U petak s početkom u 21 sat OKC Palach domaćin je svirke riječkih post/metal prvoboraca iz benda Asheraah.

Melodičnu, snažnu, perkusivnu atmosferu nadograđuje VJ-ing i tako nastaje intenzivan audio-vizualni doživljaj. Predstavit će svoj dosadašnji opus i iskoristiti priliku za promociju novih stvari. Kao gosti nastupit će talijanski The White Mega Giant. Cijena ulaznice je 25 kuna. Prilika je to da se upoznamo s bendom Asheraah koji su nam predstavili  gitaristi Mario Vukelić i Dubravko Stašek, te Mirko Žorž zadužen za VJ-ing.

Europska škola

Postojite od 2009. i dosad ste objavili jedan album »The Mountain«. Kako ste se okupili?
STAŠEK: Asheraah je nastao krajem 2009. godine, kada smo Lena, Mirko i ja odlučili napraviti, tada se činilo, sludge post-metal trio koji bi spajao glazbu s vizualnim segmentom i koji je trebao tom spoju gitare i bubnja dati jednu novu dimenziju. Kroz vrijeme izmijenilo se nekoliko članova te kolektiv u zadnje dvije godine čine Mario (gitara), Jure (bas), Alan (bubanj), Mirko (VJ) i ja (gitara, sampleovi). Zvukovno, glavni utjecaj na stvaranje imaju bendovi post metal, post rock izričaja. Kolektiv je zvukom u ovih nekoliko godina evoluirao prema »europskoj školi« post bendova. Također je bitno reći kako svi dolazimo iz različitih glazbenih žanrova, što također utječe na smjer kreativnog procesa. U samom načinu kreiranja zvučnih slika snažno smo se oslonili na repeticiju i detalje unutar svakog ponavljanja pojedine teme i pokušali udahnuti svojim radovima hipnotičnost koja je ipak bitna radi zadržavanja pažnje slušatelja, s obzirom na dužinu trajanja pjesama koja često prelazi 10 minuta. Konceptualno, zanimljiva nam je evolucija ljudskog duha i načina na koji kao pojedinci poimamo svijet te tu temu stalno iznova pokušavamo preslikati na zvučno platno.
Tko su vam uzori?
STAŠEK: Kada govorimo o bendovima koji su utjecali na naš rad, to su prvenstveno sada već klasici žanra Neurosis, Isis, Cult of Luna, Red Sparowes, Amenra, Year of No Light i Lvmen koji su svojim djelovanjem svaki na svoj način pogurali granice ovog, samog po sebi širokog žanra.
Kako je nastao album?
STAŠEK: Album »The Mountain« snimljen je u ljeto 2012. godine, a izašao je za Geenger records iz Zagreba krajem 2013. godine. Ideja je bila stvoriti što analogniji zvuk u eri digitalnog i snimiti materijal koji će više podsjećati na stariju produkciju pa je i sam materijal nešto tiši od trenutnog standarda.

Svaki nastup poseban

Vaše nastupe nadograđuje VJ-ing. Koliko je taj vizualni dio važan za prenošenje audio iskustva?
ŽORŽ: Od samog početka Asheraah je zamišljen kao audio-vizualni projekt u kojem su oba segmenta od iste važnosti. Iako je u današnje vrijeme vrlo jednostavno nabaviti glazbu i konzumirati je na svakom koraku, naši koncerti su jedinstvena prilika da publici predstavimo bend u svom punom sjaju. Iako Asheraah nema vokala, tj. frontmena koji bi zabavljao publiku, naši koncerti definitivno nisu solilokvij. Dapače, smatram da nadopunjavanje glazbe originalnim, masivnim crno-bijelim vizualima koji su nastali kao reakcija na upravo taj zvuk, stvara jedinstvenu interakciju između benda i publike. Svakim koncertom želimo potaknuti posjetitelje na razmišljanje o odnosu između sluha i vida, te umjetnosti i tehnologije. Cilj nam je da publika sluša i očima, i da doživi naš projekt u potpunosti. Ono što karakterizira naš vizualni izričaj su emocionalna stanja i prirodni elementi, dakle ono s čime smo svi povezani. Valja napomenuti da se VJ-ing radi uživo, tako da svaki live nastup ima svoju osobnost, sukladno limitima prostora u kojima se odvija.
Što pripremate za nastup u Palachu?
STAŠEK: Nastup u Palachu biti će za nas prilika isprobati, odnosno uvesti, neke nove elemente u live nastupu i predstaviti dvije nove pjesme koje bi se trebale naći na nekom budućem izdanju.

Nova energija

Kad planirate opet u studio?
VUKELIĆ: Prvi album snimljen je u ljeto 2013. godine, nakon čega je uslijedila stanka od nekoliko mjeseci, tijekom koje je došlo do promjene u postavi benda. To je rezultiralo reanimacijom dotadašnjeg rada i slabijim početnim intenzitetom stvaranja novog materijala.
Uspjeli smo s vremenom izgraditi novi integritet, što je pridonijelo kreativnom radu. Žanrovskih odmaka nije bilo te je princip stvaranja i izvođenja ostao isti, temeljen na oživljavanju kontemplativne atmosfere instrumentalnom glazbom i introspektivnim videoprikazima, ali nadograđen energijom pridošlih članova. Konstantno se suočavamo s izazovima koje nosi svaka aktivnost koja osobu ispunjava, ali i traži mnogo odricanja. Primorani smo raditi kompromise i mijenjati planove, stoga je teško precizirati kada ćemo formirati konačni koncept novog albuma. Dio novog materijala je dovršen i već ga izvodimo, a dio je u izradi. Razmatramo i mogućnost suradnje s drugim sastavima u obliku zajedničkog (split) albuma izdanog na različitim medijima. Nadamo se da ćemo na proljeće 2016. opet ući u studio, a na jesen ostvariti svoje drugo izdanje.

Komentari

komentara