Riccardo Staraj i Midnight Blues band albumom »Midnight Man« itekako se uklapaju u nikad dosadnu i uvijek raznovrsnu i bogatu liburnijsku rock scenu koja nudi pravo malo bogatstvo raznovrsnih smjerova i stilova među kojima uvijek ima i zasebnih »oriđinala« među koje svakako spada Riccardo Staraj, glazbenik i pjesnik znan na kvarnerskom području po svom nesvakidašnjem poetskom pristupu glazbi.

Album »Midnight Man« potvrđuje sve njegove posebnosti, posebno onu vezanu uz pjesništvo. Naime, Staraj je vjerojatno u samom vrhu hrvatskih rock glazbenika kojima su riječi bitnije od glazbe što se u njegovom stvaralaštvu, a to znači i na ovom albumu, očituje ne samo u njegovom prepoznatljivom poetskom izrazu, već i u načinu pjevanja kojeg je bolje nazvati recitiranjem koje je realizirano iznimno snažnim i dojmljivim glasom koji često dominira nad glazbom upućujući slušatelja kako je ono što Staraj želi čuti ga što govori, a ne samo što svira.

Jer pisati mora

Većina Starajevih stihova tematski je vezana uz njega samog i njegov položaj u sredini u kojoj živi pri čemu je u prvom planu on kao pjesnik o čemu govore »Žeđ noći«, »Blues samoće«, »Midnight Man«, »Back Door Man« i »Midnight Blues«. Tolika opsjednutost pjesništvom razumljivija postaje nakon dojmljive završne »Žeđ noći« u kojoj slušamo, između ostalog, i stihove »Nije me briga što nitko ne čita, još me manje jebe što nitko ne sluša… pišem silinom i neobuzdanom željom«, koji svjedoče kako Staraj piše jer pisati mora i za to mu ne treba »potvrda gomile« kako kaže u »Bluesu samoće«. O tom svom pokušaju spoja lirike i glazbe još detaljnije govori u »Midnight man« u kojoj se naziva glasnikom i propovjednikom bluesa kojeg »nosi zvuk distorzije i poezije«. Na svu sreću mjesto pjesnika u suvremenom nimalo poetskom svijetu nije jedina Starajeva tema pa se tako u pjesmama »Politička kuhinja« i »Za svakog lidera« okreće politici kao, na žalost, neizbježnom dijelu naših života pri čemu je dobar u uvodnoj »Za svakog Lidera« koju naši sadašnji lideri sigurno neće prihvatiti jer su po svojim odlikama potpuna suprotnost kroz stihove izraženim savjetima poput »Zadovolji se jednostavnošću, uzmi onoliko koliko ti treba«. Odlučnost da se pod svaku cijenu ostane svoj izražena je kroz čvrstu »Meč«, a »Zaokret« je klasična poruka onima kojima je u životu nužna promjena, dok su »Devil in Love« i »Back Door Man« okrenute tematici ljubavi, posebno njenoj erotskoj strani.

Nije hit album

Da bi svoje ideje iznesene kroz stihove približio što većem broju ljudi, Staraj ih »odijeva« u glazbu koja je spoj bluesa, jazza, funky i soul zahvata, dobrih gitara i gudača, a za dobru glazbenu podlogu zaslužna je ekipa koja čini Midnight Blues Band: Marko Sedlak – gitara, Vedran Ružić – bas gitara, Edi Lazarić – bubnjevi, Josip Rubinić – truba, Toni Železnik – saksofon i Zvjezdan Ružić – klavijature. Album je stvoren kao izbor između tridesetak pjesama koje je sa svojim bendom Midnight Blues stvarao od 2012. do danas, a dobar blues&jazz i teški stihovi oplemenjeni su dobrom opremom albuma, posebno pažnje vrijednim crno-bijelim fotografijama Marina Aničića.
»Midnight Man« sigurno neće biti hit jer ovakvi albumi i ovakva glazba nikada i ne dosežu takav status. Među onima koji ga budu slušali svakako će biti onih koji će sve skupa proglasiti patetičnim i pretencioznim, ali će zasigurno biti i onih kojima će sjesti ovaj pomalo kazališni rock u kojem se uz glazbu nude i stihovi, mahom buntovnog i protestnog karaktera. No, sve to, dojam je, ovom »psovaču blues lirike« kako se sam naziva u »Bluesu samoće« i nije bitno. On je, rukovodeći se uzorima kao što su Lou Reed, Jim Morrison, Nick Cave ili John Lee Hooker stvorio album za svoju dušu, »izbacio« iz sebe ono što je moralo van i – to je to.

Koncertne promocije

Riccardo Staraj i Midnight Blues Band novi će album predstaviti na koncertu koji će na maloj sceni opatijske Ljetne pozornice održati 25. srpnja. Cijena ulaznice za koncert bit će 40 kuna, dok je za 80 kuna moguće kupiti paket koji uz ulaznicu uključuje i primjerak albuma te konzumaciju. Gosti na koncertu bit će Lela & Joe Kaplowitz. Nakon toga očekuje ih i nastup na B&D Blues Festivalu u Dragi i Brseču (31. srpnja te nastup u Ronjgima, u sklopu Kastav Blues Festivala (7. kolovoza). Staraj i bend album će promovirati i na Trsatskoj gradini 17. kolovoza kada će u njihovom glazbeno-scenskom performansu sudjelovati i gosti – Tomislav Goluban, Damir Halilić Hal i Crossroad Blues Band. Ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti u Vintage baru na Trsatskoj gradini, Dallas music shopu i u sustavu mojekarte.hr po cijeni od 30 kn za sjedenje, odnosno 50 kn za ulaznicu koja uključuje CD.

Komentari

komentara