Dobra glazba i dobra atmosfera ono je što se sinoć u Palachu dogodilo na promociji prvog specijala Rifa, mjesečnog priloga Novog lista o urbanoj kulturi čiji osmi po redu broj na 16 stranica donosi niz zanimljivih intervjua i priča, osvrta na diskografsku 2015. godinu te opširnu najavu velikih koncerata koji nas očekuju u 2016.

A kako je Rif prije svega, i u tiskanom i u online izdanju, posvećen glazbi – kakva bi to promocija bila bez koncerta. Ovog puta ljubitelje glazbe, i stare, i mlade, svirkom su počastili simpatični dečki iz jako mlade grupe Exa koja je zabljesnula na Ri Rock festivalu i odnijela simpatije publike koja ju je stoga nagradila i s najvećim brojem glasova i tako priskrbila nagradu Rif. Četvorica 17-godišnjaka Karlo Vesel, Luka Polić, Andrian Nimac i Damjan Milošević zaslužili su nagradu u obliku »ribice« s potpisom Marina Krstulovića, snimanje pjesme u studiju Veles te zbirku pjesama »Vizije« Jima Morrisona u izdanju Adamića. Simpatični »exaovci« stoga su jučer »rifovce« počastili svirkom i još jednom pokazali zašto su zaslužili simpatije Ri rock publike. A kao apsolutni favorit večeri pokazala se pjesma »Ćelavi metalac«. Publika je nastup nagradila uzvicima oduševljenja i pozivom na bis, dečki su joj udovoljili i odsvirali još nekoliko stvari.
Ideja mjesečnog glazbenog priloga Novog lista jest reafirmirati nekad snažnu riječku scenu i dati prostora nekim novim klincima. Stoga ovaj prvi specijal donosi intervjue s dva mlada benda – uz već spomenutu grupu Exa, tu je i intervju s bendom Sillycons koji su pak zborjem glasova i publike, i stručnog žirija, odnijeli pobjedu na Ri Rock festivalu. Među brojnim vrijednim nagradama je i snimanje albuma u studiju GIS. A kako to izgleda na snimanjima ploče, u novom Rifu otkrio nam je majstor zanata, producent i snimatelj Matej Zec, inače i sam glazbenik, gitarsit bendova Let 3 i Morso. Tajne produkcije otkrio nam je i Damir Markotić iz studija Veles u Iki.
Rijetki su oni gradovi na svijetu koji se mogu pohvaliti tako dugovječnom alternativnom glazbenom scenom, još su rijeđi oni čiji je identitet usko vezan uz glazbenike. Novi list već 116 godina živi i diše s »gradom koji teče«, pa tako i s njegovom specifičnom glazbenom scenom. Ideja Rifa  nije živjeti na staroj slavi, već okrenuti se budućnosti i nekim novim klincima s gitarom. Stoga portal Rifa iz dana u dan donosi brojne glazbene priče iz Rijeke i okolice, Hrvatske i regije, te svijeta i nalazi se na rifmagazin.novilist.hr.

Komentari

komentara