Straight Mickey And The Boyz su dinamična, furiozna trojka odličnih muzičara iz Beograda, koji su utjecaje iz raznih stilova rocka stisnuli u prepoznatljiv i karaktera pun izraz.

Stilove i žanrove, poput hard rocka, punka, hard cora, garažnog rocka, funka pa čak i avant jazza su Straight Mickey And The Boyz strasno i dobro »prekuvali« te stopili u jedinstvenu smjesu, koja ima opojan miris po dobrom duhu Beograda koji bukti od progresivnih muzičkih zamisli i žestoke energije, stoji u kratkom opisu na Facebook stranici benda koji se u kratko vrijeme etablirao kao jedan od najperspektivnijih novih bendova u Srbiji i regiji, a zbog eksplozivnih nastupa stekli su epitet benda koji se mora vidjeti u živo. Straight Mickey And The Boyz su Miki na gitari i vokalu, Danilo na bubnju i vokalu, Boško na basu i vokalu, a upravo smo s Boškom razmijenili nekoliko pitanja.

Život, posao i ljubav

»Prosečna dvocevka je prvobitno korišćena za lov na vukove. Njeni efekti su spektakularni.« Tako ste se ukratko opisali na Facebook stranici. Što to točno znači?

– To je opis naše muzike, kako je to vidio jedan naš »ortak« i to nam se jako dopalo. Kratko i jasno, bum bum. U stvari to je rokenrol.

Kako je oformljen Straight Mickey And The Boyz?

– Bend je oformljen početkom proljeća 2009. godine u Bigzu. Danilu i Mikiju se tada pridružio Boško, a njih dvojica su odrasli zajedno i još od mlađih dana sviraju zajedno.

Za vas kažu da ste jedan od najperspektivnijih regionalnih bendova te zbog žestokih nastupa uživate epitet benda koji se jednostavno mora vidjeti uživo. Imponiraju li vam ovakvi hvalospjevi?

– Da, lijepo je znati da neko poštuje i cijeni vaš rad, dobar glas koji kruži o bendu, dodatno podupire u daljem radu i bavljenju muzikom. Muzika je za naš život, posao i ljubav. Dobar je osjećaj kada vidiš da se to prepoznaje među ljudima.

Rijeka vam nije nepoznanica, kod Mateja Zeca snimali ste album. Kako je bilo u studiju? I zašto baš Rijeka?

– Do Mateja Zeca samo došli na preporuku našeg prijatelja Koleta iz grupe Veliki Prezir, s kojim je Zec surađivao na posljednjem EP izdanju Velikog Prezira. Imali smo ideju o takvom snimanju, gdje smo u studiju cjeli dan i noć, nekoliko dana, apsolutni fokus na albuma. Matej Zec i njegov studio u Kastvu bio je pun pogodak!

Nepredvidiv proces

Jeste li upoznati s riječkom rock scenom? Kakva vam se čini?

Upoznati smo u onoj mjeri koliko pratimo regionalnu scenu. Prije svega, želio bih istaknuti da smo veliki štovatelji riječke punk scene, bendova Paraf, Laufer, Termiti i Let 3. Rijeka je jedan od najbitnijih gradova za razvoj rock muzike, uvijek je bio, i danas je tako. Uvijek se punog srca vraćamo ovom gradu.

Jeste li zadovoljni krajnjim rezultatom? Jeste li uspjeli na albumu uloviti tu »live« energiju koja krasi vaše svirke?

– Da, i te kako. Mislim da smo uspjeli prenijeti tu energiju koju nas trojica zajedno imamo na bini. Također, producentska palica Mateja Zeca je pomogla u tome da eksperimentiramo sa zvukom i aranžmanima u pjesmama, a to je i ponajviše definiralo ovaj album.

Kakve su reakcije publike i kritičara na album?

– Uglavnom pozitivne.

Koliko su zapravo još bitni albumi u odnosu na live nastupe?

– Smatramo da je dobar album osnovni preduvijet za dobru svirku. Tako da, ako želiš imati dobre i zapažene live nastupe, prije svega ti treba opasno dobar album, a onda sve ostalo.

Na što obraćate više pažnje prilikom pisanja pjesama?

– Obzirom da sva trojica uglavnom radimo sve zajedno, cijeli taj proces pisanja pjesama je nekako nepredvidiv za nas, jer nikad ne znaš odakle će neka dobra ideja krenuti, od jedne rečenice, od nekog dobrog riffa, ili čak od ritma.

Koju poruku želite poslati glazbom?

– Velika borba je potrebna za dobre stvari u životu. Zdrava svijest i vrela krv u žilama.

Uvijek na margini

Više volite klupske ili festivalske nastupe?

– Klupske. Ali svako iskustvo sviranja na festivalskim binama nam pomaže da se razvijamo kao bend, skoro u svakom pogledu.

Gdje je danas rock n’ roll i kakvo je trenutno stanje u Beogradu i Srbiji po pitanju scene i nekih novih imena? Što trenutno slušate i koga biste preporučili?

– Čini mi se da je rokenrol scena danas živa i prisutna. Uvijek je bila na margini, tako je i danas, pa što ćemo s tim? Drago mi je što mogu kazati da su se pojavili neki mlađi ljudi, novi bendovi, ohrabreni baviti se muzikom. Repetitor, Grupa Ti, Crvi, Threesome, Artan Lili, Nežni Dalibor, Stray Dogg, Mnjenje su po mom mišljenju predstavnici tzv. BG scene i novijih bendova , i ako sam izostavio nekog, ne zamjerite.

Kakvu revoluciju može stvarati muzika danas?

– Muzika danas može izazvati revoluciju kod pojedinca. Promijeniti mu svijest, oplemeniti mu duh i ukazati na bitne stvari u životu.

 

Komentari

komentara