja je prekinula vašu košarkašku karijeru. Da nije bilo ozljede, bi li glazba ipak prevagnula?

– Još dok sam aktivno igrao košarku, učinio sam prve korake u glazbenoj produkciji, no nakon ozljede, više sam se posvetio glazbi. Znate kako kažu: kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore. Da nije bilo ozljede, možda danas ne bih bio tu gdje jesam, ali glazba je oduvijek bila jako važna u mom životu.

Tko su vam tada bili uzori, a što vas danas inspirira?

– Tada? Michael Jordan, naravno! Glazbeno su me tada inspirirale produkcije DJ Premiera, a danas uživam u radu

DJ Kozea.

Tehnologija, pa i ona glazbena, užasno brzo napreduje. Koliko je ona važna u kreiranju glazbe?

– Mislim da tehnologija nije najvažnija u procesu stvaranja glazbe. Znate, stari sintisajzeri su još uvijek vrlo jedinstveni. Bubnjeve i udaraljke može snimiti na »stari« način. Tako da uopće nije važno radite li na najnovijoj tehnologiji, važna je kreativnost.

Elektro scena je vrlo napredovala, izašla je iz undergrounda, a poneki DJ postali su »rock« zvijezde. Što vi mislite o sceni, posebice onoj njemačkoj?

– Da, istina je da je scena jako napredovala, sve je postalo puno profesionalnije. Nažalost, ponekad se čini da je danas sve u biznisu, a ne više u glazbi. S druge, bolje strane, mjesta za nastupe i soundsystemi su sve bolji i bolji. A tad je pravi gušt nastupati.

Koliko ste upoznati s hrvatskom scenom?

– Nisam baš upoznat s hrvatskom scenom, iako jako cijenim rad Mariana Mateljana, on je baš dobar i pravi sam fan. Tu je i Denis Horvat koji je rodom iz Hrvatske, ali radi i živi u Danskoj. I on je jako dobar.

Fokus na cilj

U sklopu Hartera festivala nastupate u nekadašnjoj tvorničkoj hali Torpeda. Jesu vam draži nastupi u velikim halama ili u klubovima? Koliko zapravo okruženje utječe na atmosferu?

– S jedne strane, volim manje, intimnije klupske prostore gdje se lakše povezati s publikom. No s druge strane fantastično je vidjeti masu ljudi kako pleše na vašu glazbu. Meni je okruženje jako važno, odmah nakon soundsystema.

Tijekom stvaranja glazbe, koja vam je faza najdraža?

– Volim cijeli taj proces, najteže je završiti trake. Ideje dolaze dosta brzo, a najzabavniji dio je »jamming«.

Gdje se osjećate ugodnije – u studiju ili za DJ pultom?

– Hm, to su za mene dvije posve različite stvari, i volim ih podjednako. Uvijek je užitak produkcija glazbe, ali i nastup u dobrom okruženju.

Kao »slušatelju« što vam je najvažnije kad ste na nastupu nekog drugog DJ-a?

– Najvažniji mi je soundsystem, i da DJ ne zapne u »crvenoj zoni« miksera.

Što biste savjetovali mladima koji maštaju o karijeri producenta i DJ-a?

– Nikad ne odustajte. Morate biti fokusirani na cilj.

Komentari

komentara