Ni jedne nema bolje od naše politike – tvrdi grupa One Piece Puzzle u pjesmi »Politika«, parafrazirajući legendarni stih »Ni jedne nema bolje od naše policije« iz »Narodne pjesme« kolega Parafa.

 

Novim singlom riječka interventno-neoliberalna četvorka najavljuje novi album u čijem se stvaranju »staroj gardi« – Armageljonu na gitari i Gospodinu T.-u na bubnju pridružilo i dvoje novih članova – vrištačica Ana Balkana te bas i video master Svemir Travica. Kako napreduje rad na albumu, kakvim se temama bave u novim pjesmama i kako su se novi članovi snašli u OPP-u, doznajte u nastavku.

Ana rastura

ARMAGELJON: Najvažnija novost je to da imamo novu pjevačicu, Anu Balkanu koja rastura s pjevanjem. Naziv novog albuma čuvamo u tajnosti.
U kojoj je fazi album?

GOSPODIN T.: U fazi završnog miksanja i završetka produkcije. Većina pjesama je dovršena. Album snimamo u vlastitom studiju. Jedna pjesma je već i objavljena na YouTubeu u formi lyrics videa, a zove se »Politika«, možemo je nazvati i prvim singlom.
ARMAGELJON: Video smo snimili u suradnji s našim basistom Svemirom Travicom i poznatim magom videa Kristijanom Vučkovićem.
Koliko će biti pjesama na albumu? Koliko su slične ili drukčije od starih? Ima li promjene u zvuku, temama?
GOSPODIN T.: Broj pjesama nam nije bitan, ali ćemo se potruditi da album ne bude ni predug, ni prekratak. U zadnje vrijeme su dugi albumi možda malo predugi, zato će naš biti optimalnog trajanja, da ne utlačimo slušatelje. Stilski je to OPP, a OPP je OPP. »Politika« je izašla i u njoj se čuje da je nadogradnja na pjesme s albuma »13 zlatnih hitova«. Ostale pjesme s novog albuma možda budu drukčije. Proveli smo puno vremena u studiju radeći na albumu, što znači da neće biti punk/grunge, nego će biti na visokom stupnju.

Težimo savršenstvu

Koliko ste dugo pripremali novi materijal?
GOSPODIN T.: Mi radimo na specifičan način. Najčešće osnovnu strukturu pjesama napravimo svirajući, kao bend, ali završna forma pjesama nastaje u studiju, brojnim dosnimavanjima i digitalnim intervencijama. Na taj načim dobijemo nešto neočekivano, a pjesme zvuče drukčije no što su zvučale kad smo ih prvi put odsvirali. Zaista mnogo vremena provodimo u studiju i ne sramimo se toga. Zašto ne bismo težili perfekciji? Odgovara nam takav način rada. Nije nam bitno da je sve odsvirano uživo, bitno je da je energično, ekspresivno i dobro.
Sve radite i snimate sami?
ARMAGELJON: Radimo uz pomoć gospodina Doktora Ogana, on je zadužen za tehnički dio snimanja, zvuk, održavanje opreme i cijelog ovog kompleksa u kojem vježbamo i snimamo.

One Piece Puzzle ima dvoje novih članova, basista Svemira Travicu i pjevačicu Anu Balkanu. Kako ste došli do nje?
ANA BALKANA: Ja sam došla do njih! Vidjela sam oglas da traže pjevačicu i onda sam im se javila, poslala poruku preko Facebooka. Armageljon je odmah odgovorio. Bilo je to lani u svibnju.
GOSPODIN T.: Da, isprintali smo stotine plakata s oglasom za pjevačicu i na kraju od toga izvjesili njih 20 do 30, ali i to je bilo dovoljno. Bilo je i kandidata i kandidatkinja. Kandidate baš nismo shvatili ozbiljno, ali kandidatkinje jesmo.
Ana, zašto si ti htjela biti pjevačica u One Piece Puzzleu? Jesi li ih i prije slušala?
ANA BALKANA: Ja sam i prije One Piece Puzzlea dugo pjevala, ovo mi nije prvi bend. OPP nisam aktivno slušala, ali sam bila sam na nekoliko njihovih koncerata u Harteri i Točki. Sjećam se da sam OPP prvi put vidjela i poslušala kad sam bila maturantica.
Kako si se snašla sa starim, a i novim pjesmama?
ANA BALKANA: Jedva čekam još novih stvari, to mi se najviše sviđa. Neke stvari mi manje leže, neke više, ali nadam se da je zadovoljavajuće.
GOSPODIN T.: Preziva se Balkana, a fura se na skromnost! Da je samo zadovoljavajuće, ne bi bila tu. Ana je jako dobra, zapravo odlična!
Ana, kako je s dečkima u bendu?
ANA BALKANA: Odlično, preporodila sam se. Super je.
GOSPODIN T.: To je ono klasično pitanje: kako se cura snašla u bendu s dečkima i kakvi su dečki? Dečki smrde, a kakvi bi bili? Dečki tjeraju naprijed i seljačine su.
ANA BALKANA: Da, treba tjerati naprijed! Ja sam isto seljanka, pa smo se našli.

Volim tu mjuzu

Svemir je također novi član u bendu. Otkada i zašto?
SVEMIR TRAVICA: Mi se znamo već duže vrijeme. Prije smo nastupali zajedno, družili se. Zajedno s kolegom iz Plesne skupine Orgazam bio sam njihov mega plesač, tako da sam ih i prije intenzivno slušao. Volim tu mjuzu.
GOSPODIN T.: I dobro mu ide – čovjek rastura!
Kad si došao u bend?
SVEMIR TRAVICA: Kratko prije Ane, taman prije nekih godinu dana.
Vratimo se malo na vaš novi album. Kad bi mogao biti objavljen?
GOSPODIN T.: Kad nam bude odgovaralo, kad bude pravi trenutak.
ARMAGELJON: Kad politička situacija u zemlji bude zrela za naš album.
GOSPODIN T.: Da, čekamo da se situacija još malo nabrije, da se neki elementi još zakuhaju. Pomalo se zakuhavaju, čime se nadovezujemo na pitanje tematike pjesama – na novom albumu će biti malo više aktualne tematike.
I prvi singl s novog albuma, pjesma »Politika«, poprilično je aktualne, rekla bih vječne tematike?
GOSPODIN T.: Da, i bit će još takvih, sigurno.
SVEMIR TRAVICA: Za »Politiku« smo shvatili da je najbolje vrijeme za njezino objavljivanje zadnjih 15-ak godina. Tu ne možeš fulat’, kad god je izbaciš, uvijek je aktualna.
ARMAGELJON: Da, još od 1918. godine.
Imate li već u planu i drugi singl ili je još prerano za njega?
GOSPODIN T.: Imamo, ali nek’ se »Politika« još malo odvrti.
Kakve su reakcije na »Politiku«?
ARMAGELJON: Super su reakcije, pušta se na Radio studentu, na portalima je na listama, puštaju je na Radio sovi… »Politika« nije tipična popularna pjesma za prime time, ali za punk i metal emisije je strava.
GOSPODIN T.: Recimo, možeš imati metal emisiju i puštati samo nas. Iako mi nismo samo metal. Nismo čisti metal.
Što ste vi?
GOSPODIN T.: Tko to zna. Industrial pop stoner elektronika… Zapravo to nije metal. Zapravo, ima tu i rocka… Ne, nema rocka, to je užas! Nemoj napisat’ da ima rocka! Ima metala, industriala, elektronike. Mi smo i bend za kazalište, otvoreni smo za sve ponude, ne bi nam bilo prvi put… Danas je mjuza takva. Tko sluša čisti metal?
ARMAGELJON: Čisti metal je ideal… Metal bez nečistoća – to ne postoji…
Znači, možemo reći da vi svirate nečisti metal?
GOSPODIN T.: Nečisti metal, vrlo dobro. Okaljani metal. Ili kaljeni metal?
Kako stojite sa svirkama? Imate li u planu koncerte ovog ljeta?
GOSPODIN T.: Imamo dogovorenih koncerata, po našoj mjeri, točno koliko nam treba, a najbliži i najraniji koncert je onaj u Zagrebu u Vintage Industrial Baru gdje ćemo 25. svibnja metropoli pokazati što znači, kako zvuči i kako izgleda OPP.

Komentari

komentara