Bajaga & Instruktori, jedan od najvećih regionalnih rock ‘n’ roll bendova, u petak će nastupiti na riječkom Student Day Festivalu.

Bit će to odlična prilika za predstavljanje njihovog novog studijskog albuma »U sali lom«, ali i podsjećanje na brojne hitove iz njihove dosadašnje karijere. O novom materijalu, riječkom nastupu i koncertnoj turneji, više nam je otkrio Momčilo Bajagić Bajaga.

Što pripremate za nastup na Student Day Festivalu?

– Pored našeg redovnog repertoara koji podrazumijeva sve naše stare hitove, svirat ćemo i prvi put nekoliko pjesama s novog albuma.

Laska li vam činjenica da ste pozvani da nastupite na Student Day Festivalu?

– Naravno, to mi izuzetno laska i ponosan sam što me i mlade generacije poštuju i pozivaju na njihove proslave.

Koliko mlađe generacije, studenti, pa i mlađi, poznaju i prate vaš rad?

– Vidjet ćete i po publici koja bude došla na koncert da su sve generacije vrlo dobro upoznate i sa starim i s novim pjesmama.

U Rijeci ste zadnji put nastupili prije dvije i pol godine. Pamtite li posebno neki davniji riječki koncert?

– Sjećam se nastupa u jednoj staroj sportskoj dvorani u kojoj smo mnogo puta svirali i sjećam se da je imala pod koji se »ljuljao« kad na njega stane mnogo ljudi. Sve se toliko ljuljalo da smo mislili da će se sve srušiti. To je bila najluđa publika u bivšoj Jugoslaviji (smijeh).

Upravo ste objavili novi album »U sali lom« koji je svjetlo dana ugledao šest godina nakon albuma »Daljina, dim i prašina«. Mislite li da je šest godina bila dugačka diskografska pauza? Zbog čega je prošlo toliko vremena između ova dva albuma?

– Kad napraviš 300, 400 pjesama u karijeri, nije baš lako brzo pripremiti kvalitetan album. A pored toga nama trebaju tri do četiri godine da obiđemo sva mjesta u kojima sviramo po svijetu, samim tim šest godina vrlo brzo prođe.

Na albumu se nalazi deset pjesama. Što biste rekli, koja im je poveznica?

– Devet pjesama je potpuno novo i njih povezuje atmosfera od 2015. do 2018. u Beogradu i u mom životu, a deseta bonus pjesma je novi miks pjesme »Kad mesec prospe rekom srebra sjaj«.

Na ovom ste materijalu ponovo nakon dugo godina surađivali sa Sašom Habićem koji je producirao vaše legendarne albume »Sa druge strane jastuka«, »Jahači magle« i »Prodavnica tajni«. Kako ste se sad opet »spojili« i što je on donio ovom albumu?

– Meni je jako drago da se Sale Habić vratio, rekao bih, na velika vrata u »biznis«. On neko vrijeme nije radio, ali kad smo čuli da se vraća, odmah smo ga zvali. I suradnja je bila fantastična kao i uvijek. Sale na svakom albumu donese mnogo toga, uvijek dobrog.

Ako sam dobro pročitala, drugi će vam singl biti pjesma »Grom«. Kad ćete je predstaviti?

– Još uvijek ne znam točno hoće li »Grom« biti drugi singl, najverovatnije će to biti pjesma »Bilo bi lako«. Spotovi će biti gotovi ovog mjeseca.

Na albumu se nalazi i pjesma »Severac«, duet s Žikom Milenkovićem s kojim prije 30 godina snimili hit »Život je nekad siv, nekad žut«. Kako je on reagirao na vaš poziv da snimite još jedan duet?

– Žile je ionako stari član benda i on uvijek ima poneku pjesmu tako da nije bilo specijalnih iznenađenja tim povodom. A pjesma »Severac« je svakako jedna od boljih koju smo zajedno snimili zadnjih godina.

Vaš su novi album zajedno objavili PGP RTS i Croatia Records. Čija je to bila ideja?

– Zajednička.

Prema vašim iskustvima, kakva je budućnost fizičkih nosača zvuka?

– Polako odlaze u povijest, ali dobra vinil izdanja će sigurno opstati. Mi ćemo i ovaj album objaviti na vinilu.

Redovito nastupate diljem regije, ali i šire. Planirate li promotivnu turneju nakon objavljivanja novog albuma?

– Naravno. Ujesen krećemo na turneju po cijeloj regiji, a i dalje.

Pročitala sam da ste najviše koncerata ikad održali u Mariboru. Znate li koliko? Koja je to tajna veza Maribora i vas?

– Kad sam to rekao, mislio sam na broj koncerata u odnosu na broj stanovnika i veličinu grada. Tamo često sviramo, vjerojatno zato što nas ljudi vole.

Vi ste na sceni više od 40 godina, a s Instruktorima svirate gotovo 35 godina. Što vam predstavlja najveće zadovoljstvo kao glazbeniku?

– Sama ta činjenica koju ste naveli je dovoljna da svatko bude zadovoljan.

Pročitala sam da planirate objaviti box-set s kompletnom diskografijom na CD-u i vinilu. Kad bi taj set mogao ugledati svjetlo dana objavljen, i otkud želja za njegovim objavljivanjem?

– Mislim da je za svaki ozbiljan bend važno i jako lijepo imati box-set i da ćemo to realizirati tijekom 2019. godine.

Koji je bio najveći, odnosno najmanji prostor u kojem ste nastupili?

– Najveći prostor u kojem smo svirali je park Gorki u Moskvi 1985. godine. Kažu izvještaji da je na tom koncertu bilo više od 250.000 ljudi. Najmanjeg prostora se ne sjećam točno, bilo ih je mnogo, ali jedan od najmanjih je »100 club« u Londonu u kojem smo svirali 2013. godine i u njega staje 300 do 400 ljudi.

Komentari

komentara