U prosincu tijekom četiri dana obilježit ćemo 40. izdanje jednog od najdugovječnijih festivala u Europi – legendarnog Ri Rocka posvećenog demo sceni i mladim glazbenicima. U 40 godina postojanja gotovo da nema riječkog benda koji nije svirao na Ri Rock festivalu, a neki od njih danas slove kao najbitnija imena alternativne scene Hrvatske pa i Balkana.

Naglasili su to na pressici Nikola Jovanović, predsjednik udruge Ri Rock, Alen Tibljaš, riječki glazbenik i suorganizator festivala te Vinko Golembiowski, član udruge Ri Rock i organizator festivala najavljujući obljetnicu što će biti održana 7. i 8. prosinca u OKC-u Palach, te 14. i 15. prosinca u Pogonu kulture.
– Četrdeseto izdanje donosi izmjenu koncepta i novitete. Prijavljeni bendovi dobit će priliku za nastup bez klasičnog koncertnog natjecanja i to uz podršku glazbenika koji su pridonijeli Ri Rock sceni kroz povijest. Festival zadržava esenciju demo festivala, ali kroz novi način odabira pobjednika i uz dodjelu nagrade Ri Rock Kipić. Kipić, izrađen od reciklirane plastike, bit će dodijeljen pobjednicima festivala nominiranim u devet kategorija, a tri glavna pobjednika osvojit će i bogate nagrade poput 30 sati snimanja i mastering u Studiju Palach, besplatne probe u Music Boxu te poklon bon za kupnju glazbene opreme u Art of Music trgovinama, naglasio je Nikola Jovanović.

 

Posve novo ruho

Dakle, 40 rođendan donosi posve novi koncept – na određeni način Rijeka dobiva svoju inačicu nekad poznate nezavisne nagrade Crni mačak ili pak svjetski poznatih Grammyja.
– Kroz ovakav način dodjele nagrada, smatramo da ćemo obuhvatiti veći broj glazbenika i ponuditi bolju podršku bendovima i glazbenicima koji su kroz trud, rad i ulaganja pokazali kvalitetu, održivost i budućnost scene. Odlučili smo se za devet kategorija u kojima ćemo nagrađivati kako mlade snage, tako i one nešto starije aktere scene, kazao je Jovanović.

A među devet kategorija najvažnije su prve tri – Demo bend desetljeća, Najbolji demo album te Riječka GiRica za najperspektivniji mladi riječki bend u posljednje dvije godine.

U kategoriji demo benda desetljeća nominirani su Krešo i kisele kiše, Speedclaw, The Black Room, Po’ metra crijeva i Grapevine Babies. Za najbolji demo album izdan u protekle tri godine nominirani su »The Beast in the Mist« Speedclawa, »U potrazi za bijelim zecom« Kreše i kiselih kiša, »In This Town Lies a City« The Black Roma, »Between the Skies« Sunshine Madnessa, te »Funkle Ben’s Sex Potion« Grapevine Babiesa. Za Riječku GiRicu konkuriraju bendovi Fanaa, Omnivore, Siids, Burning Bush i Žulj. Tu je i kategorija Singl 2018. a nominirani su »Beast in the Mist« Speedclawa, »Eye for an Eye« The Black Rooma, »Binary Philosophy« Stephany Stefan, »AmperKat« Silk Milka, te »Your Love is Gone« Grapevine Babiesa.

Počasne nagrade

Slijede tri nazovimo neklasične glazbene kategorije – najbolji T-shirt art i dizajner, najbolji art cover albuma i dizajner, te najbolji spot demo benda i redatelj. Za najbolji T-shirt nominirani su Monox, Uma Thurman, Zenoth, Flip Flop Fatality i Po’ metra crijeva. Za najbolji art cover albuma natječu se Žulj za »Resetiraj civilizaciju«, Uma Thurman za »I am the High Fucking Priestess«, Speedclaw za »Beast in the Mist«, MBurns za »More to Life than This«, te Sunshine Madness za »Between the Skies«. U kategoriji najboljeg spota nominirani su »Raindrop Shadows« Sunshine Mednessa, »In the eyes of the Damned« MBurnsa, »Giving Myselt to You« Siidsa, »Binary Philosophy« Stephany Stefan, te »Brother in Chains« Flip Flop Fatalltyja.
Tu su i dvije počasne kategorije, odnosno dvije nagrade koje se ne odnose na demo bendove. Kategorija Legenda Ri Rock scene svojevrsna je nagrada za životno djelo, a nominirani su Zoran Štajdohar Zoff iz kultnog Grča, Damir Martinović Mrle iz Leta 3, te Valter Kocijančić iz Parafa. Za kraj, tu je i kategorija koja nagrađuje bend koji najbolje predstavlja Rijeku, gdje je naravno preduvjet da je još uvijek aktivan, a nominirani su Let 3, Urban&4, te Jonathan.

Finale u Pogonu

Proglašenje pobjednika odvit će se 7. prosinca u OKC-u Palach s početkom u 20 sati.
– Te večeri pobjednicima će biti dodijeljeni Ri Rock kipići, a pobjednici u tri glavne kategorije, Demo bend desetljeća, Najbolji demo album te Riječka GiRica, nastupit će na velikom zatvaranju festivala 14. i 15. prosinca u Pogonu kulture. Uz dodjele nagrada, u petak 7. prosinca nastupit će i posebni gosti, značajna imena riječke scene: Denis & Denis, Termiti, Bajo svira Fit i Keops pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete koji će također zasvirati i to uz svoj vend Yars. Drugog dana, u subotu 8. prosinca nastupit će mladi bendovi Nelaay, Fanaa, Muhe, mamut, Zenoth i Chronic Disease iz Puče. Podršku će im dati One Piece Puzzle, Mandrili te Izet Medošević i Borgie, naglasio je Vinko Golembiowski.
Veliko koncertno zatvranje festivala bit će održano 14. i 15. prosinca u Pogonu kulture.
– Uz tri pobjednika festivala, nastupit će i Let 3 koji će ovom prilikom izvoditi stvari s prva dva albuma, Grč, Pankrti, Valter svira Parafe, te Po’ Metra crijeva, kazao je Tibljaš i zajedno s Golembiowskim i Jovanović zaključio:
– Pozivamo sve mlade i stare ri rokere da nam se pridruže i u ova četiri dana s nama proslave 40 godina Ri Rocka.

Ulaznice

Za prvi i drugi dan festivala što se odvija u OKC-u Palach ulaznice će se moći kupiti na Ri rock štandu Korzu od 3. do 7. prosinca. Jednodnevne ulaznice stoje 35 kuna, dok je na dan festivala njihova cijena 45 kuna. Jednodnevne ulaznice za treći i četvrti dan u pogonu kulture moći će se kupiti po cijeni od 70 kuna u pretprodaji i 90 kuna na dane koncerata. Ulaznice su dostupne i preko sustava Entrio.

Komentari

komentara