Grupa Rezerve iz Makarske ovog će tjedna imati dva velika nastupa. U Tvornici kulture u Zagrebu u četvrtak će održati prvi veliki solistički koncert na kojem će predstaviti svoj cjelokupni dosadašnji rad, a dva dana kasnije, u subotu, predstavit će se pred riječkom publikom u Palachu.

Hvaljeni rock’n’roll romantičari na ovim će nastupima promovirati ljetos objavljen album prvijenac »Ravno u zamku« koji im je priskrbio status predvodnika te jednog od najperspektivnijih rock bendova mlađe generacije. Petorka koja je nedavno predstavila novi singl »Oduzimaš dah« za koju je snimljen i spot u režiji Dalibora Barića, proteklih nekoliko sezona skupljala je iskustvo nastupajući na festivalima u regiji gdje je ostvarila odličan uspjeh. Tako se, primjerice, mogu pohvaliti pobjedom na trećem izdanju RockOff festivala te nastupom u finalu banjalučkog Demofesta. S grupom Rezerve upoznao nas je pjevač Šime Lalić.

U četvrtak ćete nastupiti u zagrebačkoj Tvornici kulture, a dva dana kasnije u OKC-u Palach u Rijeci. Na koncertima ćete predstaviti debitantski album »Ravno u zamku«. Što pripremate za te nastupe; što publika može očekivati?

– Da, veselimo se tim koncertima i pripreme su već počele. Osim aktualnog albuma, svirati ćemo i pjesme s našeg prvog izdanja, EP-a »Evo Rezerve!«, uz još poneku nam dragu obradu. Publika može očekivati divnu, romantičnu rokenrol noć, uigrani bend u dobroj formi i da nakon koncerta nitko neće morati tražiti povrat novca.

Već treći basist

Album »Ravno u zamku« dobio je brojne pohvale i donio vam status jednog od najperspektivnijih rock bendova mlađe generacija. Što to znači za vas?

– Naravno da mi je drago da to što radimo ima odjeka u javnosti i da se ljudima sviđa. Dobili smo mahom izvrsne recenzije albuma i jako nam laska da kritika tako gleda na album, ali nama je ipak malo više stalo što misli publika i kako oni reagiraju na to sve. A što se tiče »najperspektivnijeg rock benda mlađe generacije«… Imam dojam da se ta »titula« dodjeljuje svako malo i svima živima pa se neću baš nešto puno paliti na to.

 

Prije dvije godine pobijedili ste na Karlovačko RockOffu. Što vam je donijela ta pobjeda? Koliko je utjecala na razvoj vaše karijere?

– RockOff nam je omogućio završetak snimanja albuma u Sloveniji i definitivno osigurao malo više prostora u medijima. To je bila jedna fina platforma za mlade bendove da mogu nastupati pred punim klubom i doći do publike. Šteta što više ne postoji u tom obliku.

Članovi Rezervi su: Šime Lalić, Ante Puharić, Tomislav Miladinović, Leon Lužija, Igor Mrsić. Je li ova postava zajedno od prvog dana ili je tijekom godina bilo promjena u sastavu? Ako sam dobro informirana, nemate baš sreće s basistima…

– Da, Igor Mrsić je naš treći basist nakon Matea Perkovića i Zvonimira Sokola. Poučeni iskustvom potpisali smo veliki ugovor, dobiva zaista puno novaca i nadamo se da ćemo ga zadržati.

Nedavno ste objavili peti singl »Oduzimaš dah«. Riječ je o pjesmi koja je nastala 2015. godine. Možete li nam otkriti više o njoj i o tome kako prolazi kod publike?

– »Oduzimaš dah« je prva ili druga pjesma nastala za album »Ravno u zamku« još tamo negdje 2015. godine. Snimili smo je dvije godine kasnije u RSL studiju u Novom Mestu uz veliku pomoć Bojana Pahljine i Marka Mrakovčića, a producentski dio je po običaju odradio naš bubnjar Tomo Miladinović. Zasad smo jako zadovoljni reakcijama. Nadamo se da će se dobro zavrtiti u eteru i doći do što više ljudi.

 

Širimo vidike

Uspoređuju vas s Đavolima, Psihomodo popom, Ramonesima, Kaiser Chiefsima, Idolima. S kime se vi uspoređujete? Koga smatrate svojim uzorima?

– Odavno smo već prerasli tu priču s uzorima, ali mogu reći da su Ramonesi, Talking Headsi, Tom Petty, Idoli bili nekakva ključna inspiracija na našim počecima i to nas je na kraju krajeva i povezalo. U zadnje vrijeme smo u samim začecima novog materijala i potpuno smo okrenuti sebi i izvlačimo najbolje iz sebe pa ćemo vidjeti kako će to zazvučati.

Rezerve

 

U glazbu ste ušli s punk idejom, a onda ste se s vremenom malo »omekšali«. Kako biste opisali zvuk Rezervi?

– Mislim da je taj punk segment i dalje prisutan u našem autorstvu. Mislim i da je ključan. Širimo vidike, igramo se, napredujemo, ali taj punk element je i dalje itekako vidljiv. Barem meni.

Budući da ste priču oko prvog albuma već polako zaključili, radite li već na drugom albumu? Što će on donijeti? Hoće li žanrovski i tematski biti nastavak vašeg prvog albuma?

– Kao što sam prije spomenuo, u samim smo počecima i nijedan od nas ne zna kamo će nas put odvesti. Već neko vrijeme nismo radili nove stvari pa smo sada svi uzbuđeni zbog cijelog tog procesa. Znamo samo da će se drugi album zvati »Top pop«. To smo znali i prije ovog prvog. Inspirira nas taj naslov. Dobar naslov.

Komentari

komentara